Les 206 – Variaties van de wervelkolomademhaling

Vraag: Wat zijn de verschillende variaties van de wervelkolomademhaling? Er zijn twee verschillende kriya’s onthult door Norman Paulsen. Ook is een van Sri Lahiri Mahasaya’s originele kriya’s beschikbaar op het internet (dit is het ademen langs de wervelkolom omhoog en omlaag met het chanten van OM bij de wervelkolom knooppunten). Het zou de moeite waard zijn om de verschillende variaties van kriya te weten, omdat ik denk dat de optimale kriya van iedereen verschillend is.

Antwoord: Het aantal verschillende versies van de wervelkolomademhaling wordt alleen beperkt door de verbeelding. Het essentiële ingrediënt van al deze versies is de aandacht die het pad van het derde oog naar het perineum volgt in combinatie met langzaam ademen. Meer dan negentig procent van het resultaat komt hieruit voort. Het is zo eenvoudig. Het is makkelijk om het ingewikkeld te maken, met het risico dat de resultaten verwateren door het toevoegen van het inbeelden van chakra’s, geluiden, kleuren, mantra’s, etc. Een enkele of al deze toevoegingen zullen niet veel bijdragen. In feite kan dit alles afleiden van de essentiële functie, het zuiveren en openen van de wervelkolomzenuw tussen het derde oog en de basis (muladhara).

Zoals je weet, leggen deze lessen aparte nadruk op diepe meditatie, en we verdelen de mind niet door de wervelkolomademhaling en meditatie gelijktijdig te doen. Natuurlijk is iedereen vrij om te doen wat hij wil in de wervelkolomademhaling, en heb je de wervelkolomademhaling ergens anders misschien anders aangeleerd gekregen. In de lessen proberen we ons te houden aan de gemene deler in alle technieken, zodat er zoveel als mogelijk kunnen profiteren van een eenvoudige rechtstreekse benadering. Dat is de reden waarom de wervelkolomademhaling wordt aangeleerd op deze simpele manier.

Aannemend dat iemand er gelijk diepe meditatie na doet, is er weinig dat kan worden toegevoegd dat de effectiviteit van deze eenvoudige vorm van wervelkolomademhaling substantieel kan vergroten. Het is erg makkelijk om er een twist aan te geven en te zeggen, “hier is de beste vorm van de wervelkolomademhaling.” Misschien hebben we dat wel gedaan. Wat je hier in de lessen krijgt is de wervelkolomademhaling zonder toeters en bellen, en het werkt prima. Dit is de essentiële techniek dat de basis (muladhara) en het derde oog verbindt. Dat is waar de wervelkolomademhaling over gaat. Energetisch stroomt alles in het zenuwstelsel automatisch hieruit voort. Het is niet nodig om in het midden te rommelen wanneer we op effectieve wijze beide uiteinden versmelten.

In plaats van het onszelf moeilijk te maken met veel details in de wervelkolom, blijven we in deze aanpak bij de basis. En we maken dan gebruik van de mogelijkheid om snel verder te gaan in andere technieken (mulabandha, sambhavi, siddhasana, yoni mudra, kechari, kin pomp, wervelkolom bastrika, etc.) die een enorm verschil maken in onze spirituele vooruitgang. Dus, in plaats van een meer dan zinvolle hoeveelheid energie te steken in de wervelkolomademhaling, brengen we veel nieuwe technieken mee waar we mee aan de slag kunnen. Door dit te doen, kunnen we een krachtige en goed afgeronde integratie van beoefening ontwikkelen in een redelijk korte tijd, zonder veel langdradige en onnodige details.

Dus ik ben het er niet mee eens dat iedereen een andere vorm van de wervelkolom nodig heeft. Zeker zal iedereen zijn eigen voorkeur hebben gebaseerd op traditie, eigen grillen etc., en dat is prima. Houd alleen in gedachten dat het heen en weer gaan tussen het derde oog en de basis de resultaten brengt. Uiteindelijk smelten deze twee goddelijke polariteiten samen en verdrinken we in extatische gelukzaligheid.

De guru is in je.