Les 198 – Gerichte bastrika – een laser voor karmische schoonmaak

In les #171 hebben we de krachtige wervelkolom bastrika geïntroduceerd. Voordat je verder gaat met de huidige les, wordt het aangeraden om die les nog eens na te kijken.

We gaan nu kijken naar een aantal aanvullende toepassingen van bastrika als een instrument dat naar wens gericht in te zetten is. Waarom?

Soms komen we ergens in het lichaam een hele hardnekkige obstructie tegen, en met gerichte bastrika kunnen we veel druk zetten in een lokaal gebied en het karma letterlijk wegbranden. Het is als het gebruik van laserchirurgie op een klein deel van de ogen. Dit staat in groot contrast met de globale methoden van meditatie en de wervelkolomademhaling die we gebruiken als onze kernoefeningen.

Het is belangrijk dat we voldaan hebben aan de voorwaarden van de wervelkolom bastrika, wat betreft yogabeoefening en gezondheid, voordat we gerichte bastrika toevoegen. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Gerichte bastrika is geen kortere weg naar verlichting. Het is zelfs zo dat het ons in substantieel ongemak terecht kan doen komen als we het te vroeg gebruiken. Als yoga nieuw is voor ons, en we proberen gerichte bastrika zonder dat we de voorwaardelijke zuivering bezitten, die verkregen is door meditatie en de wervelkolomademhaling, kunnen we een onplezierige energetische onbalans in ons zenuwstelsel creëren.

Dus houd in gedachten dat gerichte bastrika voor het opruimen van hardnekkig achtergebleven karma’s is. Het is niet bedoeld om voor een eerste keer naar een bepaald gebied te gaan, en te denken dat deze techniek alles is wat we nodig hebben voor een goede schoonmaakactie. Op die manier werkt het niet.

Gerichte bastrika is nauw verwant aan de wervelkolom bastrika. Met gerichte bastrika werken we nog steeds in de wervelkolomzenuw. Het verschil is dat we het gebied van de wervelkolomzenuw verkleinen waarin de aandacht omhoog en omlaag beweegt met ons snelle bastrika hijgen.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat we best al een aantal maanden meditatie, de wervelkolomademhaling, de gelinkte bandha’s en mudra’s en wervelkolom bastrika doen. Alles gaat aardig soepel. We ervaren wat extatische conductiviteit, wat gevoeld kan worden als een aangename reactie die vanuit de basis opkomt als we sambhavi doen. Maar, we ervaren wat weerstand in het gebied van het derde oog tussen het centrum van het hoofd en het punt tussen de wenkbrauwen. Dit is mogelijk een goede kandidaat voor wat gerichte bastrika. Ik zeg “mogelijk” omdat we het pas zullen weten wanneer we het gaan doen. Wanneer we het proberen, en er zijn teveel obstructies om comfortabel met gerichte bastrika te verwijderen, zullen we een stap terug moeten doen en voor een tijdje moeten vertrouwen op de minder intens gerichte middelen, zoals meditatie, de wervelkolomademhaling, sambhavi, yoni mudra kumbhaka, etc.

Wanneer we gerichte bastrika gebruiken doen we dat aan het einde van onze zittende beoefening, na meditatie, samyama en yoni mudra, en vóór we gaan rusten. We bereiden ons op dezelfde manier voor als met de wervelkolom bastrika (inclusief de mudra’s en bandha’s), maar we beperken het heen en weer brengen van de aandacht tijdens het snelle ademen tot het gebied waar we ons op richten. Dus als we ons richten op het gebied tussen het centrum van het hoofd en het punt tussen de wenkbrauwen, dan laten we daar onze aandacht snel heen en weer gaan tijdens de gerichte bastrika. De aandacht gaat in dezelfde richting als in de wervelkolomademhaling en de wervelkolom bastrika – op de inademing omhoog en op de uitademing naar beneden.

Wanneer we voor het eerst beginnen met gerichte bastrika, doen we het maar twee minuten, en vervolgens nemen we onze normale periode van rust aan het einde van onze oefenroutine – bij voorkeur 5-10 minuten liggen. Vervolgens houden we in de gaten hoe we ons voelen tijdens onze dagelijkse activiteiten. Als er geen overdreven oneffenheden zijn, weten we dat het doen van de gerichte bastrika waarschijnlijk oké is. Maar we weten het pas zeker na een aantal sessies, dus wees voorzichtig met het verlengen van de duur van de gerichte bastrika tot je weet dat je er stabiel in bent. Wanneer we weten dat we stabiel zijn, en we willen ons nog steeds focussen op een bepaald gebied, dan kunnen we de duur langzaam op laten lopen naar drie minuten, en dan vijf minuten, terwijl we bij iedere stap onze stabiliteit tijdens onze dagelijkse activiteiten in de gaten houden.

Net zoals met wervelkolom bastrika, kan gerichte bastrika erg aangenaam zijn, we moeten dus voorzichtig zijn dat we in de extase van het moment niet teveel doen. Het kan gebeuren. Wanneer het gebeurt zou het kunnen dat we onszelf in de situatie aantreffen waarbij we een extatische beoefening hebben en waardeloze dagelijkse activiteiten – dit is niet iets waarvan we willen dat het op de lange termijn gebeurt, want dat is niet vol te houden. Het is beter om een aangename beoefening te hebben en een aangename dag. Dat is de balans waarnaar we op zoek zijn. Onze vrienden en geliefden zullen het ook waarderen.

Gerichte bastrika is de meest naar eigen inzicht inzetbare techniek van alle oefeningen die we tot nu toe behandeld hebben. Het is voor degene die stabiel zijn in hun dagelijkse oefenroutine, en die goed zicht hebben op hun innerlijke stilte en extatische conductiviteit in relatie met de gelokaliseerde obstructies in het zenuwstelsel. Je zou enig vermogen tot “innerlijk zien” ontwikkeld moeten hebben voor je gerichte bastrika gebruikt. Zonder enig innerlijk voelend vermogen, is het gebruiken van gerichte bastrika als het gebruiken van laserchirurgie zonder het vergrootglas dat nodig is om nauwkeurig te kunnen richten. Wie weet wat er dan opgebrand zal worden door de laserstraal. Innerlijk zien ontwikkelt zich naarmate er meer extatische conductiviteit opkomt. Dan weten we waar de obstructies zijn en kunnen we ze accuraat raken met op en neergaande aandacht in de wervelkolomzenuw in combinatie met de kracht van bastrika. En ook dan zou het teveel opschudding kunnen veroorzaken, en ook degene met innerlijk zicht moeten vaak een stap terug doen. Het is van binnen geen perfecte wereld, niet totdat we alle obstructies hebben losgemaakt en weg hebben gekregen. Dat is waar al deze gevorderde yoga technieken voor zijn, om te werken op vele lagen in ons zenuwstelsel.

Wat zijn een aantal gebieden waar gerichte bastrika gebruikt kan worden?

We noemden het derde oog gebied (ajna). Dit is er een die erg belangrijk is omdat de zuivering van het gehele zenuwstelsel uiteindelijk afhankelijk is van het derde oog gebied dat tot volledig functioneren moet komen als het ‘commando en controle centrum’ van onze opkomende verlichting.

Andere gebieden waar gerichte bastrika gebruikt kan worden, wat we zullen waarnemen met ons innerlijk zien, zijn onder anderen de keel, het hart, de buik en het bekkengebied. Wanneer we pranayama gebruiken in de gevorderde yoga technieken, zijn we altijd het beste af als we in de wervelkolomzenuw zijn. Dus we zullen altijd in de wervelkolomzenuw werken ongeacht het gebied in het lichaam waarvan we denken dat het gerichte zuivering nodig heeft. De wervelkolomzenuw is de fundering voor alle spirituele zuivering en opening van het zenuwstelsel. Zolang we in de wervelkolomzenuw werken zullen we meewerken met het natuurlijke evolutieproces dat in ons aan de gang is, en op deze manier houden we de reis van spirituele transformatie zowel voorspoedig als soepel.

Een ander gebied waar gerichte bastrika naar eigen inzicht gebruikt kan worden is de kruin – de sahasrar. De situatie van de kruin is compleet anders dan ieder ander deel van onze spirituele neurobiologie, en zal in de volgende les besproken worden. Er zijn enorme gevolgen bij het doen van oefeningen bij de kruin, dus start alsjeblieft niet met het doen van gerichte bastrika op de kruin voor je de volgende les gelezen hebt en de delicate werkingen begrijpt die daar van toepassing zijn.

Blijf altijd zeer voorzichtig wanneer je overweegt om bastrika ergens in het lichaam te gebruiken, en gebruik het altijd in de wervelkolomzenuw. Het is een krachtige oefening die alleen effectief zal zijn wanneer aan de nodige voorwaarden is voldaan. Wanneer alle omstandigheden juist zijn dan kan gerichte bastrika met goed resultaat gebruikt worden, en het zal het onze gestaag opkomende ervaring van extatische gelukzaligheid sterk uitbreiden.

De guru is in je.