Les 52 – Pranayama V&A – Grote kleine zenuw 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Het is een zeer vreemde ervaring. Ik doe wervelkolomademhaling, op- en neergaande in de minuscuul kleine wervelkolomzenuw, en voor ik het weet bevind ik me in een reusachtige zalige ruimte, ik denk dat ik nog op en neer ga maar ik ben er niet zeker van. Ik ben er zelfs niet zeker van dat ik nog adem, maar ik voel geen ongemak. In tegendeel, het voelt fantastisch. Ben ik nog steeds in de zenuw wanneer dit gebeurt?  

Antwoord: Ja je bent nog steeds in de zenuw. Het is een zeer grote kleine zenuw. Een wonderbaarlijke paradox. De innerlijke dimensie ervan bevat melkwegstelsels. Toch zit je daar in je meditatiehouding slechts deze eenvoudige pranayama oefening te doen in zo’n klein kanaal in je lichaam. Als je ademhaling volkomen natuurlijk ophoudt in die situatie dan is dat in orde. Maak je geen zorgen. De ademhaling zal weer een normaal ritme aannemen wanneer je terugkomt naar normaal fysiek functioneren. We forceren de ademhaling niet. Zij past zich vanzelf aan aan de status van ons zenuwstelsel gedurende de oefeningen. Soms wordt ze niet veel rustiger tijdens pranayama. Dat is in orde. We gaan gewoon met haar mee, zo langzaam en zo diep ademend als met gemak gaat. Op andere momenten kan zij ogenblikkelijk rustig worden. Het hangt allemaal af van het innerlijk zuiveringsproces dat op dat ogenblik aan de gang is.

Wees vriendelijk voor jezelf als je pranayama beoefent. De voordelen ervan komen niet door heroïsch te oefenen gedurende één sessie. De voordelen zijn het gevolg van dagelijks oefenen in vele sessies gedurende maanden en jaren. De race wordt gewonnen door langzaam maar zeker voort te gaan.

Het is een glorieus mysterie, ons menselijk zenuwstelsel – onze toegangspoort tot het oneindige. Het enige wat we moeten weten is welke hefbomen we dagelijks moeten gebruiken.

Over een paar lessen leren we nieuwe middelen te gebruiken om systematisch die grote innerlijke ruimte binnen in ons te activeren. Als we blijven oefenen, dan zal het spel van zuiver gelukzalig bewustzijn steeds dynamischer in ons worden. Het wordt ook meer en meer zichtbaar in onze dagelijkse bezigheden. Dat is wanneer we misschien wel dansend en zingend op straat gezien worden zonder dat er enige aanwijsbare reden voor is.

De guru is in je.