Les 51 – Pranayama V&A – Vreemde opborrelende geluiden 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Pranayama gaat heel vlot en mijn ademhaling wordt zeer langzaam. Maar er gebeurt iets vreemd. Het lijkt alsof de lucht zich ophoopt in mijn buik, en mijn ingewanden maken vreemde opborrelende geluiden. Dat is niet alles. Ik bemerkte er ook een stralende koele sensatie. Wat gebeurt er?  

Antwoord: Dat is een uitstekend teken van vooruitgang. Het betekent dat prana vanuit het bekken naar het spijsverteringsstelsel trekt en dat lucht wordt aangetrokken om met de prana te vermengen. Er bevindt zich daar natuurlijk ook voedsel. Prana, lucht en voedsel; dit zijn de drie bestanddelen die een nieuw proces op gang brengen in ons spijsverteringsstelsel wanneer ons lichaam zich transformeert om op een hoger niveau te functioneren.

Voor het ogenblik is het de activatie van het buik chakra. In Sanskriet, de taal van de oude wijsheid in India, heet deze “manipura”, wat “stad der juwelen” betekent, wijzend op gloeiende sensatie die je beschreef. De Chinezen zijn er minder romantisch over; in Taoïsme wordt het de “ketel” genoemd, verwijzend naar de vermenging en het verteren dat in de buik plaatsvindt. Hoe het ook wordt genoemd, het is een voelbaar proces in het lichaam dat gestimuleerd wordt door de evolutie van pranayama en meditatie. Naarmate ons lichaam en zenuwstelsel meer en meer gezuiverd worden, wordt de ademhaling vanzelf trager, en een nieuw soort biologie komt in ons op.    

Met welke bedoeling? We weten dat geest en lichaam verbonden zijn. De conditie van ons zenuwstelsel bepaalt wat we kunnen ervaren. Gevorderde yoga oefeningen zuiveren en openen het zenuwstelsel. Dit staat niet los van ons biologisch functioneren. Wanneer we neurologisch veranderen, dan vinden er ook biologische transformaties plaats. In de oude geschriften zijn er verwijzingen naar innerlijk alchemie en naar magische substanties, “soma” en “nectar” die in ons lichaam ontstaan. Dit zijn biologische substanties die geproduceerd worden als het lichaam naar een hogere staat transformeert.

Het proces dat zich in de ingewanden afspeelt is een van de producenten van verfijnde biologische stoffen in het lichaam. Vanuit de spijsvertering verspreiden deze stoffen zich en spelen een centrale rol in verdere biologische en neurologische transformaties in heel het lichaam. We kunnen gemakkelijk de werking van deze stoffen in het lichaam observeren gedurende onze beoefening, en tijdens onze dagelijkse activiteiten. We zijn getuige van de innerlijke transformatie via onze gezuiverde zintuigen. Na verloop van tijd vervaagt het onderscheid tussen het lichaam en de getuige (ons zuiver gelukzaligheidsbewustzijn). Ze worden één geheel. Deze transformatie is zowel biologisch als spiritueel. De twee zijn aspecten van dezelfde realiteit. We moeten dus niet verbaasd zijn wanneer biologische transformaties binnen in ons plaatsvinden in verband met onze reis. Geen steen blijft onomgekeerd wanneer we ons nieuw leven in yoga – eenheid – aanvangen.

Gedurende duizenden jaren beschouwde de mensheid verlichting als iets voor een paar uitverkorenen, als iets dat van elders kwam, of van iemand anders – een mysterieuze spirituele zegening die als magie op de deurdrempel van de gezalfden verscheen. Dit is een onjuiste kijk op de mensheid en haar mogelijkheden. Het is zelf-beperkend. In dit wetenschappelijk tijdperk zullen we het proces van spirituele transformatie begrijpen zoals dat werkelijkheid is – het resultaat van een systematische toepassing van gespecialiseerde kennis.

De waarheid is dat we allemaal gelijke toegang hebben tot het goddelijk leven via ons menselijk zenuwstelsel. Je kan kiezen een uitverkorene te worden als je bereid bent het werk te verrichten dat dit met zich meebrengt – het werk van het toepassen van de kennis van menselijke transformatie, wat inhoudt elke dag spirituele oefeningen te doen.  

De guru is in je.