Les 210 – Omgaan met automatische yoga en siddhi’s

Vraag: Ik heb wat opheldering nodig. Wanneer ik diepe meditatie doe ga ik automatisch in jalandhara (het kin slot). Als ik de houding probeer te corrigeren verdwijnt het gevoel van “erin zijn” wat zich heeft opgebouwd vanaf het begin van de meditatie. Ik word er niet door afgeleid als ik niet uit jalandhara kom, maar ik ben bang dat ik me dan niet aan de procedure hou van “alleen meditatie” terwijl ik mediteer.

Antwoord: Het is normaal om de fysieke variant van automatische yoga te ervaren in meditatie, en ook in samyama. Wanneer we diep in ons zuiver gelukzaligheidsbewustzijn zijn krijgt het zenuwstelsel de neiging om het zuiveringsproces te ondersteunen. Je gebruikt de juiste benadering door de voorkeur te geven aan je meditatie met de aandacht. Als je lichaam een bepaalde kant op gaat vechten we er niet tegen maar we houden ons er ook niet aan vast. Het is dezelfde manier als waarop we omgaan met gedachten en al het andere dat opkomt in onze meditatie. Dus we hoeven ons geen zorgen te maken of jalandhara (kin slot) er wel of niet is. Het zal zelf zijn weg vinden als wij zorgen voor onze meditatie.

Ik kan je met zekerheid zeggen dat de automatische yoga zal veranderen als we dag in dag uit verder gaan met onze yoga beoefening. We gaan ontspannen om met wat er gebeurt. Het is zuivering. De jalandhara zal op een dag plaatsmaken voor een andere energetische expressie. Anderen hebben geschreven over het hoofd dat naar achteren gaat, de romp die voorwaarts gaat, schudden, snel ademen (automatische bastrika), huilen, en noem het maar op.

Met samyama kan het zelfs nog indrukwekkender worden – zoals rond hoppen op het bed, of brullen als een leeuw. We gaan er altijd op dezelfde manier mee om, we geven rustig de voorkeur aan de techniek die we op dat moment aan het doen zijn. Ook met siddhi’s (vermogens) die in de beginfase opkomen, die onvermijdelijk zijn bij de beoefening van samyama, moet op dezelfde manier omgegaan worden. Wanneer ze opkomen gaan we gemakkelijk terug naar de beoefening die we aan het doen zijn. Het is zuivering die plaatsvindt in het zenuwstelsel.

Automatische yoga is een symptoom van beoefening, en niet de beoefening zelf. We doen er het beste aan om bij de primaire oorzaak te blijven. Dit zijn onze meditatie, pranayama, samyama en andere technieken. Automatische yoga is een indicatie van vooruitgang op het pad naar verlichting, en zal rustiger worden naarmate ons zenuwstelsel steeds zuiverder wordt. Als er minder frictie (obstructies) in het zenuwstelsel is, zullen de fysieke bewegingen ook minder worden, en des te aangenamer zal het van binnen zijn.

Uiteindelijk zal het er heel gewoon uitzien zoals we daar zo zitten, gevuld met enorme golven van extatische gelukzaligheid. Alleen het gloeien van de goddelijke liefde zal ons verklappen.

De guru is in je.