Les 197 – Kechari sensaties

Vraag: Nogmaals dank voor je lessen. Het is interessant dat ik een aantal keer op het punt heb gestaan om je een vraag te stellen maar dan werd deze al beantwoord door een van de V&A voor ik de kans had om de vraag te stellen.

Ik heb een vraag over kechari mudra. Wanneer ik het in het verleden probeerde dan kreeg ik zo’n brandende sensatie in mijn tong en gehemelte dat het leek alsof ik mijn tong in het stopcontact had gestopt. Als dit gebeurt dan moet ik stoppen met de mudra omdat het gewoon te veel is. Heb je hier wat gedachten over?

Antwoord: Het is interessant hoe de antwoorden komen wanneer we er klaar voor zijn. Ze kunnen vanuit de lessen komen, of ergens anders vandaan. Het is ons verlangen dat spirituele kennis aantrekt. En ons spiritueel verlangen wordt vergroot door yogabeoefening, zo is er een stimulans om steeds verder te gaan in de beoefening.

Een brandende sensatie in kechari zoals je beschrijft is een tijdelijke fase van zuivering van de zenuwen en de betrokken biochemie, en zal niet blijven. Ik neem aan dat je over kechari in fase 1 spreekt, wat het gemakkelijk omhoog en naar achteren krullen is van de tong tegen het gehemelte aan.

In fase 2 van kechari, met de tong achter en boven het zachte gedeelte van het gehemelte, kunnen er in de beginfase ook stekende en brandende sensaties voorkomen. Zelfs veel later kan het soms nog wat steken. Dit is een cyclisch iets wat te maken heeft met het proces van zuivering dat aan de gang is. Het grootste deel van de tijd is de neusholte geschikt voor kechari fase 2. En op sommigen momenten niet. Dus we doen wat op dat moment werkt. Dat geldt voor fase 1 en 2 van kechari, en wat dat betreft voor iedere yogatechniek.

Dus als je je terugtrekt uit de intensiteit van de ervaring doe je het juiste. Je zal snel genoeg weer uitgenodigd worden.

Al deze symptomen en verstoringen gaan voorbij wanneer de zuivering in het zenuwstelsel verdergaat. We blijven de zachte overreding toepassen in onze yogatechnieken, gaan voorwaarts daar waar we kunnen, en houden wat in wanneer er een beperkend symptoom ontstaat. Op die manier blijven we comfortabel voorwaartse druk houden op de weg naar extatische gelukzaligheid en verlichting.

In kechari gaan is een belangrijk onderdeel van de evolutie van dit proces. Het is een beweging richting extatische conductiviteit van het gehele lichaam, en gebeurt automatisch wanneer het zenuwstelsel er klaar voor is. Onze bhakti neemt ons mee omhoog.

De guru is in je.