Les 48 – Pranayama V&A – Pranayama en gezondheid 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Heeft pranayama praktische voordelen voor gezondheid? Het lijkt erop dat dit het geval is.

Antwoord: Ja. Zoals bij meditatie bevordert pranayama de zuivering van het zenuwstelsel. Omdat het een fysiek proces is, heeft het een onmiddellijk effect in het lichaam dat we gemakkelijk kunnen vaststellen naarmate onze beoefening vordert. Het heeft positieve effecten op de longen, de hersenen, de spijsvertering, het hart en de voortplantingsorganen, om er een aantal te noemen. Ook maakt het de geest en de emoties stabieler. Wanneer prana meer en meer in het lichaam vloeit, dan straalt er een glanzende, tastbare energie uit de huid, en dit vormt een “aura” van gezondheid en kracht die anderen positief kan beïnvloeden.

Maar dit gebeurt niet van de ene dag op de andere, of na het onregelmatig beoefenen van pranayama. Noch volgt dit na het overdadig beoefenen. Zoals het geval is wanneer er dagen en weken niets werd beoefend, en dat er dan in het wilde weg uitgebreid pranayama wordt gedaan met als doel een grote stap voorwaarts te zetten. Zo werkt dat niet. Wat dat betreft is pranayama zoals elke andere lichamelijke beoefening. Een beetje oefenen twee keer per dag is veruit beter dan onregelmatig veel te oefenen. Dit laatste is helemaal geen lichaamsverzorging, en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Als je een langeafstandsloper wilt worden, zou je dan eens per week trainen, of wanneer je er zin in hebt proberen om zo maar ineens vijf of tien kilometer te lopen? Als je dat zou doen, dan zou je een loop-carrière geen lang leven beschoren zijn. Voor de grootste kans op succes zou je moeten beginnen met elke dag korte afstanden te lopen, en geleidelijk aan naar je doel toe te werken gedurende verschillende maanden. Een goede fysieke conditie vereist regelmatige afgemeten inspanningen. Zo trainen serieuze atleten.

Spirituele beoefening is zoals atletiek wat betreft het geleidelijk aan trainen van ons lichaam en zenuwstelsel om zich aan te passen aan een zeer hoog niveau van puur gelukzalig bewustzijn en dit uit te stralen. Dit is een hele onderneming die alleen kan lukken door vele kleine, dagelijkse stappen gedurende een lange periode. De voordelen van een dergelijke aanpak stapelen zich op en zijn onderweg merkbaar. Gevorderde yoga oefeningen bewerkstelligen zuivering en evenwicht diep in het zenuwstelsel, en sommige resultaten worden bijna onmiddellijk zichtbaar. Een makkelijk merkbaar voordeel is een betere gezondheid. Dus, ja, pranayama zet de trend naar goede gezondheid voort waarmee we begonnen zijn toen we gestart zijn met meditatie.

Het moet benadrukt worden dat pranayama geen wonderkuur is die onmiddellijk korte metten maakt met de gevolgen van jarenlang ongezond leven. Het is zelfs zo dat wanneer  onevenwichtig leven de gezondheid ernstig heeft geschaad, het misschien niet direct mogelijk is om te starten met pranayama. Een bepaald niveau van gezondheid, speciaal van het ademhalingssysteem, is vereist om met pranayama te beginnen. We mogen nooit boven onze fysieke mogelijkheden gaan met pranayama. Onze beoefening moet in evenwicht zijn met onze capaciteit. Zijn we zwak, dan behoort pranayama beperkt te zijn tot een minimum, of helemaal niets. Als we sterk zijn, dan kunnen we meer doen. Overweeg dit altijd zorgvuldig voordat je start met een bepaalde intensiteit van pranayama. Meditatie kan door bijna iedereen in welke gezondheidstoestand ook beoefend worden zonder dat het lichaam extra belast wordt. Pranayama is anders. Het vereist een bepaald basis niveau van gezondheid om het veilig en effectief te beoefenen. Hou daar rekening mee en breng altijd je pranayama beoefening in evenwicht met je huidige fysieke conditie om geen onnodige last aan je lichaam te bezorgen. Bijvoorbeeld: terwijl meditatie tijdens ziekte kan helpen, zal pranayama dit niet doen, zeker niet wanneer je een aandoening van de luchtwegen hebt. Wanneer de longen lijden, belast ze dan niet. We gaan immers ook geen kilometers hardlopen wanneer we ziek zijn.

Als je gezond verstand koppelt aan je pranayama oefening dan zal je er vele voordelen van ondervinden, inclusief een betere gezondheid.         

De guru is in je.