Les 50 – Pranayama V&A – Omgaan met de tijd
Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).
Vraag: Ik hou van mijn pranayama en meditatie, maar ik heb zo weinig tijd. Ik vertrek ’s morgens om 7h30 naar het werk en ben pas rond 18h00 terug thuis. Het lijkt onmogelijk. Wat moet ik doen?
Antwoord: Zoals gezegd: “Waar een wil is, is een weg”. Vanaf het begin van deze lessen benadrukten we dat verlangen het essentiële ingrediënt is. Het is werkelijk de sleutel. We kunnen alle kennis van de wereld bezitten, maar als de wil om haar te gebruiken er niet is, dan is het voor niets. Waar we iedere dag weer voor kiezen zal ons pad bepalen, en de resultaten. Bevinden we ons in een situatie waarin het onmogelijk is om onze vurigste wensen te vervullen, dan, vroeger of later, moet de situatie veranderen. Met een voortdurend verlangen, dat wil zeggen devotie, en de wil om te handelen, zullen we altijd manieren vinden om obstakels te overkomen.
Hoe spelen we het klaar om elke dag twee keer te oefenen? Er zijn vele mogelijkheden. Het vraagt flexibiliteit om gebruik te maken van de mogelijkheden die we hebben. Momenteel beoefenen we tien minuten pranayama en twintig minuten meditatie. Met de rusttijd aan het einde, komen we aan ongeveer vijfendertig minuten, en dat twee keer per dag. Met een lange werkdag zoals bij jou, kan dit teveel zijn. Niet teveel beoefening, maar teveel tijd die ervoor nodig is, in het bijzonder ’s morgens. Je hebt de keuze om het in te korten. Dat is niet ideaal maar wel veel beter dan geen oefening, en beter dan jezelf uit te putten om te veel in te korte tijd te willen doen. Het is heel belangrijk twee keer per dag iets te oefenen – ’s morgens en ’s avonds. Twee korte sessies zijn veel beter dan een lange. ’s Morgens lijkt tijd het grootste probleem terwijl ’s avonds je iets meer tijd lijkt te hebben, maar dan ben je misschien vermoeid en heb je niet veel zin meer om iets te doen, zelfs meditatie.
Beslis hoeveel tijd je kunt vrijmaken ’s morgens, hoe weinig het ook moge zijn, en gebruik die dan. Misschien is het twintig minuten, of misschien maar vijftien minuten. Wat je ook kiest, gebruik die tijd. Als het twintig minuten is, doe dan gedurende vijf minuten pranayama, tien minuten meditatie, en vijf minuten rust. Is het slechts vijftien minuten, doe dan een paar minuten pranayama, tien minuten meditatie en een paar minuten rust. Een aanpak die mogelijk voor je werkt is om je beoefening in bed te doen wanneer je wakker wordt, nog voor je opstaat. Zo komt je oefening op de eerste plaats in het ochtendritueel, en niet makkelijk over te slaan. Als je wakker wordt, zet je dan recht in bed en begin met pranayama. Vervolgens je meditatie. Je kunt je beoefening gedaan hebben voor je uit bed stapt en je dag beginnen opgeladen met zuiver gelukzaligheidsbewustzijn.
’s Avonds lijk je meer tijd te hebben. Ben je vermoeid, weet dan dat je van pranayama en meditatie opknapt. Zeker wanneer we de volgende geavanceerde yoga oefeningen toevoegen. Maak er een gewoonte van om zo snel mogelijk te beginnen met je meditatie wanneer je van je werk thuiskomt. Heb je geen tijd voor het avondeten, doe je oefeningen dan een of twee uren na het eten, of vlak voor het naar bed gaan als het niet anders kan. Indien mogelijk, doe ’s avonds de volle vijfendertig minuten. Maar hoedt je ervoor het tekort van de ochtendoefening te compenseren met een langere oefening ’s avonds, zeker niet in het begin. Het kan ongemak veroorzaken. Later, wanneer je meer ervaren bent, en het zenuwstelsel zuiverder is geworden, kun je gedurende een langere periode oefenen zonder bijkomend ongemak. In deze fase, in deze situatie, doe ’s morgens en ’s avonds je uiterste best om zo veel mogelijk minuten van de vijfendertig oefenen. Heb je die tijd niet, doe dan twee keer per dag een wat kortere periode. Jij kan dat zelf bepalen.
In de meditatie V&A bespraken we de mogelijkheden om te mediteren tijdens het reizen, of wanneer we ergens anders moesten verblijven, weg van onze vaste meditatieplek. Deze mogelijkheden zijn ook van toepassing op pranayama die we toevoegen aan het begin van onze beoefening. Pranayama kan ongemerkt beoefend worden in openbare plaatsen. Het ziet er uit als meditatie – iemand die gewoon ergens zit met gesloten ogen. We zijn ontspannen tijdens pranayama. Onze langzame diepe ademhaling is nauwelijks merkbaar voor een buitenstaander. Het is dus goed mogelijk om onze hele beoefening op een openbare plek te doen. Waarschijnlijk zullen we niet met gekruiste benen zitten in een openbare plaats. Dat is in orde. Het is geen perfecte wereld.
Wat tijdens het autorijden? Velen onder ons zitten dagelijks een uur of meer in het verkeer gaande naar of komende van het werk. Dat is een behoorlijk stuk van onze dagelijkse tijd. Kunnen we er iets zinvols mee doen? Niet met gesloten ogen. Dat is zeker. Dat sluit meditatie uit. Hoe zit het met pranayama? Je doet pranayama het beste met de ogen dicht. Echter, je kan er wel baat bij hebben om het met geopende ogen te doen omdat het een fysieke oefening is. Tijdens het autorijden is het verre van ideaal, maar je kan er wat voordeel aan hebben. Je zou kunnen proberen gedurende tien minuten langzaam, diep te ademen terwijl je naar huis rijdt. Je kan de rugzenuw op en neer volgen bij het in- en uitademen, met je ogen open. Hou je aandacht bij het rijden. Pranayama komt op de tweede plaats. Maak het je niet te moeilijk. Pranayama met geopende ogen is minder afleidend dan naar de radio luisteren. Je eerste zorg is veilig te rijden. Dus je kan pranayama beoefenen op de achtergrond.
Als je je pranayama in de auto doet, overdrijf het dan niet. Kom je thuis, zit en mediteer dan voor tenminste tien minuten om het zaad van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn te zaaien op je vruchtbare pranayama akker. We willen niet dat er onkruid wortel schiet in je mooi verzorgde zenuwen. Heb je jezelf verplicht tot spirituele transformatie, dan is het je taak twee keer per dag te oefenen. Er zijn veel manieren om dit te doen. Wees creatief, en zorg ervoor dat je je oefening veilig beoefend.
Natuurlijk is de ideale situatie dat je ’s morgens en ’s avonds voldoende tijd hebt. Mensen die zelfstandig zijn of met pensioen zijn hebben voldoende tijd voor hun Geavanceerde Yoga Technieken (AYP) om er het maximale effect in te bereiken. En naarmate hun ervaring groeit, hebben ze tevens de optie om hun oefentijd te verlengen om aldus hun vooruitgang te versnellen. Gevorderde beoefenaars die een vaste baan hebben kunnen er ook voor kiezen tijdens verlofdagen en weekenden hun beoefening uit te breiden, en misschien ook dagelijks voor en na hun werk. Er zijn vele mogelijkheden. Later zullen we mogelijkheden bespreken voor uitgebreid oefenen die je kunt overwegen wanneer je verder vordert op het pad.
Het managen van de tijd van de geavanceerde yoga technieken (AYP) is een belangrijk punt ter overweging, zowel bij het vaststellen van de oefening die je twee keer per dag zal doen tijdens de aanvangsperiode, als ook voor de uitgebreide oefening wanneer de meer gevorderde fasen van transformatie eraan komen. Hou in gedachten hoeveel tijd je beschikbaar hebt in dit leven, en maak er het beste gebruik van.
De guru is in je.