Les 217 – Verantwoordelijkheid

Opmerking: Dit is een vervolg op de vorige les genaamd “Kundalini schokken en self-pacing in de beoefening.”

Vraag: Dank je voor je advies. Ik zal wat minderen zoals je adviseerde, en vervolgens kijken hoe het de komende twee maanden gaat.

Door deze ervaring begrijp ik echt je boodschap over het niet te snel gaan. Ik voel niet langer de intense behoefte om door alle technieken heen te branden. Mijn verlangen om het vol te houden en het goddelijke te ervaren is nog steeds sterk, maar nu voel ik dat de volgende technieken kunnen wachten. Ik realiseer me dat het proces eigenlijk snel genoeg gaat zonder dat ik vooruit storm.

Deze ervaring en je advies hebben me echt geholpen om dit in te zien.

Antwoord: Ja, nu heb je het te pakken. Het is een reis die verstandige regulatie van de technieken vraagt. Alleen de beoefenaar kan dat doen.

Ik ben erg onder de indruk van het niveau van zelfverantwoordelijkheid dat bijna iedereen heeft laten zien in het werken met deze krachtige gevorderde yoga technieken. Er zijn sinds jaar en dag voorspellingen geweest dat openlijk beschikbare kennis van spirituele technieken tot rampzalige resultaten zou leiden. Dat is niet waar, in ieder geval niet hier en nu. Self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) is een concept en een techniek die makkelijk te begrijpen is. De “leren hoe je een snelle auto moet besturen” analogie is er een waar we allemaal aan kunnen relateren.

Het lijkt dat de neiging tot wanhoop en teveel doen in beoefening meer gedreven wordt door het gebrek aan oefeningen dan door de vrije beschikbaarheid ervan. We hebben de neiging om wanhopig te worden voor dat wat ons onthouden wordt, en het gevolg is dat we dan vaak overcompenseren in de technieken die we wel tot onze beschikking hebben. Voor dat wat vrij beschikbaar is moeten we de vaardigheid van verantwoordelijkheid ontwikkelen, en dat zullen we doen. Zo simpel is het.

Dus, petje af voor jou en voor iedereen die de uitdaging aangaat van het werken met de Gevorderde Yoga Technieken (AYP), en daarbij in de kern van je benadering goede self-pacing vaardigheden ontwikkelt.

Het betekent dat je goed op weg bent naar zelfredzaamheid in je spirituele inspanningen. Het betekent dat je het zelf kan. En wanneer je dat weet dan zal niets je stoppen. Bravo!

De guru is in je.