Les 216 – Kundalini schokken en self-pacing in de beoefening

Vraag: Dank je voor het delen van je kennis en inzichten. Ik had gisteravond een ervaring die me lichtelijk verontrust. Terwijl ik sliep, voelde ik zoiets als elektriciteit door mijn lichaam stromen van mijn hoofd tot aan de basis. Er was pijn en gevoeligheid en ook kloppen. Het werd intenser naarmate ik er meer in ontspande en me er aan overgaf. Na ongeveer twee minuten, waarin het voelde alsof er enorme hoeveelheden elektriciteit door me heen schokte, werd ik wakker. Ik zag dat er pas twee uur voorbij waren sinds ik naar bed was gegaan, maar ik voelde me alert en volledig uitgerust.

Ik voelde me duizelig en begon toen een paar minuten te giechelen. Ik ben weer gaan slapen en tijdens de dag voelde ik me moe en slap. Ik doe 10 minuten pranayama met sambhavi en mulabhanda, daarna twintig minuten I AM meditatie. Ik heb de sambhavi en mulabhanda een week geleden toegevoegd. Op de avond dat dit gebeurde had ik mijn avondbeoefening overgeslagen.

Ga ik te snel? Mijn enige zorg is de pijn. Ik heb deze “pijnlijke elektriciteit” nu tweemaal ervaren deze maand, en het put me uit voor de dag. Verder voel ik me fantastisch en zijn de technieken van grote waarde voor me. De pijn is dragelijk, maar ik vraag me af of het me vertelt dat ik wat moet veranderen aan mijn beoefening. En wat is deze elektrische sensatie precies? Het maakt dat ik daarna ongecontroleerd moet lachen.

Dank je voor het luisteren. Je doet geweldig werk voor mensen die op zoek zijn naar ware spiritualiteit.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Daar is zeker weten iets aan de gang. Het gevoel van elektriciteit is energie die frictie creëert in nog niet volledig gezuiverde zenuwen. De duizeligheid komt hier ook vandaan, net zoals de teleurstelling die er later op volgt. In die korte periodes gebeurt er een beetje teveel – het is een klassieke kundalini exces, al is het klein en van korte duur.

Het is zeker niets iets waarvan we willen dat dit op permanente basis zo gebeurt, ook al is het kort daarna even prettig. Wat we willen is een soepel en aangenaam na-effect, altijd. Misschien moet je je beoefening iets lichter maken totdat alles ongeveer een maand lang stabiel is. De wervelkolomademhaling heeft over het algemeen een stabiliserend effect op de innerlijke energieën, als we er niet teveel van doen. Hetzelfde geldt voor diepe meditatie. Als je de meditatietijd terugbrengt van 10 en 20 minuten naar 5 en 15 minuten, zou dat een passende verlichting zijn. Wat betreft mulabhanda en sambhavi, het zou oké moeten zijn om ze te gebruiken met de verkorte tijd voor de wervelkolomademhaling. Probeer dit voor een maand en kijk of de schokken minder frequent worden. Zo niet, overweeg dan om de beoefening nog wat verder in te korten, breidt in ieder geval niets substantieel uit voordat je een niveau van stabiliteit hebt waar je tevreden mee bent.

Zorg dat je genoeg rust hebt als je uit je zittende beoefening komt. En zorg ervoor dat je genoeg activiteit hebt gedurende de dag en in de avond na de beoefening – mentaal, fysiek, sociaal. Door de weken en maanden een goede mix hiervan. Als we niet goed stabiliseren wat we verwerven in de beoefening door middel van goede activiteit, dan kan het soms zo plotseling bewegen in onze slaap. Activiteit is een belangrijk onderdeel van het proces van zuivering en het stabiliseren van innerlijke stilte en extatische energieën.

Een serie lichte asana’s voor de zittende beoefening kan ook helpen met stabilisatie, net zoals een dieet dat niet te licht en niet te zwaar is. Gematigdheid is waardevol in alle aspecten van het leven, inclusief yoga.

Wat ik je aanraad om niet te doen is om verder te gaan met het toevoegen van nieuwe zittende technieken tot je de nodige balans en soepelheid gevonden hebt die precies goed is voor jouw zenuwstelsel. Alleen jij kan dat doen. Goede self-pacing (je eigen tempo bepalen) is een kunst – het balanceren van de snelheid van zuivering met de stabiliteit in het dagelijkse leven, inclusief de tijd om te slapen. Los van de elektrische uitschieter, lijkt het erop dat yoga het erg goed doet voor je.

Ik denk dat als je met de genoemde elementen aan de slag gaat, je in staat bent om alles tot rust te brengen. Het is aan jou. Gebruik je gezond verstand, en met een beetje trial en error zal je het gevoel krijgen voor je eigen ontwikkelingsproces. Dan kan niets je weerhouden van het veilig en zeker doorstomen richting je doel. Het is een beetje als het leren besturen van een snelle auto, er kan alleen maar een uitgestelde reactie zijn als we met onze voet het gaspedaal indrukken, of als we hem er weer vanaf halen. Houd dat in gedachten als je verder gaat en maak aan de hand daarvan je aanpassingen.

Ik ben vereerd je te kunnen helpen, ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.