Les 53 – Pranayama V&A – Licht en geluid

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Soms zie ik gekleurde lichten tijdens pranayama, en ik hoor ook geluiden. Gisteren hoorde ik een botsend geluid in mijn borst en alles kreeg een stralend gouden kleur. Daarna werd ik vervuld van een zoemend geluid. Het was zo mooi. Wat zou ik moeten doen wanneer zulke ervaringen zich voordoen?

Antwoord: Zulke ervaringen zijn prachtig. Na verloop van tijd zullen ze zich vermengen met onze dagelijkse bezigheden om er ons altijd mee te verblijden. Tijdens de onze beoefening, verwelkomen we de ervaring en gaan rustig terug naar onze procedure van pranayama, onze wervelkolomademhaling.

Houd in gedachten dat we bezig zijn met een proces van oorzaken en gevolgen tijdens onze beoefening. Als we de oorzaak voorop stellen, de procedure, dan zullen de gevolgen groter worden tijdens en na onze oefening. Geven we voorkeur aan de gevolgen (de lichten, geluiden, of wat er zich ook voordoet), dan zijn we niet langer bezig met de oorzaken, en verdere vooruitgang zal belemmerd worden.

Met onze huidige oefeningen doen we twee dingen. Als eerste zuiveren en openen we onze wervelkolomzenuw met pranayama, die op zijn beurt alle zenuwen in ons lichaam zal openen en zuiveren. Ten tweede, met meditatie doordringen we ons gehele lichaam met zuiver, stil gelukzaligheidsbewustzijn. Uit deze twee processen komt de rest voort. Hoe en wanneer dit gebeurt is afhankelijk van het unieke zuiveringsproces dat in het zenuwstelsel aan de gang is. Het is uniek omdat we allemaal ons eigen patroon van remmende blokkades hebben in ons zenuwstelsel. Hoe dit naar buiten zal komen is giswerk. Maar het zal naar buiten komen wanneer we pranayama en meditatie blijven beoefenen.

Dat wil echter niet zeggen dat ervaringen van licht en geluid onecht zijn. Helemaal niet. Als ze de vorm aannemen van een “piekervaring”, dan mag je ze beschouwen als glimpen van de waarheid die je ziet als je door de wolken heen kunt kijken. In je beoefening ben je bezig met het verwijderen van de wolken. En terwijl je daar mee bezig bent, zal je deze glimpen opvangen. Hoe meer wolken je opruimt, hoe gewoner het wordt om deze glimpen op te vangen. Na verloop van tijd zijn de wolken verdwenen en geniet je constant van het zicht op extatische schoonheid. Dan wordt het hele leven een piekervaring.

De ervaringen die opkomen op je pad naar verlichting zouden als mijlpalen beschouwd moeten worden, tekenen van vooruitgang die je aansporen door te gaan met je oefeningen. Wanneer we ons richten op wat er nakomt, dan hebben ze hun werk gedaan en bevinden we ons op een nieuw niveau. Misschien willen we zo nu en dan eens stoppen om van het uitzicht te genieten. Als we stoppen en kijken, dan is dat in orde. Al vlug zitten we weer in onze auto en vervolgen we onze weg.

Sommige tradities geven veel aandacht aan ervaringen van licht en geluid, gebruiken deze als meditatieobjecten. Zijn deze er niet, dat worden ze verbeeld en wordt hierop gemediteerd. Het wordt een doel om bepaalde visioenen te krijgen. Dit kan een juiste aanpak zijn voor sommigen maar het is niet de oefening die wij hier in deze lessen doen. Het is ons doel het zo simpel en effectief mogelijk te houden. We willen zo weinig mogelijk hefbomen gebruiken, de voornaamste die nodig zijn om de natuurlijke mogelijkheden in ons te wakker te maken om de innerlijke deuren te openen. We kunnen maar zoveel tegelijk doen, en dit ook goed doen. Als we teveel gelijktijdig willen doen, dan zal onze vooruitgang tot stilstand komen. Dit is waarom we eerst onze simpele pranayama oefening doen, en dan onze eenvoudige meditatie oefening. Doen we dit op de juiste manier, dan zal de rest vanzelf gebeuren.

Toen de gebroeders Wright op een methodische wijze bezig waren het eerste succesvolle vliegtuig uit te vinden, was een van hun grootste uitdagingen het minimale aantal hendels vast te stellen dat nodig was om de snelheid, het rollen en het slingeren van het toestel te controleren. Na uitgebreid testen hielden ze slechts enkele hendels over die voldoende waren om door een getrainde persoon bediend te worden. De principes die de gebroeders Wright toepasten worden heden nog gebruikt in de moderne luchtvaart. Wat wij hier doen is hetzelfde. Wanneer we alles zouden uitproberen en onderzoeken wat er gebeurt tijdens pranayama en meditatie, dan zouden we geen kans op succes hebben. Indien we de belangrijkste besturingsmiddelen kunnen vinden die ons zenuwstelsel opent voor zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, en ze trouw gebruiken, dan zijn onze mogelijkheden onbeperkt.

De natuurlijke principes die menselijke spirituele transformatie besturen zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Ze zijn in ons allen aanwezig.  Het vinden van de hefbomen was een kwestie van uitproberen voor de mensheid gedurende duizenden jaren. Nu is de tijd aangebroken voor ons menselijk ras om gezamenlijk gebruik van te maken.

Sprekend over hefbomen, we zullen een aantal nieuwe oefeningen toe voegen aan onze pranayama sessie. Maar voordat we dat doen moeten we eerst wat begrip ontwikkelen over de werking van deze oefeningen. Dus, laten we een flinke aanloop nemen en een grote duik nemen in het diepe. Ben je er klaar voor?     

De guru is in je.