Les 28 – Meditatie V&A: Word ik een watje?

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Mijn werknemers vertellen me dat ik minder humeurig ben. Ik weet niet zeker van of dit wel een goede zaak is. Zal ik een watje worden door meditatie?

Antwoord: Dat is niet waarschijnlijk. Je zult veel sterker worden door meditatie, wat betekent dat je meer jezelf wordt op het meest fundamentele niveau. Tegelijkertijd zul je steeds minder gespannen en schadelijk gedrag vertonen. Je zult minder humeurig zijn en kalmer en duidelijker met betrekking tot de dingen die belangrijk voor je zijn. Mensen om je heen hebben al iets opgemerkt. Dit is een goede zaak. Je zult beter in staat zijn om je werknemers te motiveren omdat je meer vanuit het niveau van innerlijk kracht zult handelen, in plaats vanuit het niveau van boosheid en spanning.

Natuurlijk bestaat er het idee dat spanning nodig is om mensen te motiveren, vooral in het bedrijfsleven. “Angst is de grootste motivator”, zeggen ze. Angst is zeker een motivator. Maar het is alleen nuttig als het aanzet tot meer realisatie van innerlijke waarheid, wat inhoudt dat je voorbij het bereik van angst groeit. Als angst ons niet motiveert om de waarheid te vinden, dan is het slechts een eindeloos wiel van ellende. Niemand wil werkelijk in dat wiel zitten, zelfs niet degenen die het rond doen gaan, en anderen eronder verpletteren. Tot nu leek er wellicht geen enkel ander alternatief te zijn. Maar dat is er wel, en dingen kunnen veranderen. Keer dagelijks naar binnen met meditatie en je zult uit het wiel kunnen stappen, en anderen eveneens helpen eraf te komen. Je zult merken dat zakendoen, en alles in het leven, veel meer vervulling geeft, terwijl het slecht gehumeurd zijn verdwijnt. Humeurigheid verdwijnt wanneer het pure gelukzaligheidsbewustzijn toeneemt. Er zijn geen beperkingen in wat je dan kunt bereiken.

De guru is in je.