les 212 – Volledige lichaamsmudra

Vraag: Ik wilde je laten weten dat de sambhavi die je beschreven hebt erg krachtig is. Het is veel krachtiger dan mulabandha. Is dat werkelijk zo of verschilt dat van persoon tot persoon?

Antwoord: Ik ben blij om te horen dat sambhavi goed voor je werkt. Het is een erg belangrijke mudra, want de ajna (derde oog en einde van de wervelkolomzenuw) is, bekeken vanuit het standpunt van extatische conductiviteit, de hoofd bestuurder van het gehele zenuwstelsel. Zowel in het cultiveren van extatische conductiviteit als in het vergroten ervan, wanneer het begint op te komen. Dan, met het zenuwstelsel op die manier extatisch in verbinding, wordt het een volledige lichaamsmudra geleidt door sambhavi. Mulabandha/asvini is dan een onderdeel van sambhavi, net zoals uddiyana/nauli, kechari, en andere zichtbare en onzichtbare bewegingen die in het lichaam ontstaan. Alle mudra’s zijn onderdeel van een extatische stimulus/reactie van het gehele lichaam, met sambhavi aan de leiding. Dan gaat, wanneer de ogen omhoog gaan terwijl de wenkbrauwen iets fronzen, alles omhoog.

Wanneer de ogen in devotie bewegen zullen alle mudra’s subtiel volgen als een automatische reflex. Ahhh… Hierom integreren we al deze mudra’s al in de technieken tot de extatische conductiviteit opkomt, het is het ontwikkelen van gewoonten, waarbij we alles in gereedheid brengen voor verdere evolutie van het zenuwstelsel. Dan, met extatische conductiviteit, is er maar een mudra – de volledige lichaamsmudra – bestaand uit alle verschillende onderdelen. Sambhavi is hiervan de leider. Dit is waarom we de afbeeldingen van heiligen zien waarop hun ogen omhoog gedraaid zijn. Van dit alleen zijn ze al in volledige extatische gelukzaligheid, met goddelijke energie die in alle richtingen uitstraalt.

Het ontstaan van de volledige lichaamsmudra reflex is aanvullend bewijs voor de verbondenheid van yoga door het hele zenuwstelsel heen. Het laat ook zien dat menselijke spirituele transformatie een neurobiologisch proces is, en niet beheerst wordt door een bepaalde filosofie of geloofssysteem. Iedereen kan dit doen!

De guru is in je.