N.B.: Voor de volledige lessen met toevoegingen zie de AYP Easy Lessons for Ecstatic Living Books.

Les 30 – Meditatie V&A: Voeding

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Als ik een vegetariër word, zal mijn meditatie dan beter zijn? 

Antwoord: Alleen als je van nature die neiging hebt. Geforceerde diëten zijn meestal niet de beste diëten, omdat ze stress en zelfkritiek opleveren. Bij de eerste de beste kans die het krijgt, zal het lichaam weer terug willen gaan naar het oude voedingspatroon. Dit is waarom gereglementeerde dieetprogramma’s zelden werken op de lange termijn. Het moet van binnenuit komen.

Als je regelmatig mediteert, dan zal je na verloop van tijd merken dat je aangetrokken wordt door een lichter en voedzamer dieet. Je voorkeuren zullen op natuurlijke wijze veranderen. Volg die. Het lichaam weet wat het nodig heeft om het proces van zuivering dat meditatie op gang brengt te ondersteunen. Als puur gelukzaligheidsbewustzijn opkomt zullen de eetgewoonten in overeenstemming daarmee veranderen.

“Licht en voedzaam” is zo ongeveer het enige dieetvoorschrift dat je in deze lessen zult tegenkomen. “Licht” om het makkelijk reinigen van het zenuwstelsel door gevorderde yogaoefeningen te ondersteunen, en ‘voedzaam’ om te zorgen dat het lichaam in goede gezondheid blijft. Te licht is meestal niet voedzaam, en te voedzaam is meestal niet licht. Balans is de sleutel en regelmatige meditatie zal ons op natuurlijke wijze in die richting leiden. Te veel bezig zijn met dieet is niet bevorderlijk voor meditatie. Doe er dus niet te moeilijk over en mediteer twee keer per dag. Als je dat doet zal het dieet wel voor zichzelf zorgen.

De guru is in je.

N.B.: Voor gedetailleerde instructies in diepe meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek, en AYP Plus.

Voor een gedetailleerde uiteenzetting over het yogische dieet, zie het AYP Diet, Shatkarmas and Amaroli book.