Les 218 – Gevoeligheid in meditatie en hoofdbewegingen

Vraag: Ik ben nieuw in deze groep en heb wat problemen die ik graag met je wil bespreken. Wanneer ik begin te mediteren is het eerste wat gebeurt dat mijn hoofd van de ene naar de andere kant begint te bewegen. Naarmate de mantra subtieler wordt neemt de beweging toe totdat het onaangenaam wordt. Ik stop het dan bewust, vervolgens beginnen de trillingen in mijn gezicht gevolgd door schokken in mijn armen. Dit wordt steeds heviger totdat ik moet stoppen met mediteren. Ben je eerder een probleem zoals dit tegengekomen? En weet je er een antwoord op?

Antwoord: Dank je voor het schrijven, en welkom. Bewegingen tijdens yoga zijn niet ongebruikelijk, al zijn ze gewoonlijk niet zo krachtig als dat je ze beschrijft. Het betekent dat je zenuwstelsel spiritueel gevoelig is en er veel diepe zuivering plaatsvindt. Het is energie die binnenin beweegt, en wat er dan gebeurt is de natuurlijke reactie van het lichaam om het de ruimte te geven. Het is iets goeds en het zal in de loop der tijd minder zal worden. In de tussentijd moeten je technieken zo ingezet worden dat je pad ook comfortabel is. Anders zou het kunnen dat je niet geïnspireerd bent om verder te gaan.

Het wordt aangeraden dat je in de index “automatische yoga”, “verbondenheid door yoga”, en “self-pacing” (bepalen van je eigen tempo) opzoekt. Bij deze onderwerpen zal je de besprekingen vinden over bewegingen tijdens yoga (en andere energie/kundalini symptomen) en de verschillende manieren om er mee om te gaan. Zie les #160 en #200 voor wat directe hulp bij extreme gevoeligheid in meditatie. Het zijn niet dezelfde symptomen, maar wel een zelfde mate van gevoeligheid. De maatregelen die daar aangeraden worden zijn misschien bij jou ook van toepassing.

Als je daarnaast van het begin tot het einde de lessen doorleest, zal je andere aspecten van beoefening tegenkomen die verbonden zijn met jouw ervaring. Bijvoorbeeld de techniek genaamd “kin pomp” wat krachtige, en toch systematische en veilige, roterende bewegingen van het hoofd zijn. Het lijkt erop dat, in de ervaring die je beschrijft, je lichaam die richting op probeert te bewegen. Wanneer deze neigingen worden gerangschikt dan worden ze “automatische yoga” genoemd, en een groot aantal manifestaties hiervan worden in de lessen besproken. Maar voordat je de kin pomp uitprobeert, wordt er aangeraden dat je bij het begin van de lessen begint en van daaraf er doorheen werkt. Er moet veel voorbereidingswerk gedaan worden voordat er gestart wordt met de kin pomp. Als je de lessen leest zal je zien dat de stappen van de beoefening logisch zijn en dat er rekening gehouden wordt met de vele soorten ervaringen die kunnen ontstaan.

Houdt in gedachten dat deze gekke fases van zuivering voorbij zullen gaan met goede self-pacing, en daar zullen prachtige openingen op volgen. Je ervaring past precies in datgene wat we hebben besproken. Je bent naar de juiste plek gekomen.

Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad…Geniet!

De guru is in je.