Les 213 – Bewust slapen

Vraag: Soms slaap ik ’s nachts minder door het bewustzijn. Ik probeer te slapen maar mijn mind is nog zo helder. Dit blijft tot de ochtend. Zou je dit alsjeblieft uit kunnen leggen?

Antwoord: Wanneer de energie zich ’s nachts door ons zuiverende zenuwstelsel beweegt kan een soort lichtende rusteloosheid ontstaan. Dit soort onderbrekingen van de slaap zijn niet blijvend. Zorg ervoor dat je je beoefening voor het avondeten doet, en dat je daarna nog wat goede activiteit (fysiek, mentaal, of sociaal) hebt voordat je naar bed gaat. Als we mediteren vlak voor het naar bed gaan kan dat leiden tot een soort rusteloosheid, alsof het van binnen zoemt, want meditatie is een voorbereiding op activiteit. Activiteit na meditatie is een essentieel onderdeel van het integreren en stabiliseren van het zuivere gelukzaligheidsbewustzijn in ons zenuwstelsel.

Een ander soort van slapeloosheid wat er tijdens de slaap kan zijn is “getuigen zijn” (witnessing), wat de normale opkomst van innerlijke stilte is, als gevolg van de beoefening. Dit is een onderdeel van de eerste fase van verlichting, die we al vroeg in de lessen hebben besproken (#35, “verlichtingsmijlpalen”). Het is een permanente staat die onze slaap niet zal verstoren, al kunnen we ons van binnen wel wakker voelen. Deze manier van bewust slapen wordt “yoga nidra” genoemd. De eerste fase van verlichting is het ontstaan van ononderbroken innerlijke stilte, waarvan we ontdekken dat dit ons onverstoorbare innerlijke zelf is, aanwezig in waken, dromen en diepe slaap. Het is de spreekwoordelijke “rots” van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn in ons dat door geen enkele storm weggespoeld kan worden. Ononderbroken stilte is een goed iets. Het is de stille basis van alle sprankelende latere fases van verlichting. Het is ook de bron van steeds meer vrede en stabiliteit in ons dagelijkse leven.

Afhankelijk van hoe uitgerust we ons voelen kunnen we zeggen of het de eerste of tweede ervaring is geweest die in onze slaap ontstond. Als we wat moe zijn, dan is het waarschijnlijk de eerste ervaring van een teveel aan energie dat door ons heen stroomt. En dat zal overgaan als we onze beoefening reguleren om de balans te behouden tussen het cultiveren van innerlijke stilte en onze dagelijkse activiteiten. Als we ons uitgerust voelen na een nacht bewuste slaap dan weten we dat het het opkomen van innerlijke stilte is, wat het ontstaan is van onze normale verlichting.

Het kan ook een combinatie zijn van beide ervaringen. In dat geval doen we onze beoefening gewoon vroeg op de avond om onze slaaptijd in stand te houden, en dan genieten we tijdens het slapen van het vredevolle gewaar zijn. Zo is het leven op weg naar verlichting. Er zijn goede dingen aan het gebeuren!

De guru is in je.