Les 226 – Graag willen uitbreiden.

Vraag: Ik beoefen sinds twee en een halve maand meditatie en pranayama. De effecten die ik ervaar zijn:

Als eerste heb ik voor het eerst in mijn leven het vermogen om me op een ding te concentreren. Ik heb hiervoor veel verschillende methoden geprobeerd, maar nu pas is er een innerlijke voldoening. De eerste uren na iedere meditatiesessie wordt mijn mind gevuld met vrede en blijdschap. In mijn laatste twee meditatiesessies verloor ik een of twee keer het vermogen om waar te nemen of ik wel of niet de mantra aan het denken was.

Nu mijn vragen:

Kan ik meer dan twee keer per dag mediteren? Kan ik een uur na het eten mediteren en voordat ik naar bed ga? En kan ik in deze fase de volgende stap naar siddhasana maken? (Ik heb nog geen van de speciale kleuren of geluiden ervaren die je genoemd hebt.)

Kunnen mantra’s zoals de Gayatri mantra, wanneer ze een groot aantal keer herhaald worden, mij helpen bij mijn ontwikkeling?

Geef me alsjeblieft richting.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Ik ben erg blij om te horen dat je meditatie en pranayama goed gaan.

Meer dan twee keer per dag mediteren in een normale routine wordt niet aangeraden. Het is erg makkelijk om te veel van het goede te hebben in yoga, en dat kan leiden tot excessieve zuivering, ongemak, en verminderde vooruitgang. In retraite omstandigheden kunnen meer dan twee meditaties gedaan worden als er geen verantwoordelijkheden zijn en de routine erop afgestemd is om dit te ondersteunen. Als je in de lijst met onderwerpen kijkt naar “retraites”, zal je een aantal lessen vinden die dit bespreken. Thuis in ons normale werkritme zouden we bij de afgemeten tweemaal per dag moeten blijven. Met de ervaringen die beschrijft zou iedereen het wel uit willen breiden. En de manier om dat te doen is om geleidelijk aan technieken toe te voegen aan onze tweemaal dagelijkse routine. Hier zijn de lessen voor.

Meditatie voor het eten heeft de voorkeur zodat de meditatie niet gaat wedijveren met de spijsvertering. Een uur of langer na de maaltijd is ook goed. Meditatie vlak voor het slapen gaan wordt niet aangeraden omdat dit kan leiden tot rusteloze nachten. Meditatie is een voorbereiding op activiteit, niet op slaap. Dagelijkse activiteiten helpen om de in meditatie, pranayama en andere technieken opgekomen innerlijke stilte en extatische energie stabiliseren. Dat is waarom we mediteren voor de ochtend maaltijd en voor de avond maaltijd. Dan hebben we daarna een gezonde portie activiteit. Dan hebben we iedere dag de juiste tweevoudige cyclus van meditatie en activiteit, dit brengt de meest efficiënte vooruitgang.

Siddhasana komt na de wervelkomademhaling, mulabhanda en sambhavi in de lessen. Als je deze al een voor een gestabiliseerd hebt dan zou je klaar kunnen zijn voor siddhasana. Probeer niet teveel te gelijk te doen want kan leiden tot een onhandelbare routine die moeilijk te stabiliseren is. Rome is niet in een dag gebouwd. Jij bent degene die de leiding heeft.

Als je tijdens de dag werkt met andere mantra’s zoals de Gayatri zal dit zeker het zuiveringsproces versnellen, misschien wel teveel. Met alle goede technieken die in deze tijd beschikbaar zijn is het bereiken van zuivering niet de uitdaging. De uitdaging zit in het op zo’n manier de zuivering verteren dat het op de lange termijn ondersteunend is aan een stabiele vooruitgang en het opkomen van extatische gelukzaligheid. De lessen hebben een specifieke aanpak voor deze taak. Er zijn ook andere benaderingen. Het mixen van verschillende benaderingen zou ervoor kunnen zorgen dat je niet de beste resultaten krijgt.

In de aanpak hier wordt dagelijkse activiteit gebruikt om het effect van de beoefening te stabiliseren. De beste manier om dat te doen is door actief te zijn en je bezig te houden met activiteiten die voor jou waardevol zijn. Dan vermengen onze activiteiten, innerlijke stilte en extatische energie zich op een natuurlijke manier om een hoger functioneren in ons zenuwstelsel teweeg te brengen. Het eindresultaat is een leven dat geleefd wordt in extatische gelukzaligheid met goddelijke liefde die uitstroomt in alles wat we doen. Ons leven wordt vanzelf een vreugdevol dienen, waar we ook mogen zijn.

Er zijn veel dingen die je kan doen om het zuiveringsproces in het zenuwstelsel te versnellen. Maar er is maar zoveel dat het zenuwstelsel kan verwerken in een bepaalde hoeveelheid tijd. De volgorde waarin de technieken gedaan worden is ook belangrijk. Zie het als atletiektraining. Het kost tijd, bepaalde oefeningen, en een geleidelijke opbouw. Dat is hier de aanpak. De technieken in de lessen, gecombineerd met verstandige self-pacing (erg belangrijk), geven de middelen om langzaamaan sneller te gaan zonder excessieve instabiliteit te riskeren. Dan kunnen we onze dagelijkse beoefening onbeperkt volhouden zonder dat we teveel doen en opbranden.

Stabiele lange termijn beoefening is de sleutel tot verlichting. De reis is meer als een marathon dan als een sprint. Met de juiste technieken en goede self-pacing kan het een best snelle marathon zijn!

Je doet het geweldig. Ga zo door. Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.