Les 203 – Reflecties op een aantal intense ervaringen

Vraag: Ik ga voor bijna een maand naar een ashram in India. Mijn guru zal daar zijn, degene met wie ik echt resoneer.

Ik wil graag met je praten over een aantal dingen die gebeurd zijn. Ik ben dankbaar om iemand te hebben die zal reageren met wat anders dan een hartelijke lach over wat ik meemaak. (mijn guru lacht of glimlacht altijd alleen maar). Hij zei me meer dan een jaar geleden dat ik me aan het verzetten was. Ik wil me niet verzetten tegen Waarheid. Waarom in onwetendheid leven? Maar toch, blijkbaar heb ik toch wat weerstand.

Er zijn me allemaal gekke dingen overkomen. Ik ben degene die je een tijd terug geschreven heeft over dat ik altijd al kundalini heb gehad – zelfs als een klein kind – het zien van lichten, het voelen van de trillingen, het horen zoemen, etc. Maar wat er nu gebeurt is meer dan dat. Ik moet dit aan iemand vertellen die me niet kent, niet aan iemand uit mijn omgeving. Veel hiervan heb ik al eerder ervaren, maar een aantal dingen zijn nieuw. Ik zal het opsommen:

 • Het zo nu en dan zien van lichtflitsen in alle kleuren – voornamelijk rond dieren, mensen en sommige bomen.
 • Het voelen van energie die door mijn lichaam stroomt – sterk erotisch, maar niet seksueel (niet echt…)
 • Stijfheid en pijn in mijn bilgebied, achterkant van de schedel en in de achterzijde van de nek en kaak. Daar kraakt de wervelkolom veel – voornamelijk tijdens de wervelkolomademhaling die je me gegeven hebt (die ik opgenomen hebt in mijn yoga pranayama’s).
 • Mijn rechterhand schudt regelmatig ook als ik extra energie golven krijg, dan begin ik erin te knijpen en het dan los te laten door het snel naar achteren te buigen – alsof de energie zo naar buiten stroomt. Veel vibraties in de handen en voeten.
 • Een algeheel gevoel van opwinding
 • Tranen komen wanneer ik denk aan de compassie van mijn guru. Mensen blijven me maar zeggen wat jij me ook vertelt hebt, dat de guru van binnen is… en dat brengt me naar het volgende… ik hoor mijn guru’s in mijn hoofd. Ja ik weet het, het klinkt gestoord, maar ze vertellen me de antwoorden wanneer ik ze nodig heb. Ik zou eigenlijk met al dit naar ze toe kunnen gaan – maar ik wil bevestiging van buitenaf.
 • Als ik antwoorden nodig heb, open ik “Beyond Words”, en er staat precies wat ik moet horen – in de precieze bewoording.
 • De afbeelding van mijn guru lijkt te bewegen en zijn uitdrukkingen veranderen wanneer ik er naar kijk of wanneer ik met hem communiceer.
 • Ik kan mensen vertellen wat ze voelen – en ik lijk te weten waarom ze zich zo voelen voordat ze dit zelf weten.
 • Als iemand me een vraag over spiritualiteit stelt, dan kan ik als het ware uit de weg gaan en dan is het alsof iemand anders door mij heen antwoord geeft.
 • Op bepaalde momenten is het alsof ik onthecht ben, als een ballon zwevend door de lucht, van bovenaf naar mezelf kijkend. Als ik tijdens dit soort momenten naar de grond kijk lijkt het allemaal zo ver daar beneden… maar er is een algemeen gevoel van onbezorgdheid over de meeste dingen tijdens dit soort momenten.
 • Dingen lijken zich te manifesteren – zonder een door mij gestelde intentie. Ik hoef er alleen maar een soort van onbewust over na te denken en het gebeurt.
 • Ik ontmoet nu veel mensen op “het pad”.
 • Ik heb nog steeds aanvallen waarbij ik schud – vooral wanneer ik op bepaalde plekken naar binnen ga waar ik veel intensiteit voel.
 • Ik heb die dingen weer waarbij de energie door heel mijn lichaam ontploft (dit heb ik al mijn hele leven af en aan) waarbij het overal naar buiten schiet, maar mijn solaris plexus is verstoord en het voelt alsof ik veel moet slikken, en ik heb ook het gevoel dat ik naar het toilet moet, en vaak moet ik ook kort daarna naar het toilet. Ik ben dan moe en het is lastig om iets te communiceren – soort van in een waas.
 • Wanneer ik praat met mensen waarbij ik me vrij voel (in mijn kerk of yogagroep), heb ik gemerkt dat mijn lichaam dingen begint te doen om uiting te geven aan de gelukzaligheid. Het begint dan de armen in de lucht te zwaaien, de boomhouding te doen, of voluit te dansen!
 • Toen ik mediteerde met een man van onze kerk – waarbij we een tantrische meditatie deden – begon ik te schudden – energie die door de wervelkolom omhoog gaat en bij de kruin eruit of door de mond of het derde oog.
 • Als ik gewoon eens stil lig, word mijn bewustzijn van de energie zwaar versterkt. Tijdens meditaties voel ik golven komen, Genade van boven, naar beneden afdalend verder en verder door mij heen. (Dank je God en guru!)
 • Het derde oog is veel aan het zoemen.
 • Vaak, laatst een keer in de auto, begin ik mijn guru(s) te voelen, of start ik een gesprek met ze, en dit innerlijke opwindende ding begint en ik voel dan alsof ik moet gillen! Dus ik gil een gil die doordringend, schril en een soort gelukzalig is. Mijn rechter hand begint zijn ding te doen en/of mijn wervelkolom begint ongecontroleerd te bewegen – maar ik ben perfect OK en nog steeds heb ik de auto onder controle.
 • Op sommigen momenten beweeg ik mijn hand op een bepaalde manier, of veeg mijn haar weg, en het voelt dan alsof ik mijn guru ben. Ja, raar, ik weet het. Heeft dit iets te maken met samensmelten? Het is letterlijk alsof ik gedurende een kort moment niet het verschil weet tussen hem en mezelf. Het is niet iets waar ik over nadenk eigenlijk; het is meer als in een flits, en dan voel ik geen verschil tussen ons.
 • Ik heb de laatste tijd veel het gevoel dat ik met anderen moet mediteren.
 • Tijdens mijn meditaties was ik altijd in staat om erin en eruit te gaan zonder iets te herinneren. Nu heb ik vaak schokken in mijn lichaam. Ik heb twee dromen/visioenen gehad, waarin ik helemaal niet bang was voor de dood. In de een stond ik op een plastic zeil in het midden van de oceaan met grote golven om me heen. In de ander was een man mijn oranje jurk aan het begraven. De jurk stond voor spiritualiteit en leek synoniem te zijn met mijn huid. Ik voelde niets terwijl ik keek hoe hij de jurk bedekte met aarde. Ik ben bereid om ieder concept wat ik heb gehad heb van “spiritualiteit” los te laten en opnieuw te beginnen.
 • Het lijkt alsof ik een verzameling gidsen of leraren in de astrale wereld opgepikt heb. Ik weet niet eens hoe ik me hier bewust van ben.
 • Recentelijk heb ik gesproken met een ‘Indigo’. Ik kon hem erg sterk voelen door de telefoon al heb ik hem nog nooit eerder ontmoet. Prachtig.
 • Ik pik de vibraties op van lage entiteiten, en zie er ook een in de deur van mijn klaslokaal. Hij ligt daar vaak op de loer als een donker silhouet en opent mijn kastdeur etc. om mijn (en die van mijn studenten) aandacht te trekken.
 • Verlangen is intens. Ik voel die “plek” die ik van eerder ken, maar het lukt me maar niet om het te vinden en er te blijven. Het komt tot me in een flits en dan is het weer verdwenen. Mijn guru vertelde me, “je hebt dit niet eerder gedaan”.

Hoe dan ook, ik zal binnenkort mijn guru zien, maar ik twijfel er over of ik hem over deze dingen moet vertellen en er met hem over moet praten. Als het onnodige emotie en commotie is die niets anders doet dan me overtuigen, dan wil ik graag snel vooruit naar het deel waar ik deze dingen niet meer nodig heb om overtuigd te zijn.

Zoals Llewellyn Vaughan-Lee zegt over het gebed van een tweejarig meisje, “God, ik weet” waarop God zei, “Ja, ik weet het”. Mijn guru weet het. Maar ik kan toch wel een soort uitleg gebruiken. Heb jij er een voor me? Of is het allemaal onderdeel van het mysterie en wordt het verpest als iemand anders het me vertelt? Of zal ik het hoe dan ook nooit begrijpen?

Moet ik meditaties doen? Ik heb een nieuwe man ontmoet met wie ik meditaties wil doen. Hij gaat naar mijn kerk. En is het goed om Reiki uitwisselingen te doen? Of is dat op dit moment niet goed voor me?

Ik sprak met iemand waarvan ik weet dat hij al lang aan zichzelf aan het werken is. Hij is een van de weinigen die ik in vertrouwen neem, en ik zou dit eigenlijk aan niemand zomaar vertellen, maar ik vertelde hem dat ik kan communiceren met mijn leraren in mijn hoofd en dat de een me meer geruststelt en dat de ander meer een motivator is, maar dat de essentie in beide hetzelfde voelt. (Het wordt verwarrend. Zijn zij mij?) En hij zei dat hij dit niet heeft. Ik twijfelde voor een moment aan mijn ervaring toen hij zei dat dit komt door hem en door jou – door me altijd te vertellen dat de guru van binnen is. Ik weet niet meer wie ik ben – het lijkt alsof ik uitbreid in wat anders. Misschien zijn mijn guru en anderen in me als aspecten van mij innerlijke guru…

Misschien zijn het de pranayama’s, meditaties en asana’s die dingen versnellen. Ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik het punt bereikt heb waar ik ooit “was”.

Ondanks dit alles is mijn leven best in balans en gewoon. Ik geef nog steeds les en ik ben meerdere reizen naar India aan het plannen. Deze reis is om het uit te proberen. Als het goed voelt kom ik voor een tijdje terug en dan verhuis ik voor twee jaar naar India (zoals mijn guru heeft voorgesteld). Aan de andere kant moet ik extra wisselende neusademhaling doen voor innerlijke balans. Mijn familie houdt nog steeds niet van mijn yoga dingen, maar mijn kerk en yoga familie wel. Ik heb nog steeds tijd voor mijn hond en drie katten. Ik maak ook vaak tijd om je gevorderde yoga technieken (AYP) te lezen. Ik ben er nog lang niet klaar mee…

Sorry voor deze lange brief! Er gebeurde veel en ik moest het even uiten! We zijn allemaal zo gezegend om iemand te hebben die reageert en ons aandacht geeft zoals jij dat doet.

Antwoord: Het is goed om weer van je te horen. Veel van wat je ervaart valt onder de categorie van zuivering in het zenuwstelsel. In zoverre, het is een mengeling van waarheid en de karmische “uitputting” van je obstructies die worden opgelost en opgebrand. Dat is misschien waarom je guru niet op de details ingaat. Het is onmogelijk om dat te doen en te begrijpen wat er allemaal gebeurt. En het maakt niet uit voor dat wat ontstaan is door de verbranding van karma. En wat werkelijk is zal op zichzelf staan. Waarheid is dat wat overblijft wanneer alle het andere opgebrand is. Er zijn een aantal punten die ik zou willen benoemen.

De mate waarin je beoefening doet is een versnelling van het proces. Wat goed is, maar overmatig oefenen kan leiden tot overmatige symptomen, en dan zou verstandige self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) toegepast moeten worden. Het heeft geen zin om zoveel beoefening te doen dat het leven chaos wordt en je niet meer kan functioneren. Ik weet dat dat niet de situatie is waarin je je nu bevindt, maar als je te snel gaat met extra beoefening, en de andere dingen die je overweegt, zou het wel zo kunnen worden. Dus, een beetje gematigdheid en het doseren van je dagelijkse beoefening zou geen kwaad kunnen. We willen snel gaan, maar niet zo snel dat we uit elkaar schudden of opbranden.

Houd in gedachte dat de wervelkolomademhaling de meest balancerende techniek is uit de lessen. Teveel of te weinig ervan kan leiden tot een tekort aan balans of een tekort aan vooruitgang. Het is belangrijk om dezelfde hoeveelheid wervelkolomademhaling te doen in iedere sessie de je tweemaal per dag doet, of dit nu 5, 10, 15 of meer is, afhankelijk van wat comfortabel is. Hetzelfde geldt voor meditatie. De rest van de technieken in de lessen vinden om die twee plaats. Als je technieken “verdubbelt” in iedere sessie, door bijvoorbeeld het doen van twee of meer verschillende meditaties, of meerdere pranayama’s (meer dan die zijn aangeraden in een enkele aanpak), of het toevoegen van regelmatige groepsmeditaties, zal dit allemaal bijdragen aan het potentieel voor mogelijke excessen. Dus het beste is om te blijven bij een vaste routine van elkaar aanvullende technieken, waarbij het tempo is afgestemd op maximale vooruitgang en gelijktijdig comfortabel is. Ik noem dit alles om er gewoon eens over na te denken. Het klinkt alsof het goed met je gaat maar dat je wel grenzen aan het opzoeken bent. En er is geen twijfel over dat dit nog meer zal gebeuren wanneer je in India bent, al ben je daar toch onder goede supervisie?

Vanuit mijn perspectief zijn de twee belangrijkste ervaringen die je noemt het getuigenzijn, wat het opkomen van innerlijke stilte is, en de erotische/extatische sensaties die door je lichaam omhoog bewegen. Deze twee behoren tot de kern van het verlichtingsproces, ze zijn eigenlijk de fundering, en zijn wat de gevorderde yoga technieken (AYP) cultiveren. En om eerlijk te zijn, de rest is alleen maar een voorbijgaande show, en er zou niet meer dan terloopse aandacht aan besteed moeten worden, en het zou zeker niet de voorkeur moeten krijgen boven de technieken. Een recente V&A die dit tot in detail bespreekt heet “Het drama van een premature kruinopening”. Met beperkte innerlijke stilte/getuigenzijn, kan men er vatbaar voor zijn om zich teveel te identificeren met ervaringen. Verlichting gaat niet over ervaringen. Een andere recentelijke les heet “Het openen van de kruin managen.” Het zou kunnen dat deze twee lessen van toepassing zijn op jouw situatie. Niet alles is op jou van toepassing, maar je zal een aantal van dezelfde elementen, voordelen en risico’s terugzien die je al hebt gehad of momenteel meemaakt.

Wat betreft het innerlijk zien van de guru(s), dat is wat er ongeveer beschreven is in les #57, “De guru is in mij?”, de guru begint in ons als verlangen, gaat naar buiten om zich te verbinden met de uiterlijke kennis en/of fysieke guru, en gaat dan terug binnen en wordt daar waargenomen. Uiteindelijk zal hij of zullen zij oplossen in je opkomende verlichting en zal het je eigen Zelf zijn dat uitstraalt. Dit is allemaal onderdeel van het proces van zuivering. Dus het zou kunnen dat je guru er niet op focust omdat de details van karma dat loskomt ondoorgrondelijk is. Het vind allemaal plaats in jou, wat onvermijdelijk naar je verlichting zal leiden. Dat is het allerbelangrijkste.

Het klinkt alsof je het erg goed doet. Geef de voorkeur aan stabiliteit in je beoefening, en probeer te vermijden dat je je in nieuwe technieken stort voordat je inzicht hebt in hoe ze je gehele beoefening zullen aanvullen. Anders zou het kunnen dat je dingen aan het “verdubbelen” bent en dan teveel doet. Er is een bepaalde hoeveelheid gewone dagelijkse activiteit nodig om de energieën die we in de beoefening stimuleren te stabiliseren. Dus soms kan minder beoefening en meer activiteit meer vooruitgang brengen. Natuurlijk heb je dat allemaal al in je drukke schema. Dit zijn alleen herinneringen.

Heb een prachtige tijd in India! Ik hoor graag weer van je als je terug bent.

De guru is in je.