Les 42 – Pranayama Vragen & Antwoorden: Is dit wel ‘natuurlijk’? 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”.

Vraag: Ik worstel met het toevoegen van alle onderdelen die met de wervelkolomademhaling te maken hebben, en ik merk er tot nu niet veel van. Het lijkt in tegenspraak te zijn met hoe je steeds zegt hoe ‘natuurlijk’ deze oefeningen zouden moeten zijn. Het is zeker anders dan meditatie, wat ik wel heel gemakkelijk en plezierig vind. Wordt pranayama ook geacht gemakkelijk en plezierig te zijn om te doen? 

Antwoord: Ja, pranayama zal gemakkelijk worden. En ‘plezierig’ is zacht uitgedrukt. Extatisch is een betere omschrijving voor wat pranayama wordt. Het kan wel even duren voor het echter allemaal voor elkaar is. Neem je tijd in het opbouwen ervan. Geef het een eerlijke kans in je regelmatige beoefening, en je zult er geen spijt van krijgen. Er zal hulp bijkomen in de vorm van nieuwe elementen in de beoefening die pranayama veel plezieriger maken om te doen. Je zult leren hoe je van binnen alles kunt doen oplichten. Maar eerst dit. Zorg eerst dat je de basisgewoonte van deze oefening gecreëerd hebt. Mettertijd wordt het steeds makkelijker en vreugdevoller. Meditatie is gemakkelijk en vreugdevol vanaf het begin voor de meeste mensen. Met pranayama duurt het misschien iets langer.

Is pranayama natuurlijk? Er bestaat geen twijfel over dat pranayama met alle onderdelen toegevoegd, een ingewikkelde oefening is, en het hoeft inderdaad niet natuurlijk te voelen in het begin. Net als met meditatie, boort pranayama een aangeboren vermogen in ons aan. In het geval van meditatie is het natuurlijke vermogen van de geest om kalm te worden en zuiver gelukzaligheidsbewustzijn te ervaren. Je hoeft alleen de juiste voorwaarden te creëren in meditatie en de geest wordt helemaal vanzelf rustig. In het geval van pranayama maken we het natuurlijke vermogen van het zenuwstelsel los om te verfijnen en innerlijk extatisch stralend te worden. Het creëren van de beginvoorwaarden kost iets meer moeite. Maar, als we eenmaal de noodzakelijke stappen hebben genomen door het beoefenen van pranayama, komt de toestand van extatische uitstraling op natuurlijke wijze boven. 

Als het eenmaal begint, is het compleet automatisch. Het is op dat moment dat je 100% zeker weet dat je lichaam ontworpen is om goddelijke extase te kunnen ervaren — en dat is een enorme openbaring. Net zoals innerlijk stil gelukzaligheidsbewustzijn onze natuurlijke staat is die teweeggebracht wordt door meditatie, zo is ook extatische uitstraling onze natuurlijke staat, teweeggebracht door pranayama. Als het eenmaal gestimuleerd is door pranayama, verdiept het extatische stralen zich in meditatie. Pranayama brengt de ‘bodem’ van ons zenuwstelsel tot ontwikkeling, tot het punt waar meditatie in staat is om een dynamisch opbloeien van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn te veroorzaken. Pranayama zorgt ervoor dat het stille zaad dat we bezig zijn te laten ontwaken in meditatie groeit naar extatisch stralen, en dit loopt overvloedig over in ons dagelijkse leven.

Het doel hier is om de gevorderde yoga oefeningen zo gemakkelijk als mogelijk is te structureren, en het ook zo plezierig en vreugdevol mogelijk te maken. Anders zullen niet veel mensen geïnteresseerd zijn. Soms is geduldige volharding nodig tijdens de beginstadia van de beoefening. Met je voortdurende toewijding aan dagelijkse beoefening, zullen ervaringen steeds sterker worden. In de loop van de tijd zal je naar je meditatieplek willen rennen, omdat de extase die daar bovenkomt zo sterk zal zijn. Dan, voordat je het weet, zal de extase overal zijn. De hele wereld zal voor je liefdevolle blik transformeren. 

De guru is in je.