N.B.: Voor de volledige lessen met toevoegingen zie de AYP Easy Lessons for Ecstatic Living Books.

Les 31 – Meditatie V&A: Genieten van de prachtige natuur

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Vorig weekend gingen we de bergen in en ik mediteerde buiten met het uitzicht op een enorme vallei. Het was prachtig en mijn meditatie was geweldig. Ik was gelukzalig verbonden met de zachte berglucht. Is er een voordeel om buiten te mediteren op prachtige plekken? 

Antwoord: Er is een groot voordeel om buiten te zijn op prachtige plekken, maar niet noodzakelijkerwijze om daar te mediteren. In staat zijn om de diepe schoonheid van de natuur te waarderen is de grootste vreugde in het leven. Voor welk groter doel zouden we hier kunnen zijn dan te genieten van de oneindige oceaan van harmonie die overal in en om ons heen is? Regelmatige meditatie ontwikkelt geleidelijk aan ons aangeboren vermogen om de schoonheid in het leven te waarderen. 

Maar onthoud wat we aan het doen zijn in meditatie. We zijn bezig om op comfortabele wijze de mantra op te pakken en het te laten gaan waar het heen wil gaan. Als we ons realiseren dat we niet meer bij de mantra zijn, pakken we het weer op. Deze procedure doen we twee keer per dag gedurende twintig minuten. We mediteren niet om een specifieke ervaring te krijgen tijdens de meditatie. Het zuiveringsproces heeft zijn eigen weg te gaan. We kunnen het niet dirigeren of voorspellen. We doen de makkelijke procedure van meditatie en laten het gebeuren.

Het volgen van de meditatieprocedure gaat dus niet over het zitten bovenop een berg of waar dan ook, behalve gebruik te maken van de beste plek die we beschikbaar hebben op het moment van de meditatie, daar waar we de minste afleiding zullen hebben.

Jezus zei: “Keer naar binnen in het hart om te bidden”.

Dit is de belangrijkste gedachte. Meditatie is een innerlijk proces, dus trekken we ons terug om dat te doen.

Als we in een vliegtuig zitten, of in een wachtruimte, of bovenop een berg, hebben we misschien geen keus, dus dan maken we er het beste van en mediteren daar. Zoals eerder al besproken is dat makkelijk te doen. We gaan echter niet buiten zitten op een bergtop met het doel om te mediteren. Het is veel beter om in de berghut te zitten waar het rustig en gedempt is. Dan kunnen we mediteren en naar binnen keren met de minste stimulatie van onze uiterlijke zintuigen. Later kunnen we naar buiten gaan en genieten van het geweldige uitzicht van de vallei beneden ons, nadat we onszelf doordrenkt hebben van de kwaliteiten van puur gelukzaligheidsbewustzijn die onze waarneming verheldert. Doe dan als je wilt je ogen dicht en wees één met de glorie van de natuur overal om je heen. Geniet ervan!

Meditatie is een voorbereiding op het verrijken van de ervaring van al het andere. Het is een terugtrekken uit de uiterlijke wereld in pure gelukzaligheid aan de binnenkant zodat we terug kunnen keren en de uiterlijke wereld leren kennen op een veel verfijndere manier. Als we proberen om op hetzelfde moment onze meditatiebeoefening te vermengen met het ervaren van de uiterlijke wereld, zullen de resultaten niet optimaal zijn. Eerst gaan we naar binnen. Onze meditatie gaat niet over de poging om op hetzelfde moment binnen en buiten te zijn. Die staat waarin het mogelijk is om tegelijkertijd binnen én buiten te zijn komt op natuurlijke wijze met regelmatige dagelijkse meditatie. Binnen en buiten te zijn op hetzelfde moment is niet de beoefening van meditatie. Het is het resultaat van meditatie.

Wees geïnspireerd door de schoonheid van de natuur. Weet dat je de natuur op steeds verfijndere manieren kunt ervaren als resultaat van dagelijkse beoefening van meditatie. Gebruik je inspiratie om je inzet voor de dagelijkse beoefening te verdubbelen. Dan, na verloop van tijd, zal je de natuur kennen op een manier die je permanent in gelukzaligheid doet versmelten. Je natuurlijke staat zal zo worden dat je tegelijkertijd compleet binnen en compleet buiten bent. Je zult de fantastische natuur worden.

Dit is het resultaat van ware yoga en ware religie. Dit is verlichting. 

De guru is in je. 

N.B.: Voor gedetailleerde uitleg over diepe meditatie zie het AYP Diepe meditatie boek.