Les 224 – Automatische kechari en visioenen

Vraag: Ik kom net uit een stilte retraite van tien dagen in India. Het was een ongelofelijke ervaring. Ik heb geprobeerd om self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) toe te passen en zo licht gemediteerd als dat ik kon (voor het grootste deel ben ik weggebleven bij de mantra of andere gevorderde technieken), maar het was overweldigend intens. Innerlijke stilte en meditatie doordrongen ieder moment. Een van de opmerkelijke ervaringen was dat ik een nieuw niveau van kechari ontdekte. Ik krulde mijn tong verder in het zachte gehemelte, en plotseling raakte ik een onvoorstelbaar extatisch punt. Een gevoel dat ik me nooit had kunnen indenken. Maar nadat ik er een tijdje op gedrukt had, ben ik gestopt nadat ik realiseerde dat dit mijn tong in een erg problematische positie brengt, het lijkt op het “melken van de tong in achterwaartse richting.” Ik heb nog steeds de nare plekken ervan en het voelt een beetje losser. Ben je bekend met een dergelijk punt? En is het een voorproefje van fase 2 van kechari?

Een aantal andere opmerkelijke ervaringen hebben te maken met het derde oog: op een nacht terwijl ik op bed lag (zeker weten klaar wakker) verscheen er een stralend punt aan de rand van mijn gezichtsveld. Het bewoog langzaam naar het centrum, en stabiliseerde in het midden, en plotseling kreeg het de vorm van een hart en werd het nevelig, een donkere aura vol kleur, sterk geconcentreerd in kleur en resolutie. Ik draaide mijn hoofd, en daar verscheen het opnieuw. Nogmaals keek ik de andere kant op – en weer was het er. Ik sloot mijn ogen – maar toch bleef het nog even op zijn plek, totdat het uiteindelijk verdween. Ik had gisternacht een gelijksoortige ervaring.

Heb je enig idee wat de betekenis is van dit soort ervaringen? Heeft het iets te maken met het derde oog? De volgende keer dat het verschijnt – wat moet ik er dan mee doen? Kan ik het op de een of andere manier gebruiken voor verdere ervaringen?

Antwoord: Welkom terug. Het klinkt alsof je goede vooruitgang hebt geboekt op je reis naar India.

Wat betreft kechari, de neiging van automatische yoga was krachtig genoeg om je tong verder naar achteren te trekken dan dat je tong tot nu toe misschien is geweest. Het kan dat het puntje van de tong tot de plek kwam waar het zachte en het harde gehemelte in elkaar overgaan, dat is recht onder de onderkant van het septum, en is erg gevoelig. Er kan ook gevoeligheid zijn verder naar achter in het zachte gehemelte zelf en zelfs in de keel. Maar het septum (verder omhoog) is het focuspunt van de extatische ervaring. Wanneer je achter het zachte gehemelte komt (fase 2 – zie vorige les #223 en tantra les #T34) is de tong vrij om omhoog te gaan en je zal daar ongelofelijke gevoeligheid ontdekken, en je zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik kijk er naar uit om wat van je te horen wanneer dat gebeurt! In de tussentijd, forceer niet teveel. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Visioenen via het derde oog kunnen ontstaan wanneer de sushumna (wervelkolomzenuw) aan het zuiveren is. Sommige mensen hebben deze visioenen al direct vanaf het moment dat ze beginnen met de wervelkolomademhaling. De meest voorkomende is een tunnel met een ster aan het uiteinde, dit is via het punt tussen de wenkbrauwen naar buiten toe. Vaak wordt het als eerste waargenomen als een cirkel met een helder licht in het midden. Andere visioenen (variaties) kunnen ook voorkomen, zoals je hebt gezien. Misschien wil je de lessen die hierover gaan nog eens bekijken (les #92 en #179). Hier kan je advies vinden over hoe om te gaan met visioenen – eigenlijk moet je er helemaal niet veel mee doen. Als je in de onderwerpen index kijkt bij “landschap” zal je een groep lessen vinden over het hebben van, en omgaan met visioenen.

Hoe verder we komen hoe groter de kans is dat er meer visioenen ontstaan. Gelukkig zijn we tegen die tijd veel meer gegrond in onze innerlijke stilte, en kunnen we voorkomen dat we afdwalen op zijsporen waar visioenen ons soms naar toe kunnen brengen. Visioenen zijn symptomen van vooruitgang, niet de oorzaak van de transformatie, en ook geen verlichting. Geniet van ze, raak geïnspireerd, en zie ze als landschap langs de weg naar verlichting. Dan zal je in staat zijn om gericht te blijven op de technieken die de doorgaande transformatie in je zenuwstelsel bewerkstelligen. Ga verder!

De guru is in je.