Les 190 – Sambhavi tijdens meditatie?

Vraag: Ik weet dat je niet aanleert om sambhavi te oefenen tijdens meditatie. Ik ben er best vaardig in tijdens de wervelkolomademhaling, en nu gebeurt het ook zonder moeite in meditatie. Is dat ok?

Antwoord: Ja, dit is hoe het zou moeten gaan. Meditatie is een veel delicater proces dan de wervelkolomademhaling, daarom gebruiken we onze wervelkolomademhaling sessies om ons ontwikkelingswerk te doen met de mudra’s en bandha’s. We maken een gewoonte van sambhavi tijdens de wervelkolomademhaling, zodat we er niet over na hoeven te denken. Wanneer de gewoonte er eenmaal is zullen ze, zodra we gaan zitten en de ogen sluiten, omhoog gaan naar het punt tussen de wenkbrauwen. Vervolgens starten we met onze wervelkolomademhaling waarbij de aandacht op en neer gaat in de wervelkolomzenuw, en de ogen blijven automatisch de voorkeur houden om gericht te zijn op onze licht gefronste wenkbrauwen. Wanneer extatische conductiviteit opkomt zullen we als direct resultaat van sambhavi een gevoel van groot genot door ons hele zenuwstelsel hebben stromen. Sambhavi wordt zo een gewoonte van extase die we heel natuurlijk gebruiken.

Tijdens meditatie, is het proces van voorkeur geven aan de mantra eenvoudig maar delicaat, en daarom zijn we zuinig op onze aandacht. We gebruiken de aandacht daarom niet voor het ontwikkelen van, of doen van andere technieken tijdens het mediteren. Wanneer we mediteren, dan doen we alleen meditatie. Maar als we een goed ontwikkelde yoga gewoonte hebben tijdens de wervelkolomademhaling, dan zullen ze ontstaan tijdens de meditatie zonder dat onze aandacht nodig is om ze vol te houden, en we kunnen ze laten waar ze zijn.

Siddhasana is hier een goed voorbeeld van. Wanneer we de gewoonte van siddhasana ontwikkeld hebben, vraagt het geen aandacht of moeite om in de houding te zitten. Terwijl siddhasana van nature iedere oefening energetisch bekrachtigt die we in deze houding doen, inclusief meditatie.

Het zal voor sambhavi net zo worden. Wanneer sambhavi een gewoonte wordt, verbonden met het genot van extatische conductiviteit tussen het derde oog en de basis (muladhara), wordt het een natuurlijk onderdeel van al onze oefeningen, inclusief meditatie. Laten we onszelf niet voor de gek houden met deze gedachte. Als we merken dat we de voorkeur geven aan het met onze aandacht oefenen van de ‘sambhavi gewoonte’, zouden we ontspannen weer terug naar de mantra moeten gaan. Dit is altijd de procedure. Wanneer we merken dat onze aandacht ergens anders naartoe afdwaalt tijdens de meditatie, gaan we ontspannen terug naar de mantra. Dit sluit niet uit dat de automatische gewoonten, die we in de wervelkolomademhaling hebben ontwikkeld, van nature op komen in meditatie. Op deze manier zullen na verloop van tijd de niet afleidende gewoonten van siddhasana, mulabandha, sambhavi, kechari mudra en andere mudra’s en bandha’s van nature ontstaan in meditatie. Dit is hoe het gebeurt. Volg altijd de procedure van meditatie, waarbij je ontspannen de voorkeur geeft aan de mantra boven alles wat de aandacht trekt, en de rest zal vanzelf ontstaan.

Op deze manier vermengen onze innerlijke stilte en opkomende extatische energieën zich in de goddelijke liefdesdans. Het op deze manier aanhoudend aanwakkeren van ons zenuwstelsel door middel van yoga, leidt naar een transformatie van onze ervaring van het leven en naar oneindige extatische gelukzaligheid.

Geniet!

De guru is in je.