Les 225 – Het oplossen van de wolken.

Vraag: Ik ben onder de indruk van de eenvoud waarmee je ingewikkelde onderwerpen zoals yoga en meditatie uitlegt. Ik ben begonnen met het beoefenen van de pranayama – de wervelkolomademhaling voor ongeveer 10 minuten – gevolgd door 15 tot 20 minuten meditatie met gebruik van de mantra en 10 minuten rust. Dit doe ik twee keer per dag sinds 9 augustus 2004. Op de avond van 11 augustus had ik voor het eerst in mijn leven prachtige gevoelens, een vrije mind en veel energie en creativiteit. Dit incident heeft zich tot op de dag van vandaag helaas niet meer herhaald terwijl er niets veranderd is in mijn routine. Wat kan er mis zijn?

Antwoord: Het is prachtig dat je zo’n heldere ervaring hebt gehad in de begindagen van je meditatie. De variaties in de ervaringen betekenen niet dat er iets mis is. Het is niet ongewoon voor ervaringen om, wanneer we doorgaan met dagelijkse meditatie, na verloop van tijd te veranderen. Naarmate er minder onzuiverheden in ons zenuwstelsel zijn zal de ervaring geleidelijk aan helderder worden.

Zie het als een langzaam opklarende bewolkte lucht. Zelfs op een bewolkte dag zien we de zon misschien af en toe tussen de wolken door schijnen. En dan, na verloop van tijd, worden de wolken minder en minder, en is de zon een steeds groter deel van de tijd zichtbaar. Uiteindelijk is er alleen maar zon. Dit is hoe zuiver gelukzaligheidsbewustzijn opkomt in een zenuwstelsel dat steeds zuiverder wordt.

Vergeet niet om je aandacht bij de regelmatige dagelijkse beoefening te houden, en niet bij de ups en downs van de ervaringen. De technieken zullen zorgen dat je gestaag vooruit gaat. En de ervaringen zullen verschillen afhankelijk van hoe op dat moment de zuivering vordert in ons zenuwstelsel.

Houd ook in gedachten dat we heel snel wennen aan opkomend zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, en dat je het contrast niet meer zal opmerken na nog een aantal dagen met meer helderheid. Dan gaan we naar het volgende niveau van helderheid verlangen. De ups en downs en de plateaus in onze ervaringen zijn een normaal onderdeel van de reis – je zou het het landschap kunnen noemen. Hetzelfde geldt voor opkomende extatische ervaringen. Er is altijd meer. Wanneer we eenmaal een glimp opgevangen hebben van het goddelijke dat van binnenuit komt gaan we steeds meer naar God verlangen.

Blijf langdurig met de beoefening doorgaan, naarmate je zenuwsysteem zuiverder wordt zullen geleidelijk aan de ervaringen helderder worden. Uiteindelijk zal dit je de blijvende ervaring van extatische gelukzaligheid geven.

Ik wens je veel succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.