Les 22 – Meditatie V&A: De trillingskwaliteit van de mantra

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: U noemde de “diepgaande trillingskwaliteit” van de klank I AM. Wat betekent dit? Als ik ervoor kies om te mediteren op een willekeurige klank die ik prettig vind, werkt het dan net zo goed?

Antwoord: Bepaalde klanken resoneren in ons zenuwstelsel. Diep in de stilte van de geest laten ze een trillings-signatuur na die ons zenuwstelsel op specifieke manieren ontwaakt. I AM is zo’n klank. Naarmate je vordert met je beoefening, dan zul je merken dat je zenuwstelsel op specifieke manieren ontwaakt wordt. Het zal vanzelf duidelijk worden. Je zult zeggen: “Aha!”, want het zal overduidelijk zijn. Als we geavanceerde pranayama (ademhaling) methoden leren, dan zullen we geleidelijk aan beginnen te merken en voelen dat de mantra de subtiele zenuwen opent. Zoveel verschillende vormen van gelukzaligheid. Dat is het moment dat de diepgaande trillingskwaliteit van de klank duidelijk wordt.

De mantra is dus onderdeel van de methode. Het is geen willekeurige klank. Toch kun je tijdens het mediteren elke klank gebruiken die je prettig vindt. Als je de klank “Banaan” gebruikt, dan zul je in staat zijn om het naar zeer diepe stille niveaus van de geest te nemen. Maar er is geen garantie dat je niet zult eindigen met bananen die uit je oren groeien. Dit laatste is uiteraard niet serieus bedoeld…

Als je meer gevorderd bent, zul je exact weten wat de mantra doet terwijl hij door je subtiele zenuwen vibreert, en het zich uitspreidt in je omvangrijke extatische gebieden. Wanneer je vertrouwd raakt met je kosmische regionen, zullen de mogelijkheden omtrent bepaalde soorten klanken, en ook gedachten met betekenissen, duidelijk worden. Maar laten we een stap tegelijk nemen. Vandaag de mantra, morgen de kosmos. Het behoort je allemaal toe. Dit alles ben jij.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek.