Les 207 – Onbalans aan de linker of rechterkant

Vraag: Drie weken geleden had ik een flash van intuïtie tijdens het mediteren. Ik was op de zolder van een erg groot en luxe huis. Ik had het huis van boven tot beneden schoongemaakt en het was vlekkeloos schoon. Het sprankelde! Het was perfect. Toen ik de zolder bereikte vond ik daar een deur. Toen ik de deur opende ontdekte ik een vleugel van het huis waar ik het bestaan niet van wist. Er was totale wanorde. Alles was met een centimeter stof bedekt. Houtrot, waterschade, schimmel, gebroken ramen… Het was erg! Ik wilde de deur weer sluiten en vergeten wat ik net had gezien.

Het huis dat ben ik, en de zolder is mijn derde oog. Op dat moment realiseerde ik me dat de rechterzijde van mijn lichaam energetisch erg sterk is maar mijn linkerzijde dun, zwak en geblokkeerd is. Ik was gevloerd! De impact hiervan was alsof ik voor het eerst in de spiegel keek en me realiseerde dat ik al dertig jaar rondloop met een olifant op mijn rug! Hoe heb ik dit kunnen missen? De daarop volgende dagen voelde het alsof ik twee verschillende personen was die met elkaar verbonden waren in het midden van het lichaam.

Met moeite is het met gelukt om de energie naar de linkerzijde van mijn lichaam te sturen, in eerste instantie met veel fysieke pijn aan de linkerzijde van mijn derde oog. Ik weet dat deze balans van rechts naar links wat tijd gaat kosten.

Wat geeft dit aan?

Antwoord: De obstructies in het zenuwstelsel kunnen haast iedere vorm aannemen, en kunnen soms meer naar de linker of rechterzijde van het lichaam neigen. Het is moeilijk om erachter te komen hoe het zo gekomen is, maar yogatechnieken kunnen het geleidelijk aan bij de bron oplossen, en ons weer in balans brengen. Het feit dat je de dingen nu helderder ziet is een indicator van zuivering die aan de gang is als gevolg van je beoefening, met name in het derde oog. Wat je het beste kan doen is doorgaan met je beoefening zoals je dat tot nu toe gedaan hebt en het proces natuurlijk verder laten gaan.

Over het algemeen is het geen goed idee om het zuiveringsproces proberen te sturen in een specifieke richting, buiten de wervelkolomzenuw van het derde oog naar de basis (muladhara), of buiten de goed vormgegeven (globale) effecten van diepe meditatie en samyama. Het is gewoon onmogelijk om intellectueel te weten wat de natuurlijke volgorde van zuivering zal zijn. Want de innerlijke stilte en onze extatische energieën zullen kanalen van zuivering vinden met de minste weerstand. Hoe de zuivering plaatsvindt hangt van veel verschillende karmische factoren af die voor iedere persoon uniek zijn. Voor dit alles kan op een uitgebalanceerde manier gezorgd worden, door de natuurlijke zuiveringsprocessen van binnenuit te activeren door onze gevorderde yoga technieken.

Als we denken dat we aan de linkerzijde een disbalans hebben en we richten onze aandacht hierop om het oplossen, zouden we meer disbalans kunnen veroorzaken. Het is beter om gebruik te maken van meditatie, wervelkolomademhaling, mudra’s en bandha’s, yoni mudra, wervelkolom bastrika, kin pomp en ga maar door. Deze zijn allemaal in boven en benedenwaartse richting werkzaam in de centrale zenuw en zullen niet leiden tot onbalans aan de linker of rechterzijde, wat destabiliserend kan zijn. Als je een disbalans hebt aan de linker of rechterzijde, dan is de beste manier om het op te lossen door het doen van oefeningen in het midden. Dat is de focus in deze lessen. Als je de middenweg gaat met de wervelkolomademhaling, meditatie en andere technieken, zal je merken dat er steeds meer balans ontstaat van beneden tot boven en van links tot rechts. De wervelkolomzenuw (sushumna) tussen het derde oog en de basis is hierin de sleutel. Door die te zuiveren wordt alles in balans gebracht.

De technieken die je tot dit punt van inzicht hebben gebracht zijn dezelfde die veilig de obstructies kunnen opruimen die nu zichtbaarder worden.

Onthoud de richtlijn over visioenen – als we iets zien, proberen we het niet weg te duwen of ons er overmatig aan te hechten door er teveel op in te gaan. We gaan gewoon gemakkelijk terug naar de beoefening die we aan het doen zijn en gaan verder met het zuiveringsproces.

Door te blijven bij een tweemaal daagse routine van gevorderde yoga technieken, gebalanceerd met een actief leven in lijn met onze interesses, zullen we gestaag vorderen richting verlichting.

De guru is in je.