Les 200 – Vervolg op gevoeligheid in meditatie

Opmerking: Deze conversatie is een vervolg op les #161, “Extreme gevoeligheid voor meditatie – wat te doen?” waarin dezelfde persoon wat moeilijkheden had. Deze conversatie is een goed voorbeeld van verstandige self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) in meditatie. Om dan vervolgens door te gaan met de wervelkolomademhaling om wat van de kundalini symptomen te stabiliseren. Deze interactie is met de man van de beoefenaar, die haar ondersteunt.

Vraag 1: Mijn vrouw was begonnen met meditatie maar bleek erg gevoelig, daarom doet ze nu alleen maar tweemaal per dag 15 minuten diepe meditatie. De dromen en alles wat ze eerder had na de meditatie is nu verdwenen. Een aantal dagen geleden begon ze plekjes huiduitslag ter grote van een pinda te krijgen op haar buik, bovenarmen, rug en borst. Ze zijn rood, doen geen pijn en jeuken niet, en verdwijnen weer na een paar dagen. De dag voordat de uitslag begint raakt ze vaak seksueel erg opgewonden tijdens meditatie.

Ze heeft de laatste 1,5 maand alleen I AM meditatie gedaan en ik heb haar aangeraden om ook de wervelkolomademhaling te doen. Ik weet niet zeker of de huiduitslag ook blokkades zijn die naar buiten toe komen. We zullen ook medisch advies inwinnen. Maar ik dacht misschien moet ik het jou ook vragen, voor het geval dat je iets kan zeggen over de huiduitslag. Of deze op wat voor manier dan ook gerelateerd is aan het zuiveringsproces.

Antwoord: Ik ben blij dat de enge dromen van je vrouw afgenomen zijn. Dat zou aangeven dat er wat zuivering aan de gang was, en dat er balans gevonden is in dit proces. Goed gedaan met de self-pacing (bepalen van je eigen tempo)!

Meer zuivering is wat er waarschijnlijk nu aan de hand is met de huiduitslag – wat voor kan komen in de vroege fases van het ontwaken van kundalini. Het is verbazingwekkend dat ze dit alles al heeft met 15 minuten meditatie. Ze moet lang geleden een yogini geweest zijn, en nu is ze wat oude onbalans die diep in haar zenuwstelsel opgeslagen ligt aan het opruimen. Deze kunnen latent aanwezig zijn als gevolg van extreme yoga die gedaan is in een ver verleden. Als de uitslag in een paar dagen of een week verminderd, zou je kunnen concluderen dat het yoga gerelateerd is. Medische hulp zoeken zou verstandig zijn wanneer de huiduitslag serieus wordt. Als er medicatie gegeven wordt kan dit het proces van yoga ingewikkelder maken, dus zorg ervoor dat je zeker weet dat het nodig is.

Wat betreft de seksuele symptomen, dit is ook iets wat plaats kan vinden als onderdeel van het zuiveren en ontwaken van het zenuwstelsel. Ook dit zal zijn balans vinden. Zelden duren deze episodes van extreme opwinding tijdens beoefening lang. Aan de andere kant is het wel zo dat seksuele energie een belangrijke rol speelt in het proces van menselijke transformatie. Dus er zal altijd wat aan de gang zijn met seksualiteit die vanaf de basis (muladhara) omhoog beweegt in het zenuwstelsel wanneer extatische conductiviteit (kundalini) permanent ontwaakt is. Als jij en je vrouw het nog niet gedaan hebben, zou het goed kunnen zijn om eens naar de tantralessen te kijken, zodat seksualiteit en seksuele relaties in een yogische context gezien kunnen worden.

De wervelkolomademhaling heeft de mogelijkheid om al deze dingen snel en geleidelijk in balans te brengen. Kundalini symptomen (dat is waarschijnlijk wat deze dingen zijn) worden over het algemeen veroorzaakt door Shakti energie die in het zenuwstelsel omhoog komt zonder dat er genoeg tegenwicht is van Shiva energie die naar beneden komt. De wervelkolomademhaling kan dit corrigeren, en dan kan de vooruitgang zeer snel gaan met veel minder kans op onprettige kundalini symptomen. Probeer een aantal dagen misschien eens 5 minuten wervelkolomademhaling voor de meditatie en zie hoe dat gaat. Als het niet helpt, of het verergert de symptomen, doe dan een stap terug. Als het helpt en de beoefening is stabiel, geef het dan een paar weken en dan zou je kunnen overwegen om 10 minuten wervelkolomademhaling te doen.

Huiduitslag kan gerelateerd zijn aan pitta onbalans (innerlijk vuur) dat wordt verergert door het ontwaken van kundalini. Het kan ook ervaren worden als overmatige hitte of zuursensaties in de spijsvertering of op iedere andere plek in het lichaam. Ayurveda (het Indiase systeem van geneeskunde) kan je hierbij helpen. Een “pitta kalmerend dieet” met een pitta kalmerende routine is een van de eerste dingen om naar te kijken. Als je op het internet zoekt, zal je hier veel informatie over vinden. Je kan ook informatie vinden in de AYP links section op de Engelstalige AYP website onder “ayurveda”.

Naast een dieet en een routine zal een ayurvedisch arts je ook aanvullende middelen adviseren. Hoe dan ook, er is een goede kans dat de symptomen van je vrouw vanzelf voorbij zullen gaan wanneer haar energieën in balans komen, en dat ze verder kan met het proces van yoga. Ook dan is het goed om bewust te zijn van de constitutie van het lichaam en het niet te verstoren met een ongepaste routine of ongepast voedsel. Misschien wat minder pittig voedsel eten voor een periode…

Met de verstandige toepassing van de technieken en goede self-pacing (bepalen van je eigen tempo), ben ik er zeker van dat er souplesse en stabiele gelukzalige vooruitgang bereikt kan worden. Er zijn goede dingen aan het gebeuren.

Vraag 2: Mijn vrouw is gestart met de wervelkolomademhaling en de uitslag begon te verminderen vanaf dag een. Nu is het haast verdwenen. Het is verbazingwekkend hoe de beoefening werkt. Dank je voor al je adviezen.

Nog een verbazingwekkend iets is dat, sinds ze gestart is met meditatie, de ogen van mijn vrouw verbetert zijn van 2.75 naar 2.5. Ze moest hierdoor van lenzen wisselen. Ik blijf maar denken dat dit incident en de beoefening met elkaar te maken hebben. Helpt meditatie met het corrigeren van fysieke problemen los van het zuiveren van het zenuwstelsel? Ik ben benieuwd!

Antwoord: Dat is erg goed nieuws wat betreft de wervelkolomademhaling en de verdwijnende uitslag. Het is een prachtige techniek met veel lange termijn voordelen, en een van de meest effectieve technieken die interne energie balanceert. Het is de perfecte metgezel voor diepe meditatie. En deze twee samen vormen een excellente fundering om de yoga beoefening verder op uit te breiden, om ons snel en comfortabel verder te brengen op de weg naar verlichting.

Het is niet gewoon voor yoga oefeningen om plotseling uiterlijke fysieke verstoringen ongedaan te maken, zoals de correctie van het gezichtsvermogen. Om die reden wordt yoga niet gepresenteerd als een directe alles genezende methode voor alles waar we last van hebben. We doen yoga voor verlichting, en perfecte fysieke gezondheid is daar niet altijd een voorwaarde voor. Hoewel de algehele gezondheid zeker de neiging heeft om te verbeteren naarmate het zenuwstelsel gezuiverd wordt. Het is zeker waar dat plotselinge genezingen soms plaatsvinden. Is het de yoga? Het zou kunnen als de kwaal verbonden is met een onzuiverheid die opgelost wordt diep in het zenuwstelsel waar yoga aan het werk is.

Of we nu wel of niet fysiek genezen worden, we kunnen er zeker van zijn dat we spiritueel genezen door yoga, en dat cultiveert in ons een diep gevoel van welzijn dat onafhankelijk is van de conditie van het lichaam. Innerlijke harmonie wordt altijd uiterlijke harmonie, maar niet altijd op de manier die we verwachten. Door de tijd heen ontwikkelen we een innerlijk perspectief op dingen die het voor ons mogelijk maakt om om te gaan met alles wat er in en rondom het lichaam gebeurt, en vaak lachend. Dat is bevrijding.

De guru is in je.

Toevoeging: Een aantal maanden later ontstond dit vervolg over dezelfde beoefenaar:

Vraag 3: Dit gaat over een recente meditatie ervaring van mijn vrouw. Ze was een week geleden begonnen met de eerste mantra uitbreiding. Een aantal dagen terug voelde ze een brandende sensatie in het navelgebied maar het was niet veelbetekenend. Maar gisteren tijdens haar meditatie werd de brandende sensatie erg krachtig en het navelgebied werd erg heet. Ook raakten haar vingertoppen verdoofd alsof ze al het gevoel verloor. Is dit een soort blokkade en moet ze er iets aan doen? Graag je advies.

Antwoord: Het is goed om van je te horen. Het lijkt erg op wat er gebeurde toen je vrouw voor het eerst startte. Met de mantra uitbreiding beweegt er meer energie, hierdoor laat haar gevoeligheid zich weer zien. Verminder gedurende een week of twee wat in de meditatie tijd (blijf wel bij de nieuwe mantra) tot alles geland is, en bouw dan langzaam binnen dat wat comfortabel is weer op. Gebaseerd op haar eerdere ervaringen, is het te verwachten dat ze prima zal wennen aan de toegenomen stroom van energie. Als dit na een aantal weken van aanpassing niet werkt, dan is het misschien te vroeg voor de mantra uitbreiding en zou ze terug moeten gaan naar de eerste mantra, en dan na 6-12 maanden de uitbreiding nog eens proberen. Al is het terugschakelen met de mantra niet de eerste keuze. De mind heeft een aanzienlijke tijd nodig om te veranderen van mantra, dus we willen niet heen en weer hoppen met de mantra behalve als het absoluut noodzakelijk is. Zoals de analogie van de put zegt: als je water wilt vinden, blijf dan graven op één plaats.

Vraag 4: Dank je voor je advies. Ik heb mijn vrouw gevraagd om de tijd van diepe meditatie te verminderen zoals je adviseerde. Nu doet ze tien minuten diepe meditatie en de brandende sensatie en de doofheid van de vingers zijn verdwenen. Nogmaals dank voor je advies. Als ik kijk naar alle ervaringen en je begeleiding snap ik waarom de yogische geschriften spreken over de noodzaak van een guru.

En wat mijzelf betreft. Ik doe sinds kort de mantra uitbreiding en ik heb trillingen in mijn lichaam tijdens meditatie. Ik doe 10 minuten wervelkolomademhaling, dynamische jalandhara (kin pomp), 20 minuten meditatie, en sambhavi. De trillingen ontstaan minstens een of twee keer per meditatie en het voelt alsof er van top tot teen een krachtige golf door mijn lichaam gaat. Ik doe de uitgebreide mantra nu sinds drie maanden en de trillingen zijn in de laatste week toegenomen. Graag je advies.

Antwoord: Goed om te horen dat je vrouw de situatie heeft gestabiliseerd. Ze kan overwegen om in een week of twee langzaam de oefentijd terug op te voeren, als ze dat wilt.

In jouw geval, als er af en toe vreemde ervaringen opkomen dan is dat normale zuivering en opening. Let er niet teveel op. Aan de andere kant, wanneer een ervaring zich blijft opbouwen gedurende weken en maanden, zoals je trillingen, kan het een teken zijn van innerlijke energetische bewegingen die voorbij de capaciteit van het zenuwstelsel gaan waar het zich aan kan aanpassen. In dat geval is het advies voor je vrouw ook bij jou van toepassing. Als de energie zich opbouwt, terwijl het steeds ongemakkelijker wordt, en je ziet het niet minder worden, dan is het tijd om even wat langzamer te gaan. Je kent de procedure.

In veel gevallen is toegenomen instabiliteit gerelateerd aan de laatst toegevoegde techniek of oefentijd, en dat zou de eerste zijn om wat mee te minderen. Als dat het niet is, dan moet je andere onderdelen inkorten tot een stabiel platform van oefeningen is gevonden. En wanneer alles weer voor een periode stabiel is, kan je overwegen om alles weer langzaam op te voeren.

Vanwege alle reden die we gezien hebben, is self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) op zijn eigen manier een erg belangrijke beoefening. En ja, het is lastige materie, maar met de juiste kennis tot je beschikking is het mogelijk. Ik hoop dat het op papier zo gesystematiseerd kan worden dat iedereen dit kan en met veel minder hulp van buitenaf. Veel meer zelfvoorzienendheid in yoga – dat is het doel van de lessen.

Vraag 5: Dank je voor het advies. In plaats van de meditatietijd te verminderen heb ik de tijd van de wervelkolomademhaling verlengt naar 15 minuten. Het trillen gebeurde nu niet. Ik ga door met oefenen en zie of het werkt.

Antwoord: Goed gedaan. Door de wervelkolomademhaling te gebruiken voor het stabiliseren van de energetische disbalans (waar het erg goed voor is), heb je niet alleen de disbalans opgelost, maar creëer je ook meer vooruitgang. Houdt alleen je ervaringen in de gaten en maak aanpassingen daar waar nodig.