Les 227 – Meditatie, activiteit en slaap.

Vraag: Ik vraag me af hoe het zit met activiteit na sadhana (beoefening). In de lessen worden zowel interpersoonlijke interactie als fysieke activiteit genoemd. Is het de hoofdzaak om weer betrokken te zijn bij de externe wereld/opnieuw geaard zijn? Is krachtige fysieke activiteit het beste om de integratie na de meditatiebeoefening (na de rust periode) te ondersteunen?

Ik merk regelmatig dat ik wil slapen na de meditatie en heb soms meer dan een uur geslapen. Is het beter voor me om maar te luisteren naar de slaap die mijn lichaam en mind lijken te willen, of is het beter om de slaap te negeren en bewust iets te gaan doen? Zit er een nadeel aan slapen na de meditatiebeoefening?

Antwoord: Ja, activiteit “aardt” de innerlijke stilte en de extatische energieën die we cultiveren tijdens meditatie, pranayama en andere technieken. Eigenlijk is het woord “integreren” een betere omschrijving. Na verloop van tijd, wanneer we dagelijks de beoefening doen en actief zijn in het leven op een manier die past bij onze neigingen (er is geen speciaal gedrag of activiteit nodig), zullen we van nature de kwaliteiten van innerlijke stilte en extase behouden, onafhankelijk van wat we aan het doen zijn. Dat is het resultaat van dit alles – in de wereld zijn, waarbij we leven zoals we kiezen, terwijl we een zelfvoorzienende bundel van onbegrensde extatische gelukzaligheid worden. En overal waar we gaan stralen we dit uit.

Meditatie zal ons altijd geven wat we nodig hebben, omdat we zuiver gelukzaligheidsbewustzijn omhoog brengen van binnenuit, uit de bron en instandhouder van alles wat we zijn. Als er wat ophoping van vermoeidheid is in ons zenuwstelsel, dan kan meditatie ons tijdens of direct na de beoefening naar een slaapachtige toestand brengen. Deze met de meditatie verbonden slaap is van een veel diepere soort dan gewone slaap. Diep gewortelde onzuiverheden worden opgelost. Dus, we vechten niet tegen slaap als het tijdens of na de meditatie komt. Als we weg moeten om te gaan werken doen we dat natuurlijk. Maar als we meer tijd hebben om de luisteren naar de behoefte aan slaap, zouden we het toe moeten staan. Er zijn cycli die komen en gaan op onze reis van beoefening. Het kan zijn dat we door een periode van in slaap vallen gaan tijdens of na onze meditatie. En dan op een dag zijn we klaar wakker en stralen we van gelukzaligheid. Er zijn wat wolken opgelost, zoals we dit noemde in een recente les. En soms hebben we zowel de gelukzaligheid als de wolken. Het is allemaal onderdeel van het zuiveringsproces op de weg naar verlichting.

De guru is in je.