Les 19 – Meditatie V&A: Welke traditie moet ik volgen?

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik beoefen al vijf jaar (een ander soort) yoga en meditatie, en ik weet niet zo goed hoe ik verder moet gaan. Uw meditatie werkt erg goed. Dat merkte ik meteen. Ik zou hier niet eens mogen zijn, omdat de traditie die ik volg het verbiedt om andere technieken te leren. Wat moet ik doen?

Antwoord: Zoals vermeld op de introductiepagina verkondigt deze uiteenzetting geen specifiek sektarisch standpunt. Ook is het niet tegen tradities die vasthouden aan de leringen van een specifiek individu of lijn van leraren. Alles heeft zijn doel. Het is aan eenieder om de voors en tegens van de verschillende benaderingen af te wegen en met zorg een weg te kiezen die de beste resultaten belooft. Iedereen is anders. Tegelijkertijd heeft iedereen hetzelfde potentieel, want we zijn allen geweven uit dezelfde goddelijke draad – puur stil gelukzalig bewustzijn. Als we daar dagelijks contact mee maken, en doorgaan met het te cultiveren, met steeds krachtigere middelen, dan kunnen we niet falen.

Als jouw pad je goede diensten bewijst, blijf er dan bij. Als je na verloop van tijd voldoening vindt, dan ben je op de juiste plek. Echter, als jouw traditie je de meeste tijd goede diensten bewijst, maar op bepaalde fronten toch iets lijkt te missen, heb dan de moed en flexibiliteit om te proberen dat wat er mist op te vullen. Uiteindelijk ben jij het die door eigen inspanning gelukzalig bewustzijn zal ontplooien, door middel van toewijding en toepassing van de meest omvangrijke technieken die je kunt vinden. Dit standpunt kan tegengesteld zijn aan tradities die vasthouden aan het idee dat het niet mogelijk is verlossing te verkrijgen door een andere manier dan de hunne. Dat kan zijn, maar die benadering sluit ook de deur naar verdere experimenten en wetenschappelijk onderzoek naar de praktijken van menselijke spirituele transformatie. De methoden van de westerse wetenschap hebben in dit opzicht veel te bieden – sterk geïntegreerde, op samenwerking gebaseerde benaderingen voor het ontdekken en toepassen van kennis. Het succes van de westerse wetenschap is op veel gebieden verbazingwekkend. Het is tijd dat deze methoden voor kennisontwikkeling worden toegepast in de arena van spirituele kennis.

Deze uiteenzetting is het resultaat van een open onderzoek naar veel geavanceerde yoga technieken, gedurende een lange tijdsperiode. Het resultaat van deze reis is een geïntegreerd systeem van oefeningen. Als hier iets tussen zit dat je helpt om jouw proces te verrijken, dan is het goed. Als het tegelijkertijd frictie veroorzaakt met je huidige traditie, dan zul je dat zelf uit moeten zoeken. Uiteindelijk ligt het antwoord in jou. Volg je hart. Het potentiële conflict is geen slechte zaak. Het zal je vastberadenheid testen en je naar de waarheid leiden.

De eerbiedwaardige spirituele tradities zijn van grote waarde. Maar de tijden veranderen, en vandaag de dag zien we de opkomst van meer open benaderingen om spirituele kennis te onderzoeken en toe te passen, welke uitstekend geschikt zijn voor de verstandige spirituele beoefenaar. Dit zal uiteindelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de gehele mensheid. Er zit verandering in de lucht en dit is een goede zaak.

De guru is in je.