Les 220 – Het hart chakra openen

Vraag: Ik heb gedurende de laatste jaren hart en nierproblemen ontwikkeld. Ik heb op mijn negenendertigste een hartaanval gehad waardoor ik gedwongen was om een stuk rustiger aan te doen.

Laatst ben ik bij een erg goede Shanti en Reiki healer geweest vanwege mijn zorgen over de situatie. Ik ben al meer dan 25 jaar in meditatie op de Heilige Namen van zowel de Maha-Mantra als de Mantra Rajas. (Helaas is de wetenschap van meditatie niet aan ons geleerd)

De healer en een aantal andere beoefenaars hebben me verteld dat mijn hart “verstopt” is en dat het geopend en opgeschoond moet worden. Dat dit de reden is voor mijn fysieke problemen. Vergeef me, maar ik ben volledig onwetend over de techniek. Ik weet vanuit de Veda’s wat chakra centra zijn, maar de technieken hoe ze geopend kunnen worden weet ik niet.

Ik leef een erg eenvoudig leven, maar doordat ik een leraar en guru ben in onze traditie, heb ik soms stress. Ik heb een strikt shastrisch dieet, volg de aanwijzingen over mijn dosha’s en ik chant meer dan 100.000 Heilige Namen per dag, wat betekent dat ik meer dan tien uur per dag in actieve meditatie ben. Maar dat is het probleem niet, want het is al vele jaren een dagelijkse routine.

Zou je me alsjeblieft wat kunnen aanraden wat ik kan lezen, of de techniek uitleggen, ik zou zeer dankbaar zijn. Mijn healer zegt dat het mijn gezondheid, preken en geestelijkheid sterk zouden verbeteren. En dat het ook maakt dat ik meer Licht van Nityananda-Gauranga kan laten stromen naar iedereen om me heen.

Dank je wel voor je tijd.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. De technieken in de lessen zijn gericht op algeheel spiritueel ontwaken, en niet zozeer op de individuele chakra’s – met uitzondering van de verbinding van ajna naar de basis (muladhara), die in het bijzonder belangrijk is voor verlichting. Natuurlijk wordt het hart ook geopend door deze algehele zuivering in de spirituele anatomie. Terwijl meditatie en de wervelkolomademhaling globaal werkzaam zijn en het hart indirect openen, zijn er andere technieken zoals uddiyana/nauli, kin pomp, en gerichte bastrika die directer op het hartgebied kunnen inwerken als onderdeel van het proces van algehele zuivering en opening.

Over het algemeen ben ik geen voorstander van het focussen op het openen van individuele chakra’s, want hoe weten we wat de juiste volgorde is? Onpeilbaar karma zet ieder van ons op net een ander pad, en daarom wordt deze ruime benadering aangeboden in de lessen, in plaats van een specifieke chakra voor chakra benadering. Op deze manier laten we zuiver gelukzaligheidsbewustzijn de natuurlijke opening van het zenuwstelsel van binnenuit cultiveren, waarbij we heel weinig gebruik maken van intellectuele keuzes. Door de technieken in de lessen geven we ons systematisch over aan het proces van spirituele transformatie dat inherent in ons aanwezig is. Natuurlijk is zuivere bhakti de belangrijkste van alle technieken, maar dat weet je al. Als het menselijke verlangen naar het niveau van bhakti (intens verlangen naar God/Waarheid) gebracht wordt dan worden alle methodes van yoga automatisch in ons gestimuleerd. We hoeven er maar een keer over te horen (of soms helemaal niet), en we gaan er mee oefenen!

Na dit gezegd te hebben zijn er een aantal aanvullende suggesties voor het openen van het hartchakra die holistisch zijn in hun effect:

Er is een pranayama techniek die direct op het hart inwerkt en die tot nu toe nog niet in de lessen genoemd is. Het is net zoals de wervelkolomademhaling, maar dan in de tegenovergestelde richting. We kunnen het de “hart ademhaling” noemen. Het geeft ons de mogelijkheid om onze ishta (gekozen ideaal) direct in ons hart te brengen door gebruik te maken van de adem. Wat we doen is we ademen in vanaf het derde oog (punt tussen de wenkbrauwen) naar achteren naar het centrum van het hoofd en door de wervelkolomzenuw naar het hart, en dan ademen we uit door het derde oog via dezelfde weg. Op de inademing brengen we onze ishta naar binnen, en op de uitademing sturen we onzuiverheden naar buiten. Als we de adem vertragen (gemakkelijk), zullen de effecten versterkt worden. Het ademen door de neus heeft de voorkeur, maar is niet verplicht. Deze methode heeft een groot positief effect op het hart door het te zuiveren en te openen. Tijdens deze oefening is ons hart gevuld met onze Geliefde en worden onzuiverheden naar buiten gedreven. Het kan voor 5 tot 10 minuten gedaan worden voor of na de zittende beoefening. Wees voorzichtig dat je niet teveel doet in het begin, want het kan wanneer het teveel gedaan wordt een overmaat aan karma losmaken in het hart. Het wordt aangeraden om langzaam te beginnen en het langzaam op te voeren in overeenstemming met het gemak en effect. Deze techniek is tot nu toe nog niet aangeboden in de lessen omdat we hierbij in de tegenovergestelde richting ademen. Dit zou voor beginners mogelijk verwarring kunnen veroorzaken in de traditionele wervelkolomademhaling. De wervelkolomademhaling wordt in les #41 uitgelegd en zuivert het hart meer op een algemene manier. Daarnaast zijn er veel mensen die geen heldere ishta hebben om te gebruiken, wat ook verwarrend kan zijn als je naar yoga komt en niet georiënteerd bent op verering. Dat is bij jou duidelijk niet het geval dus misschien kan je met goed resultaat van deze techniek gebruik maken. Misschien is het wel een goede combinatie met je andere beoefening. Het is in jouw handen.

Voor diegene die deze techniek willen proberen zonder specifieke ishta (godheid, avatar, guru), die kunnen de zuiverende en helende kracht van universele waarheid door het derde oog naar binnen brengen en verder naar het hart op de inademing, en de onzuiverheden naar buiten brengen op de uitademing.

Een tweede suggestie is op het niveau van het fysieke/levensstijl. Veel van de verkramping in delen van ons zenuwstelsel kunnen verergerd worden door onze dagelijkse gewoonten – hoe we met elkaar omgaan en onze dagelijkse activiteiten uitvoeren. Soms kan het introduceren van een nieuwe gewoonte, die de routine verandert, de verkramping verminderen. In het geval van een hartprobleem is de oplossing simpel en komt die uit de moderne geneeskunde. Dagelijkse aerobe oefeningen is een van de eerste recepten om een gezonder hart op te bouwen. Ongetwijfeld weet je dit al. Dagelijks bewegen (20+ minuten stevig wandelen of iets overeenkomstigs), een dieet met weinig vet, weinig zout, en een vegetarisch dieet zijn goed voor zowel het hart als de bloeddruk. Het is niet ongewoon dat er in een sattvisch (zuiver) dieet veel vet en zout te vinden is, dus alleen sattvisch zijn in je dieet is misschien niet genoeg. Ik heb dit jaren geleden zelf ontdekt toen ik neigde naar een hoge bloeddruk ondanks een zuiver vegetarisch dieet, het is eenvoudig verholpen door de bovengenoemde maatregelen. Het doen van deze dingen zal ook verandering brengen in de manier waarop we onze dagelijkse dingen doen, inclusief onze relaties met andere mensen. Dus door wat nadruk te leggen op deze fysieke gezondheidsmaatregelen zal je leven op niet-fysieke manieren beïnvloedt worden, wat ook nog eens goed is voor het hart. Om deze verandering te kunnen maken is het nodig om wat los te laten, en ook dat kan de verkramping in ons hart verminderen. Een hart dat aan het openen is, is er een die weet los te laten. Een openend hart lacht ook veel!

Het cultiveren van de gewoonte om diep in het zenuwstelsel los te laten is de basis van diepe meditatie, samyama en veel andere technieken in de lessen. Wanneer er meer innerlijke stilte in ons leven ontstaat, zijn we beter in staat om dagelijkse spanningen los te laten, zelfs als we actief bezig zijn. Loslaten terwijl we actief blijven in het leven is, vanzelfsprekend, de essentie van karma yoga, dus het is allemaal met elkaar verbonden.

Als je gebruik wilt maken van een meer gerichte benadering om het hart chakra te openen, gebaseerd op “spiritueel energetisch werk”, dan ben ik waarschijnlijk niet de beste persoon om het aan te vragen. Misschien kan de energie healer die je al bezoekt (Reiki of iets anders) je daar bij helpen. Ik ben niet zo voor het teveel focussen op specifieke chakra’s vanwege de eerder genoemde redenen. Ik probeer zoveel mogelijk de chakra’s “onder de motorkap” te houden om niet afgeleid te worden van de overkoepelend taak om “de auto naar huis te rijden”, naar verlichting. Mijn rol is om daar gefocust op te blijven.

Ik wens je een evenwichtige gezondheid, en verder succes in je belangrijke spirituele werk.

De guru is in je.