Les 222 – Klokgelui in de innerlijke ruimte?

Vraag: Ik doe nu sinds een aantal opeenvolgende maanden de wervelkolomademhaling en yoni mudra en er gebeuren wat vreemde dingen. Het gebeurt meestal ’s avond laat of ’s morgens bij het wakker worden. Bij het wakker worden, kreeg ik een snelle vibratie in mijn borst en in mijn kaakholtes. Het was vreemd maar niet ongemakkelijk. Ik hoor ook vreemde, mystieke “klokachtige” geluiden na meditatie. De geluiden zijn moeilijk te omschrijven en het is lastig te zeggen waar ze vandaan komen. Ik denk dat ze van buiten mijn huis komen maar vaak is er geen wind en ik hoor ze nooit op andere momenten. Ik beoefen al een aantal jaar yoga en meditatie en ben al best wat vreemde dingen tegengekomen maar deze geluiden zijn echt anders. Ik vraag me af of ze op een bepaalde manier gelinkt zijn aan de beoefening en als dat zo is wat kan het dan zijn? Ik weet dat het toeval kan zijn dat ik ze precies dan hoor, maar ik denk dat er iets anders aan de hand is. Ontzettend bedankt voor de lessen en je tijd.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Als het niet de windgong buiten is, dan is het waarschijnlijk de verruiming van je hartruimte en innerlijke sensualiteit, zoals besproken is in de laatste les (#221). Wanneer dit gebeurt (dit is normaal met de wervelkolomademhaling, zeker met de toevoeging van yoni mudra kumbhaka) kan het zijn dat innerlijke geluiden die “hemels” zijn van oorsprong, kunnen klinken alsof ze ergens van buiten komen. Dit komt doordat onze innerlijke dimensie zich heeft uitgebreid naar onze omgeving. Dus zo kan het lijken alsof we iets buiten het lichaam ervaren terwijl het in ons en gelijktijdig “daarbuiten” is. De onzekerheid die je voelt over waar het geluid vandaan komt is normaal in deze situatie. Maak je er geen zorgen over. Er zijn goede dingen aan het gebeuren. Dus als het niet de klokken van buitenaf zijn, dan zijn het waarschijnlijk de innerlijke die “anahata” zijn – ongeslagen geluid.

Als een van deze ervaringen ongemakkelijk worden of je overmatig afleiden (de vibraties of de geluiden), zorg dat je dan verstandige self-pacing (bepalen van je eigen tempo) toepast in je beoefening. Anders, geniet ervan!

Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.