Les 46 – Pranayama V&A – Welke kant is boven? 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Waarom gaan we opwaarts in de sushumna tijdens de inademing en naar beneden tijdens de uitademing? Werkt het evengoed andersom, omlaag tijdens de inademing en omhoog tijdens de uitademing?  

Antwoord: In de beginperiode kan pranayama langs beide kanten werken. Wanneer we starten met de wervelkolomademhaling kunnen we kiezen welke weg we volgen. Maar later wordt het duidelijk dat bij het aanleren van wervelkolomademhaling de opwaartse beweging tijdens inademing en benedenwaartse tijdens de uitademing de voorkeur geniet. Dit wordt vanzelfsprekend wanneer we nieuwe gevorderde oefeningen doen waarbij we bewust de adem inhouden de longen vol zijn. Op dat moment is het nodig om de aandacht bovenaan de top van de sushumna te hebben om yoga procedures uit te voeren in het bovenste deel van het lichaam. Ook komt er een tijd wanneer de ademhaling automatisch stil wordt wanneer de longen leeg zijn in verband met de interne biologie van prana dat loskomt vanuit de grote voorraad dicht bij de onderkant van de ruggengraat. Dit uit zich als het leeg worden van de longen en dan het naar boven opstijgen vanuit het laagste punt van de ruggengraat. We zullen middelen aanleren om dit automatisch naar boven stromen te vergemakkelijken wanneer de longen leeg zijn, dus de aandacht zal dan nabij het onderste punt van de ruggengraat zijn en niet bovenaan. Deze twee vormen van stilstand in de ademhaling zijn primaire bepalende factoren bij de richting in de sushumna waarop we onze aandacht vestigen tijdens de wervelkolomademhaling.  

Wanneer onze ademhaling stopt, dan weten we ongetwijfeld welke kant naar boven is. Uiteindelijk is de richting die onze ademhaling heeft in de sushumna helemaal niet willekeurig.

We zullen dieper ingaan op het inhouden van ademhaling (dit wordt “kumbhaka” genoemd) in latere lessen (#91). Door met onze aandacht omhoog te gaan binnenin de sushumna tijdens de inademing en omlaag tijdens de uitademing, weet dat je het juiste fundament legt voor wat er nog zal komen.

De guru is in je.