Les 214 – Het vinden van je spirituele klik

Vraag: Ik heb een vraag. Het heeft te maken met het gevoel dat ik me niet begeleid voel en een leraar of guru nodig heb voor mijn meditatie. Maar dat ik niet in staat ben om iets te vinden dat het gevoel geeft dat ik het gevonden heb. Er zijn vele leraren, maar geen “klik”, niet blijvends. Er zijn er genoeg die bereid zijn om te zeggen dat ze mijn guru of meester willen zijn. En er is me verteld dat je niet kan weten of iemand je guru is, dat ik gewoon maar moet gehoorzamen. Maar op de een of andere manier voelt dit niet goed. Ondertussen is mijn beoefening onregelmatig omdat ik me zelf niet toevertrouw te weten wat de beste routine voor me is. Ik beoefen al 20 jaar yoga…

Antwoord: Ik denk dat vertrouwen op een uiterlijke “klik” onbetrouwbaar is. Zelfs de beste fysieke guru’s hebben een aantal tekortkomingen, en dat is prima. Niemand is perfect. Maar er wordt van ze verwacht dat ze perfect zijn, en dat is een garantie op mislukking. Spiritueel gezien, bevindt de ware tekortkoming zich altijd in de beoefenaar die op zoek is naar inspiratie buiten zich, terwijl de enige plek waar dit werkelijk te vinden is van binnen is.

Dus de aanpak in deze lessen is dat iedereen zijn eigen innerlijke inspiratie vindt door solide dagelijkse beoefening, en de daaruit voortkomende resultaten die ons niet misleiden. Innerlijke stilte is innerlijke stilte. Extatische conductiviteit is precies dat wat het is. De zuivering en opening van ons zenuwstelsel is een objectief fenomeen, in ieder geval vanuit ons innerlijke gezichtspunt. De oorzaak en het gevolg van beoefening en de ervaringen behoren toe aan de beoefenaar. Daar kan geen twijfel over bestaan. Persoonlijke spirituele ervaring is de beste “klik”. Spirituele beoefening, wanneer het dagelijks gedaan wordt, kan dit in de yogi of yogini cultiveren met een hoge mate van betrouwbaarheid.

De technieken in de lessen zijn niet uniek, maar de integratie ervan, hun gecombineerde kracht en relatieve veiligheid zijn zeldzaam. Weinigen hebben het tot op heden aangedurfd om de rigide traditionele afbakeningen te overschrijden en om deze esoterische methoden te integreren in een werkbaar systeem. Hier is dat gedaan, en de resultaten zijn erg goed. Dus de technieken worden openlijk aangeboden voor verstandige zoekers om het voor zichzelf te ontdekken. Er is een inter-traditioneel wetenschappelijk onderzoek gedaan, en iedereen kan het werk voorzetten door het zelf toepassen van de methoden en dit op hun eigen tempo. Een dergelijke benadering was hard nodig. Maar, deze aanpak is niet voor iedereen. Als iemand bij de hand genomen moet worden, rituelen nodig heeft, etc., dan kan een fysieke guru noodzakelijk zijn. Dat ben ik niet. Ik ben bereid om te helpen met vragen over de beoefening, maar ik ben hier niet om iemands fysieke guru te zijn. Ik maak een aantal goede middelen beschikbaar. Iedereen moet zijn eigen reis maken en gebruik maken van de beste middelen die ze kunnen vinden. Zelfs met een fysieke guru is dit het geval, al willen emotioneel afhankelijke leerlingen dit niet graag horen.

Ik zie yoga als een neurobiologische wetenschap. Geen hocus pocus. Alleen oorzaak en gevolg. Dat is wat we graag willen hebben in onze yoga – goede methoden die werken, die we vol vertrouwen jaar in en jaar uit kunnen gebruiken. Dan weten we dat we na verloop van tijd meer extatische gelukzaligheid zullen vinden en meer goddelijke liefde in ons hebben opwellen, en de wereld zal door onze ontplooiing ten goede veranderen. Wat is er belangrijker dan dat?

Goede yoga is zeer regelmatig in haar werking. Door de tijd heen kunnen we gestaag de resultaten zien groeien.

Dus probeer de lessen en ontdek het zelf. Start bij het begin. Twintig jaar is een lange tijd op het pad. Maar ondanks dat moet iedereen bij het begin beginnen, want het juist uitvoeren van diepe meditatie is de sleutel tot alles in yoga – dat is het in ieder geval in deze soort yoga. Innerlijke stilte is de fundering voor alle spirituele vooruitgang, en dat is de kern van diepe meditatie. Dan voegen we vervolgens de zeer effectieve wervelkolomademhaling toe. Deze twee zijn de kerntechnieken, en al het andere bouwt hier op voort. Dus starten bij het begin is erg belangrijk. De lessen kunnen gebruikt worden als een op zichzelf staande lering, of als een aanvulling op ieder ander pad als “stof om over na te denken.”

Er is hier geen loyaliteit nodig. Het is jouw reis. Jij staat aan het roer. Na verloop van tijd zal je in contact komen met de innerlijke guru, je innerlijke zuivere gelukzaligheidsbewustzijn, en dan zal je de werkelijke klik hebben. Je bhakti zal een hoge vlucht nemen, en kennis zal van alle kanten tot je komen. Dan zal je weten waar het allemaal over gaat. Het gaat over niets anders dan je eigen zuivering, opening en goddelijke eenwording. Dit is de benadering in alle lessen. Er zijn hier geen beloftes dat iemand van buiten je zal verlossen. Alleen praktische informatie over technieken en hoe je ze van binnen kan toepassen voor de beste resultaten.

Ik wens je alle succes op je gekozen pad. Geniet!

De guru is in je.