Les 193 – De oefentijd veilig verlengen

Vraag: Afgelopen zondag had ik veel vrije tijd. Ik heb de duur van mijn meditatie verdubbeld. Eindelijk kon ik de hartslag horen en voelen in mijn hoofd. Kan ik beter altijd langer dan twintig minuten mediteren voor een beter resultaat?

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Je spirituele enthousiasme (bhakti) is prachtig, en je zal het zeker kunnen gebruiken om je oefeningen te bekrachtigen. Het is wel zo dat het riskant kan zijn om zo plotseling je meditaties te verlengen ver voorbij de richtlijn van twintig minuten. Iedere verandering zou zeer geleidelijk gedaan moeten worden, maar vijf minuten per keer. Om zo iedere stap te stabiliseren en vol te kunnen houden als onderdeel van je dagelijkse routine gedurende weken en maanden. Het is niet goed om de meditatie dagelijks of per week te veranderen. Als je op die manier teveel doet kan het zijn dat er teveel obstructies naar buiten komen en dat dat leidt tot ongemak, zoals irritatie in je dagelijkse activiteiten. Bekijk les #159 voor een voorbeeld van dit soort moeilijkheden in het tijdsmanagement van meditatie.

Er is een manier om systematisch je meditatie en al je oefeningen te verlengen wanneer je geen verantwoordelijkheden hebt in het weekend, vakantie, of als je met pensioen bent. Je kan dan je volledige routine een tweede keer herhalen in de ochtend – waarbij je één oefenroutine toevoegt voor een of twee dagen tijdens het weekend of vakantie, of mogelijk permanent als je met pensioen of op retraite bent. Dit voegt enorme zuivering en een dieper momentum toe aan je spirituele vooruitgang. Het is erg belangrijk dat je vrij bent van verantwoordelijkheden om dit te doen, want anders kan het ook leiden tot ongemak en onplezierige ervaringen omdat er zoveel van binnenuit losgelaten wordt. Als je twee routines per dag doet (twee in de ochtend, een in de vroege avond) is het belangrijk om wat lichte activiteit te hebben, zoals rustig wandelen of wat ontspannen (sociale) satsang in de middag of avond. Deze lichte activiteit helpt om het proces van het ontladen van obstructies uit het zenuwstelsel te balanceren.

Voor twee ochtend routines is de volgorde van oefeningen: asana’s, pranayama (alles wat je tot op dit moment doet), meditatie, samyama (als je dit doet), yoni mudra, rust (minstens tien minuten liggen).. en dan opnieuw beginnen.

In de avond moet er maar een routine gedaan worden, dus dat zijn drie volledige oefenroutines in een dag. Dus, als je ambitieus bent, kan je dat proberen. Wees niet verbaast wanneer er veel loskomt van binnen. Gevorderde yoga technieken zijn misleidend eenvoudig en erg krachtig – voornamelijk diepe meditatie. Als er op enig moment teveel loskomt, neem direct een stap terug in de oefeningen naar een stabielere routine.

Houdt altijd je eigen tempo (self-pacing) in gedachten, vooral wanneer je begint met het doen van nieuwe oefeningen of wanneer je je oefentijd verlengt.

Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.