Les 192 – Kechari tips

Vraag: Kan je alsjeblieft het volgende verhelderen over kechari: wanneer ik kechari probeer te doen houd ik mijn mond gesloten en probeer ik mijn tong naar binnen te zuigen waarbij de basis van de tong het gehemelte raakt. Is dit de juiste manier om het te doen? Als dat zo is dan kan ik je instructie niet volgen waarbij je de tong via een kant naar achteren duwt om de neusholte in te kunnen komen. Want zodra ik mijn mond open om mijn vinger te gebruiken is de zuigkracht weg en gaat de tong niet meer zover als hij dat het deed tijdens het zuigen.

Antwoord: Nee, zuigkracht gebruiken om fase 2 in te komen is geen onderdeel van kechari. Om fase 2 in te komen gebruik je de tongspieren en in de beginfase met behulp van een vinger.

Het openen van de mond helpt met het binnen gaan van de neusholte. Later in het proces is het openen van de mond en de hulp van een vinger niet meer nodig om omhoog te gaan.

Probeer dit experiment eens. Leg de tip van de tong naar achteren gekruld op het gehemelte (fase 1) met je mond gesloten. Open dan je mond. De tong gaat een stukje verder naar achteren met de mond open toch? Dus, open de mond, gebruik je vinger, en dan verder via de rechter of linkerzijde van het zachte deel van het gehemelte omhoog de neusholte in. Dan is het tongriempje onder de tong nog de enige beperkende factor.

Er zijn twee manieren van aanpak mogelijk om wat aan het tongriempje te doen – kleine knipjes en/of het melken (uitrekken) van de tong. Van de twee methodes is het knippen het snelst en het minst oncomfortabel, maar meer controversieel. Beide methoden kunnen gedurende een periode gebruikt worden.

Lees de gedetailleerde les over kechari (les #108) nog een keer door, om te zorgen dat je het helemaal helder hebt. In fase 2 van kechari komen en de tong daar kunnen houden zal een grote impuls geven aan je beoefening en ervaringen. Het contact van de tong met de zachte en spiritueel erogene rand van het neustussenschot is een enorme stap voorwaarts in yoga. Het draagt in belangrijke mate bij aan het cultiveren van extatische conductiviteit in het zenuwstelsel.

Ik wens je alle succes.

De guru is in je.