N.B.: In het  AYP Book, staat meer informatie over deze les m.b.t. alcoholisme, verslaving en yoga.

Les 29 – Meditatie V&A: Alcohol, tabak en drugs

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik drink graag een glas alcohol als ik thuiskom van mijn werk. Het lijkt mijn meditatie daarna negatief te beïnvloeden, en het voelt ook niet zo goed als ik het na de meditatie drink. Zijn alcohol en meditatie onverenigbaar?

Antwoord: Meditatie gaat over het cultiveren van zuiverheid diep in het zenuwstelsel. Hierdoor ontstaan er veel positieve resultaten in het leven.  Het is dus te begrijpen dat de inname van substanties die de zuivering van het zenuwstelsel vertragen niet behulpzaam zijn bij het meditatieproces.

Dit is geen morele les. Het is gezond verstand. Belangrijker is dat je het zelf kunt ervaren. Als iets ons niet goed doet voelen, zullen we er uiteindelijk mee stoppen. Misschien gaf een glas of twee ons in het begin van de meditatie wat ontspanning van de dagelijkse stress. Het vertraagde onze perceptie, of veranderde het op de een of andere manier om ons tijdelijk een goed gevoel te geven. Na de beginstadia met meditatie verandert de ervaring. De vrede, het geluk en de helderheid die we ontdekken die van binnenuit komen zijn nogal anders dan de tijdelijke chemische staten waar we eerder in zaten. De twee zijn niet te vergelijken en we beginnen een nieuw perspectief te krijgen. Het voorbijgaande plezier van het drinken verliest zijn glans in vergelijking met de permanente vreugdevolle resultaten van meditatie.

Nogmaals, dit is geen morele les. Het is geen “Gij zult niet”. Het is altijd je eigen keus. Als het je keuze is om meer uit het leven te halen, om het pad op te gaan van meditatie en andere gevorderde yogaoefeningen, dan zal je niet lang na hoeven te denken over de keuze. De opkomende ervaring van puur gelukzaligheidsbewustzijn zal je houding ten opzichte van alcohol veranderen. Geef het regelmatig beoefenen van meditatie een eerlijke kans, en de dingen die niet goed voor je zijn zullen de neiging hebben om, in de loop der tijd, op natuurlijke wijze van je af te vallen. Naast alcohol, zullen mensen hetzelfde merken met soft drugs, tabak, en zelfs met cafeïne. Er zijn geen regels — alleen het opkomen van puur gelukzaligheidsbewustzijn, onze ware aard. Alles wat we moeten doen is twee keer per dag mediteren, en te luisteren naar wat onze innerlijke stilte ons vertelt. We zullen zelf weten wat te doen.

Voorgeschreven medicijnen zijn een andere zaak. Blijf bij de instructies van je arts wat dat betreft. Als je denkt dat de inname van een voorgeschreven medicijn storend werkt op je meditatie, spreek er dan over met je arts. Kijk eens of een andere manier is om zowel in je medische behoefte als in je behoefte aan meditatie te voorzien.

De guru is in je.

N.B.: Voor gedetailleerde instructies in diepe meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek, en AYP Plus.