Les 47 – Pranayama V&A – Chakra’s? 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik las over het belang van chakra’s bij spirituele beoefening. Wat zijn chakra’s en hoe passen ze hier in de lessen?  

Antwoord: Chakra’s, ook bekend als spirituele energie centra, zijn onderdelen van onze interne energetische anatomie en komen overeen met verschillende aspecten van ons zenuwstelsel. Het zijn vitale interne mechanismen waardoor bewustzijn, als prana, werkzaam is in ons. Filosofisch gezien zijn ze prominent aanwezig in de Oosterse godsdiensten, en men vindt ze ook terug in het Christendom, bijvoorbeeld in het boek van openbaring.

Hoe belangrijk zijn chakra’s in Geavanceerde Yoga Technieken (AYP)? Ze zijn belangrijk, maar niet zo dat ze intellectueel begrepen hoeven te worden om een maximale spirituele vooruitgang te laten ontstaan.

Denk even aan je auto. Als je er ’s morgens instapt zijn er slechts enkele dingen die je moet doen om op weg te kunnen. Je draait de autosleutel om, zet de wagen in de versnelling, je geeft gas en je bent op weg. Dan moet je sturen, de remmen bedienen enz.. Voor de meesten onder ons is autorijden eenvoudig. Maar veronderstel dat je tijdens de rit alle processen onder de motorkap in het oog moet houden. Veronderstel dat we de brandstof vanuit de tank naar de motor moeten pompen, de ontsteking verzorgen, de zuigers in de gaten houden bij hun op- en neergaande beweging, de beweging via de krukas volgen en de transmissie naar de wielen. Veronderstel ook dat we tegelijkertijd het hele afkoelingssysteem in de gaten moeten houden, het smeersysteem, het luchtverversingsysteem en de airco, de elektrische circuits enzovoort. Zouden we dan nog de auto kunnen besturen? Waarschijnlijk niet. De reden waarom we zo makkelijk met de auto kunnen rijden is omdat we weten om te gaan met de belangrijkste besturingsinstrumenten. De rest gaat automatisch onder de motorkap. We hoeven er zelfs niet aan te denken. De auto is ontworpen om er gemakkelijk mee te rijden, ook al is de technologie binnenin complex.

Zo is het ook met Geavanceerde Yoga Technieken (AYP). Spiritueel gesproken, zijn we ontworpen om eenvoudig aangestuurd te worden. We kunnen de belangrijkste instrumenten gebruiken, en de rest gaat vanzelf. We ons niet met ieder detail bezig te houden. Voor het grootste deel functioneren de chakra’s “onder de motorkap”. Er is een neiging dat we ons moeten verdiepen in de details van dingen. Wij zijn een nieuwsgierig volkje en willen weten hoe de dingen werken. We houden van knutselen, zelf doen. Dat is prima, maar het heeft weinig van doen met het zich toeleggen op een effectieve spirituele oefening, dat wil zeggen met het rijden van de auto. Deze lessen gaan in hoofdzaak over rijden met de auto, niet over het analyseren van het mechanisme onder de motorkap.

Nu we dit besproken hebben, laten we een korte blik werpen op hoe de belangrijkste besturingsmechanismen, die we nu al kennen, invloed hebben op de chakra’s.                   

In meditatie kalmeren we snel alle inwendige machinerie en gaan recht op de bron af, de stilte van zuiver gelukzalig bewustzijn. Dus het effect van meditatie op de chakra’s is deze te kalmeren, ze te verstillen. In meditatie geschiedt de zuivering al naar gelang het unieke patroon van obstructies in het zenuwstelsel. De chakra’s zijn hierin betrokken, maar niet op een voorspelbare wijze. De zuivering vindt plaats zoals dit nodig is, en het enige dat we doen is de simpele procedure van meditatie volgen. 

Tijdens pranayama volgen we de binnenkant van de wervelkolomzenuw naar boven en naar beneden met de ademhaling. De wervelkolomzenuw, of sushumna, is de hoofdader in het zenuwstelsel. Elke andere zenuw wordt beïnvloed door wat er plaatsvindt in de wervelkolomzenuw. Het is de belangrijkste zenuw van de vele duizenden andere zenuwen in ons lichaam. De chakra’s vinden hun oorsprong in de wervelkolomzenuw, en zijn er van beneden tot boven over verspreidt. Wanneer we dus op en neer reizen, zuiveren we de rugzenuw en vergroten de stroom van prana in het zenuwstelsel, en tevens zuiveren en verlevendigen we de chakra’s. Het gaat automatisch.

Als we verder gaan met onze geavanceerde yoga technieken (AYP), dan verhogen we de stimulatie van de wervelkolomzenuw op bepaalde wijzen. Hierdoor beïnvloeden we de chakra’s. Dit gebeurt door oefeningen die zowel fysiek als mentaal georiënteerd zijn. We zullen ons niet verdiepen in de chakra’s als deel van onze oefeningen. Maar we zullen ze geweldig beïnvloeden wanneer we gebruik maken van onze belangrijkste besturingsmechanismen. We zullen soms een chakra benoemen tijdens deze lessen wanneer we de verschillende ervaringen bepreken die we onderweg tegenkomen. Teveel aandacht voor de chakra’s kan afleiden van spirituele beoefening, zoals het overmatig denken aan de automotor ons kan afleiden van het rijden.

We doen al tamelijk veel met chakra’s tijdens meditatie en pranayama. Het gebeurt vanzelf onder de motorkap. Dus ontspan en geniet van de rit.     

De guru is in je.