Les 49 – Pranayama V&A – Transpiratie tijdens Pranayama 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Pranayama voor de meditatie is geweldig. Ik merk duidelijk het verschil sinds we met pranayama zijn begonnen. Wanneer ik de wervelkolomademhaling doe, voel dat ik met iets belangrijks bezig ben. Nadat ik tien minuten langzaam hebt geademd, ben ik soms helemaal bezweet. Ik raak niet buiten adem en ben ook niet warm. Mijn hartslag gaat niet omhoog. Maar ik zweet alleen ontzettend. Is dit een normale ervaring.

Antwoord: Ja, het is normaal. Het is een goed teken. Het is een direct symptoom van zuivering die in je zenuwstelsel aan de gang is doordat prana stroomt in grotere hoeveelheden. Je doet geen intensieve oefening, of iets fysieks dat dat zweten veroorzaakt. Het is de inwendige werking van prana gericht op de zenuwen die het zweet uit je lichaam drijft, samen met onzuiverheden.

Het zweten is niet blijvend. Geleidelijk aan, als het lichaam zuiverder wordt, wordt het zweten minder. Er zullen andere ervaringen komen die ook op zuivering wijzen. Deze zullen meer subjectief zijn, inwendige gevoelservaringen. Met pranayama beginnen we met het fysieke en werken ons zo naar binnen, de wervelkolomzenuw gaat open en wordt levendiger als het belangrijkste stuurelement van het hele zenuwstelsel. Met meditatie duiken we volledig voorbij de geest en het lichaam en komen te voorschijn als zuiver gelukzalig bewustzijn. Met deze twee benaderingen hebben we de grote belemmeringen omsingeld en spoelen ze weg in grote hoeveelheden. Soms kunnen we dat met onze eigen ogen zien gebeuren. Vandaar het zweten.

Als het zuiveringsproces ongemak, rusteloosheid of irritatie met zich meebrengt, neem dan voldoende tijd om te rusten na de meditatie. Het belang van voldoende rust op het einde op de oefening is al behandeld in de V&A over meditatie. Gewoonlijk zal pranayama voor geen ongemak zorgen tijdens meditatie. Het heeft bijna altijd een kalmerend en verdiepend effect. Maar alles is mogelijk wanneer het lichaam gezuiverd wordt, dus hou rekening met de  richtlijnen voor het omgaan met ongemakkelijke ervaringen die nu en dan de kop kunnen opsteken. Het is allemaal gevolg van het zuiveringsproces en ieder van ons zal dit anders ervaren. Het is dus belangrijk dat we onze oefening zelf in de gaten houden. We zouden onze sterke kanten moeten kennen en er voordeel uithalen. Ook moeten we onze beperkingen kennen en binnen onze grenzen blijven.

Praktisch gezien, als je doorweekt bent op het einde van de pranayama, neem dan een paar minuten om je af te drogen voor meditatie. Kleedt je even om als dat je helpt om je meer op je gemak te voelen. Het is niet nodig om in een plas zweet te mediteren. Maar stel het begin van meditatie niet meer dan een paar minuten uit na de pranayama. We willen de effecten van pranayama meenemen in onze meditatie.       

De guru is in je.