Les 23 – Meditatie V&A: Op de klok letten.

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik blijf naar de klok gluren terwijl ik mediteer, uit angst om over de tijd heen te gaan. Hoe kom ik van deze storende gewoonte af?

Antwoord: Je hebt een biologische klok die vrij accuraat is. Geef hem de gelegenheid om zijn werk te doen. Hij hoeft slechts zo nu en dan gecontroleerd te worden met een klok. Wanneer je gewend bent aan de gewoonte van regelmatig mediteren, dan zal het binnen de tijd blijven een tweede natuur worden. Vertrouw dus op je zelf. Het is oké als je onbedoeld over de tijd heen gaat. Dat is beter dan afgeleid te worden. Laat allereerst de gewoonte om op de klok te letten los. Besteed geen aandacht aan de tijd. Maak je er niet druk om. Je lichaam weet wanneer er ongeveer twintig minuten verstreken zijn. Na een paar weken van dagelijkse beoefening zul je je ogen voor het eerst openen tijdens een meditatie als er op de klok precies twintig minuten verstreken zijn. Je zult er versteld van staan hoe makkelijk het is. Vanaf dat moment zul je de tijd automatisch en zonder enige inspanning bijhouden.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP diepe meditatie boek.