Les 228 – Hart opening en dienstbaarheid

Vraag: Wat betreft de bespreking van het hartchakra, volgens mij (ik ben een energetische healer, in onze school is de eerste meditatie die we aangeleerd krijgen gericht op het hartchakra) komen problemen met het hartchakra voort uit een van de meest primaire neigingen in de mens – dat van ontvangen en niet geven, of het nu liefde, geld, emotie, tijd of wat anders is.

We vinden ontvangen gemakkelijk, maar geven niet zozeer. Onze guru zegt dat de beste manier om het hart te openen het dienen van andere wezens is, of het nu mensen, dieren of zelfs subtiele wezens zijn.

Dit doen we door genezing. Ik weet zeker dat er in westerse landen meer dan genoeg mogelijkheden zijn om wat te doen voor de gemeenschap. Het maakt niet uit of de ontvanger ons gebaar waardeert, zolang we maar geven uit het hart.

Natuurlijk is de andere kant hiervan – alleen meer geven en niet ontvangen – ook niet goed. Er moet een gezonde balans zijn.

Daarnaast, vanuit mijn inzicht in chakra’s, is het niet alleen het hartchakra dat wat schoonmaak nodig heeft, maar ook het begeleidende zonnevlecht chakra, wat de plek is waar we geneigd zijn om onze emoties op te slaan. Bastrika pranayama en nauli zijn zeer geschikt om het zonnevlecht chakra aan de gang te krijgen.

In mijn ervaring is het ook een goed idee om goddelijke bescherming te vragen voor het starten met de dagelijkse beoefening. Het is een klein iets, maar een die verbazingwekkend vaak weggelaten lijkt te worden.

Antwoord: Dank je voor je feedback over het openen van het hart chakra. Het is een kip en het ei ding – dienstbaarheid en de opening van het hart. Welke komt eerst, dienstbaarheid of de opening van het hart? Dienstbaarheid is zowel de oorzaak als het gevolg van het openen van het hart. Het openen van het hart is zowel de oorzaak als het gevolg van dienstbaarheid. Ik neig meer naar het laatste, gebruikmaken van gevorderde yoga technieken om het hart te zuiveren en te openen (en het gehele zenuwstelsel), en dienstbaarheid ontstaat vanzelf uit de hieruit voortkomende innerlijke stilte en extatische conductiviteit. Vervolgens speelt dienstbaarheid een belangrijke rol in het samen laten komen van stilte en extase in een eindeloze fontein van goddelijke liefde die uitstroomt naar en een wordt met iedereen overal, dat is verlichting. Dienstbaarheid wordt in de lessen aangemoedigd om dit proces te ondersteunen, dat wil zeggen, mediteer, en ga er dan op uit om iemand te helpen die dat nodig heeft.

Wat ik niet wil doen is mensen overtuigen met gedragscodes, dit geldt dus ook voor de “noodzaak tot dienstbaarheid”. Ik denk dat iedereen vanzelf zijn eigen neiging tot dienstbaarheid vindt. Alles wat hier voor nodig is, is wat goede yoga en af en toe een herinnering. Dienstbaarheid leeft in ons allemaal. Het wordt karma yoga genoemd, en ontstaat van nature door de verbondenheid van yoga die we in de vorige lessen besproken hebben.

In deze lessen benaderen we de yama’s en niyama’s (gedragscodes) door eerst naar binnen te gaan – eerst zuiveren en openen, en laten we dan onze bubbelende gelukzaligheid delen met de wereld. Dat soort dienstbaarheid raakt nooit uitgeput. Opgelegde dienstbaarheid raakt wel uitgeput omdat het maar een beperkte spirituele basis heeft.

Dat is waarom de beoefening van technieken als eerste aan bod komt in de lessen – bouw eerst een fundering van innerlijke stilte, en bouw vervolgens het huis van vrijgevig in de wereld leven met onze energie. Beoefening en dienstbaarheid gaan hand in hand. De een zonder de ander leidt tot stagnatie. Een fundering zonder een huis is best saai, en een huis zonder fundering is niet houdbaar (en kan tot hartproblemen leiden). Dus beide zijn gelijktijdig nodig, en het maakt echt niet uit met welke van de twee we beginnen, zolang we maar met beide eindigen. Op deze manier kan het hart met grote effectiviteit geopend worden. Het is een goede formule voor gezondheid op alle vlakken – spiritueel en fysiek.

Ik ben het met je eens dat het starten van onze beoefening en dagelijkse activiteiten met het herinneren van ons gekozen ideaal erg goed is. In feite is de continue honger naar ons gekozen ideaal (ishta) een zegen. Dit is bhakti. Het tot een hoogtepunt brengen van ons verlangen naar het goddelijke is de grootste yogabeoefening die er is. Hierdoor zullen alle aspecten van yoga en de bijbehorende resultaten snel komen.

De guru is in je.