Les 24 – Kan meditatie ziekten genezen?

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Zal meditatie me helpen beter te worden als ik ziek ben?

Antwoord: Dat is mogelijk, maar het werkt veel beter ter preventie dan als geneesmiddel. Als het zenuwstelsel na verloop van tijd meer in balans komt door een gelijkmatige routine van dagelijkse meditatie, dan functioneert het immuunsysteem van het lichaam efficiënter, en is er een kleinere kans om ziek te worden. Andere geavanceerde yogatechnieken die hier besproken worden versterken de weerstand van het lichaam tegen ziekte nog verder. Evenwicht en reinheid van lichaam en geest staan bekend als de beste verdediging tegen ziekte. Meditatie en andere yogamethoden hebben daarin een belangrijke bijdrage. Je zou kunnen zeggen dat een goede gezondheid een bijkomend voordeel is van meditatiebeoefening op de lange termijn, een fundament waarop we iets veel grootser bouwen -verlichting.

In onze westerse cultuur hebben we de neiging te denken in termen van “vechten tegen ziekte”, als die ons overvalt na maanden en jaren van ongezond leven, in plaats van dat we een staat van balans cultiveren in onszelf, die de kans op ziekte praktisch tot nul reduceert. Een goede preventie door evenwichtig en gezond leven is zonder twijfel de beste handelwijze. Maar als we ziek worden dan kan meditatie daar ook bij helpen. Als je aan bed gebonden bent, mediteer dan zo veel als comfortabel is, afgewisseld met perioden van slaap. Doe dit op een heel ontspannen manier, leunend met je rug tegen een stapel kussens. Meditatie zal het genezingsproces ondersteunen. Maar verwacht niet dat het een wonderpil is die onmiddellijk een situatie zal corrigeren, welke uiteindelijk resulteerde in ziekte na een periode van onevenwichtig leven. Denk er in plaats daarvan aan om je weg terug te werken naar goede dagelijkse gewoonten, inclusief meditatie, wat zal leiden naar evenwicht op de lange termijn. Dan zal ziekte een veel kleinere rol spelen in je leven.

Natuurlijk zullen deze lichamen van ons vroeg of laat gaan aftakelen en sterven. Hoe langer wij puur gelukzalig bewustzijn innerlijk hebben gecultiveerd, des te minder overweldigend en verwarrend zal de transitie zijn. Dit is het beste geneesmiddel van allemaal.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP diepe meditatie boek.