Les 208 – Innerlijke energie botsingen en krachtige emoties

Vraag: Ik doe nu sinds een jaar kundalini yoga en heb recentelijk een docentenopleiding gedaan. Ik heb in mijn eentje geoefend en in de les en ik heb gisteren thuis mijn eerste sadhana gedaan. Ik voelde me goed tot later op de avond. Ik was woedend en wilde op iets slaan. Dit is niet mijn normale neiging en ik voelde het vanmorgen ook. Ik vroeg me af of het te maken heeft met teveel kundalini in mijn systeem of misschien zuivert mijn lichaam te snel. Ik weet echt niet wat het is en wilde het er graag met jou overhebben en horen wat je ervan denkt. Het was alsof iets me overnam, en mijn emoties waren zo overweldigend. Dit is ongebruikelijk omdat ik normaal rustiger met dingen omga en ik ben sinds mijn kindertijd niet meer zo woedend geweest.

Antwoord: Krachtige emoties kunnen ontstaan wanneer innerlijke energieën botsen of overmatige frictie hebben met de obstructies in het zenuwstelsel. Het is interessant dat extatische ervaringen op dezelfde wijze ontstaan. Het is alleen een kwestie van de hoeveelheid energie die stroomt en het in de juiste volgorde krijgen van de innerlijke dynamiek van zuivering.

Dit is vanzelfsprekend geen statische situatie. Als we de energiestroom vergroten zonder eerst voldoende obstructies te verwijderen, kunnen er ongemakkelijke botsingen en frictie ontstaan. Als we te snel obstructies loslaten, dan kan onze gewone energiestroom in contact komen met de losgemaakte en achtergebleven obstructies, wat irritatie veroorzaakt. In de lessen hebben we een verscheidenheid aan strategieën in en om de beoefening heen gebouwd, om de ongemakkelijke aspecten van deze situatie te vermijden. Dat werkt voor het grootste deel, en we kunnen soepel en snel verder gaan met de zuivering en opening van het zenuwstelsel. In het geval van kundalini yoga, waar ik iedere keer maar tegen aan blijf lopen met mensen die symptomen hebben zoals jij, zijn premature openingen van de kruin. Ik weet niet wat je precies doet in deze manier van beoefening, maar deze symptomen zijn vaak gelinkt aan technieken bij de kruin. Je wilt misschien de eerdere lessen over kruinopeningen nog eens lezen.

Met een premature opening van de kruin, is de energiestroom vaak te groot voor de matrix van obstructies die nog opgeslagen liggen in het zenuwstelsel. Een prematuur geopende kruin en een min of meer gemiddeld zenuwstelsel zijn geen goede combinatie en, als dit wordt doorgezet, kan dit leiden tot jaren van ellende. Gopi Krishna is de klassieke autoriteit op het gebied van “de moeilijke weg” naar verlichting volgen.

Traditioneel gezien loopt de soepelste weg naar verlichting via de zuivering en opening van de wervelkolomzenuw van het derde oog naar de basis. Dit is de aanpak in de lessen, en we raken het vanuit iedere hoek met een geïntegreerd systeem van technieken. De kruin wordt op deze manier door indirecte invloeden geopend, en de extremen van een ongelijkheid tussen de energiestroom en de matrix van obstructies kunnen over het algemeen vermeden worden. In plaats hiervan vult het pad zich met gestaag opkomende innerlijke stilte en extase, dat is wat we van onze yoga willen. Met het kleine beetje dat je gedeeld hebt is dit mijn beste gok – dat je misschien teveel energie omhoog naar de kruin brengt, in plaats van dat je eerst door de wervelkolomzenuw tussen het derde oog en de basis (muladhara) werkt. In de lessen is hier veel meer over te vinden, met name in de meer recentere lessen.

Als een premature kruinopening niet de boosdoener is, dan is er ook de mogelijkheid dat je meer beoefening doet dan je zenuwstelsel op dit moment gemakkelijk kan absorberen. In dat geval moet je een stap terugnemen naar een stabiel niveau van beoefening, en later weer opbouwen als de kust veilig is. Dit is self-pacing (het bepalen van je eigen tempo). Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.