Les 191 – Hoe cultiveer je extatische conductiviteit

Vraag: Wat moet ik doen om extatische conductiviteit te ervaren?

Antwoord: De ervaring van extatische conductiviteit kan met iedere oefening beginnen, afhankelijk van de hoeveelheid en locatie van de obstructies die diep in ons zenuwstelsel liggen opgeslagen. Hoe groter het aantal oefeningen is dat we opgebouwd hebben tot een stabiele dagelijkse routine, des te meer wordt extatische conductiviteit gecultiveerd.

Tijdens het doen van oefeningen vindt het ontwaken altijd in gradaties plaats. Wanneer we de eerste keer gaan zitten voor meditatie, waarbij we wat vrede en gelukzaligheid ervaren, is dit een stap richting extatische conductiviteit. Wanneer we starten met de wervelkolomademhaling, en we voelen een prettige tinteling door het hele lichaam, is dit een beweging richting extatische conductiviteit. In alle oefeningen wordt kundalini in het bekkengebied zacht gestimuleerd, beginnend met de globale technieken van meditatie en de wervelkolomademhaling. Als ons zenuwstelsel de ‘bedrading’ al heeft voor extatische conductiviteit, dit kan door yoga in ons recente of verre verleden zijn, dan zal de energie gelijk merkbaar beginnen te bewegen. Wanneer het lijkt alsof er niet veel beweging is tijdens de wervelkolomademhaling en meditatie, maak je dan geen zorgen. Het beweegt nog steeds stil onder de oppervlakte. De grond wordt voorbereid terwijl de obstructies van binnen worden opgelost.

Terwijl de grond wordt voorbereid met meditatie en de wervelkolomademhaling, worden er onderweg meer doelgerichte oefeningen toegevoegd. Met iedere nieuwe oefening wordt de druk voor de extatische conductiviteit (kundalini) opgevoerd om te ontwaken. Het kan op iedere moment als golven van genot door ons heen stromen, en kan gevoeld worden als een verbinding tussen ons hoofd en de basis (muladhara). De combinatie van siddhasana en de mudra’s en bandha’s zijn er om dit te stimuleren. Net zoals de krachtige beoefening van samyama.

Er is een oefening die zich onderscheid door de kracht die het heeft om extatische conductiviteit te doen ontwaken. Dit is kumbhaka (stilhouden van de adem), die we gebruiken in onze beoefening van yoni mudra. Het wordt ook gebruikt met dynamisch jalandhara (kin pomp). En tot slot, al wordt het daar geen kumbhaka genoemd, genereert de beperking van de adem die ontstaat tijdens wervelkolom bastrika een doorlopend kumbhaka-achtig effect. Dit effect wordt gecombineerd met de snelle pulsaties van druk op en neer door de wervelkolomzenuw. Zelfs de meest hardnekkige obstructies kunnen worden losgemaakt en opgelost met behulp van wervelkolom bastrika. En lichtgevende extatische energieën stromen als een vloed omhoog om onze bevrijde zenuwen op te vullen.

Wanneer we een stabiele dagelijkse routine hebben van tweemaal per dag oefenen die bestaat uit al deze technieken, en we hebben nog niet de opkomst van extatische conductiviteit gevoeld, dan zal het alleen een kwestie van tijd zijn. Met een routine van zulke krachtige yoga technieken worden de obstructies met ladingen tegelijk opgelost en moeten ze het veld ruimen voor het innerlijke licht.

Ga door met dagelijks oefenen. De extatische conductiviteit zal gestaag groeien in het zenuwstelsel om de ruimte te geven aan de oneindige goddelijke liefde die van binnenuit opkomt.

Iedere bloemknop is bestemt om zich te openen en glorieus te bloeien.

De guru is in je.