Les 33 – Meditatie V&A: Een nieuwe manier om te zitten in meditatie

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: In een yogales waar ik heenging, zei de leraar dat je altijd rechtop moet zitten zonder steun in de rug op een vloermat of kussen als je mediteert. Ik heb dit geprobeerd en kreeg overal pijn. Is dit nodig voor succesvolle meditatie? 

Antwoord: In één woord, nee. Meditatie werkt net zo goed als je op een zacht oppervlak zit met ruggensteun. Een gemakkelijke stoel is goed. Op bed met een paar kussens in de rug is beter, om redenen die zo meteen duidelijk zullen worden. Mediteer niet in een achteroverleunende positie, omdat dit tot in slaap vallen kan leiden in plaats van meditatie. De bedoeling is comfortabel rechtop te zitten. We willen geen onnodig ongemak in het lichaam dat wedijvert met de simpele meditatieprocedure. Als het natuurlijk voor je is om op een harde ondergrond te zitten zonder ruggensteun gedurende twintig minuten of langer, is dit oké voor meditatie. Maar weinigen zullen in staat zijn dit te doen, en het is niet nodig. Minder comfort is synoniem met onnodige afleiding in meditatie. Hou het dus comfortabel.

Dat gezegd hebbende, komt hier toch een nieuwe zithouding.

Als je eenmaal stabiel bent in je dagelijkse meditatieroutine en voelt dat je klaar bent voor de volgende stap in je yoga beoefening is het een goed idee om met gekruiste benen te zitten terwijl je mediteert. Dit is waar het bed handig voor is. Als je één been naar binnen kunt krijgen zodat de voetzool tegen de binnenkant van het dijbeen aanligt met je hiel dicht bij je kruis, is het goed. Het andere been kan met de voetzool rusten op het scheenbeen van het eerste been. Het doet er niet toe welk been het eerst naar het dijbeen gaat. Het is je eigen keus. In de loop der tijd zal je het vermogen ontwikkelen om van been te wisselen, zodat beide benen het binnenste been kan zijn tijdens de meditatie. Comfort is de bepalende factor met betrekking tot welk been je aan de binnenkant gebruikt. 

Als dit nieuw voor je is, kan het moeilijk lijken. Voor de meeste mensen zal het even wat moeite kosten, maar we zullen dit niet op een extreme manier benaderen. We nemen een heel zachte, geleidelijke benadering. Er zijn belangrijke lange termijn redenen waarom we dit nu aangaan, dus geef het de nodige overweging, zolang als het je regelmatige meditatieroutine niet in de weg zit.

Bij je eerste pogingen merk je misschien dat je niet in staat bent om je binnenste voet tegen je dijbeen aan te krijgen. Je kunt merken dat je knieën in de lucht steken en niet vlak op het bed willen liggen.  Ga zo ver als je comfortabel kunt, en gebruik kussens om onder je knieën te leggen indien nodig, zodat je zo comfortabel als mogelijk bent, terwijl je mediteert. Martel jezelf niet door een oncomfortabele positie te forceren. Wat we willen is onze benen zachtjes te bewegen naar een gekruiste positie in de loop van de tijd. Voor sommigen kan het onmiddellijk goed gaan. Voor anderen kan het weken of maanden van zachtjes sturen zijn. Het is de richting waar we geleidelijk naar toe willen gaan. Rome werd niet in één dag gebouwd.

Terwijl je vertrouwd raakt met de fysica van je benen, zal je merken dat je knieën makkelijker naar beneden gaan en comfortabel op het bed liggen als je voetzolen een beetje naar boven gedraaid zijn. De tenen van de binnenste voet kunnen dan onder het dijbeen gestopt worden terwijl de hiel in de buurt van het kruis blijft, en de tenen van de buitenste voet kunnen dan onder het scheenbeen gestopt worden. Een bed is hier heel goed voor, omdat de voetzolen makkelijk naar boven gedraaid kunnen worden, terwijl de bovenkant van je voeten een beetje in het matras wegzinken, bijna alsof je naar voren knielt op het bed met je knieën wijd uitgespreid. Gebruik een steun in je rug terwijl je mediteert bij het ontwikkelen van deze nieuwe manier om in meditatie te zitten. Je zult merken dat je in deze positie comfortabel kunt zijn na een periode van zachtjes sturen van een aantal weken of maanden. Als je benen oncomfortabel worden gedurende het mediteren is het oké om één of allebei de benen op het bed uit te strekken indien nodig en door te gaan met de meditatie. Of je kunt wisselen van been van tijd tot tijd en op die manier doorgaan. Doe wat nodig is om comfortabel te blijven tijdens de meditatie, terwijl je tegelijkertijd zachtjes de voorkeur gaat geven aan de kruiselingse manier van zitten. In de loop van de tijd zal deze manier van zitten een tweede natuur worden, en je zult in staat zijn om makkelijk te mediteren en niet eens opmerken hoe je zit.

Als er een handicap is of een andere beperkende factor die je niet kunt overwinnen, en als het niet mogelijk is voor je om in kruiszit te zitten, is het oké.  Je kunt nog steeds mediteren en alle gunstige resultaten ervan bereiken. Er is geen probleem. Als we later met nieuwe gevorderde yogaoefeningen aan de gang gaan, zijn er manieren om onder dit probleem van niet gekruiste benen uit te komen. De kruiszit heeft de voorkeur, maar is geen strikte voorwaarde.

Als we onszelf bevinden in situaties waar we mediteren in vliegtuigen, kantoren, wachtruimtes, etc., zitten we uiteraard gewoon op onze stoel zonder een speciale positie voor de benen. Maar als we thuis mediteren, geven we altijd de voorkeur (maar met comfort) aan de kruiselingse manier van zitten die net beschreven is. Het is een belangrijke voorbereiding die het fundament zal leggen voor een enorm belangrijk stadium van onze spirituele transformatie als we extra gevorderde yogaoefeningen gaan toevoegen. 

De guru is in je.