Les 55 – Mulabandha – Seksuele energie naar boven stimuleren

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

We zijn nu klaar om enkele nieuwe oefenelementen aan onze pranayama sessie toe te voegen. Althans, wat schrijven en lezen betreft. Wat het betekent voor je daadwerkelijke beoefening hangt in grote mate af van je eigen tijdslijn. Het kan verstandig zijn om les 38 ‘wat is je tijdslijn’ nogmaals te lezen.

Iedereen is verschillend, en je zou alleen nieuwe oefeningen toe moeten voegen als dit in overeenstemming is met je capaciteit. Dit betekent dat je evenwichtig en comfortabel je huidige pranayama en meditatie routine beoefent, voordat je nieuwe technieken toevoegt. Als je op het randje zit en je gaat er toch voor, dan zal je snel genoeg ontdekken of het teveel is voor je. Dat is in orde. Als je merkt dat je te vroeg teveel beoefent, dan ga je gewoon terug naar het comfortabele niveau van beoefening en probeer je het later opnieuw. Vind voor jezelf een meer stapsgewijze aanpak. Niets aan de hand. We moeten verder kijken dan onze neus lang is (Teddy Roosevelt heeft gezegd: “A man’s reach must exceed his grasp”). Dat is hoe we vooruit komen. Maar loop je zelf niet voorbij in het proces. Gebruik je gezond verstand, en doe slechts zoveel als je in staat bent binnen een redelijk tijd te doen. De kennis zal er voor je zijn wanneer je er klaar voor bent.

Het moet benadrukt worden dat het niet aanbevolen wordt om, de oefeningen die we zullen bespreken, te doen zonder de dagelijkse beoefening van zowel pranayama als meditatie. Wanneer je ze probeert zonder pranayama en meditatie dan zal je er niet veel aan hebben. En het zou kunnen dat het je verder van huis brengt.

Nu we dat besproken hebben zullen we nu de oefening genaamd ‘mulabandha’ behandelen. De vertaling hiervan is: ‘basis of wortel slot’. De woorden zijn veel krachtiger dan de oefening zelf. Alles wat we hier doen is zachtaardig. Zacht aandringen, zou je kunnen zeggen. We willen ons zenuwstelsel op zachtmoedige manier sturen om op een hoger niveau te functioneren. We forceren het niet.

Mulabandha is makkelijk om te doen. Toch zal het even duren om er aan te wennen. Bijna alle gevorderde yoga oefeningen waarmee we beginnen hebben een wat onhandige fase, waar het wat vreemd aanvoelt totdat we eraan gewend zijn. Dat is zo met de meeste dingen in het leven die we voor de eerste keer doen. We moeten door die onhandige periode heen met zowat alles dat nieuw is. Herinner je nog de eerste keer dat je met een computer omging? Gesproken over onhandig!  

Met mulabandha beoefenen we pranayama zoals we dat altijd deden. Terwijl we dat doen spannen we lichtjes onze anale sluitspier en houden dit vast. Dat is dus lichtjes. Het is nauwelijks voorbij de intentie die een lichte fysieke sensatie creëert. Wat we willen doen is dat we de gewoonte ontwikkelen om de anale sluitspier lichtjes aan te spannen gedurende onze pranayama oefening. Op hetzelfde moment trekken we lichtjes samen boven de gespannen anaal sluitspier en trekken een beetje opwaarts, via het bekken naar de onderbuik. Er zal een kleine fysieke gewaarwording zijn, net voorbij de intentie, net genoeg om er een fysieke gewoonte te kunnen van maken. Later zal de kleinste intentie voldoende zijn om de seksuele energie naar boven te laten vliegen. Wat we hier doen is het begin van de ontwikkeling van een nieuwe gevoel in de bekkenstreek. Zoals we in vorige lessen bespraken, stuwt pranayama de prana vanuit het bekken naar boven via een biologisch proces dat zich afspeelt wanneer er een klein tekort aan zuurstof ontstaat in het lichaam. We helpen nu de opstijgende prana met een directe stimulatie, we versterken de opwaartse stroming.

Mulabandha is een fysieke beweging die snel een gewoonte wordt. In het begin wordt onze aandacht getrokken door de seksuele gevoelens die het opwekt. Dat kan een tijdje voor afleiding zorgen. Dat is normaal. De opgewekte seksuele energie wil in het begin net zo graag naar beneden als dat het omhoog wil. Dat is ook normaal. We blijven gewoon onze pranayama oefening doen zoals altijd, steeds weer de wervelkolomademhaling zachtjes de voorkeur geven. Dit brengt de energie op en neer in onze wervelkolomzenuw. Na verloop van tijd zullen we aangename gevoelens hogerop ervaren, en zal zelden gebeuren dat seksuele energie naar beneden stroomt, en uiteindelijk nooit meer. Hoe lang gaat dat duren? Dagen? Weken? Maanden? Het hangt af van de beoefenaar. Het zal ontstaan door te oefenen, en is afhankelijk van het unieke zuiveringsproces dat plaatsvindt in het zenuwstelsel.

Soms zullen we merken tijdens de pranayama dat mulabandha ontspant. Dat is in orde. Wanneer we er bewust van worden dan brengen even gemakkelijk de lichte spanning terug en gaan door met de wervelkolomademhaling. Het nu en dan ontspannen en spannen is normaal en heeft een andere naam : ‘asvini mudra’. We doen dat nu niet bewust. Het gebeurt gewoon. Het zal uit zichzelf ontstaan. Na verloop van tijd zal op natuurlijke wijze een zeer subtiele golving plaatsvinden in de bekkenstreek en daarboven. Het gaat gepaard met een zeer aangenaam gevoel en innerlijk licht. Wanneer seksuele energie door het lichaam omhoog beweegt, ontstaat er vanzelf een nieuwe werking – een nieuwe biologie. We brengen dit op gang met deze gevorderde yoga oefeningen. Eens op gang gekomen, blijft het vanzelf doorgaan tijdens en buiten de oefeningen. Zo ervaren we uiteindelijk voortdurend extase.

Het opkomen van weldadige gevoelens is goed. Het betekent het natuurlijke ontstaan van de innerlijk extatische biologische werking. We gaan door met onze oefeningen zoals altijd, en bemerken dat er meer en meer weldadige gevoelens naar boven komen. Dat is hoe het gaat.

Het beoefenen van meditatie na pranayama is belangrijker dan ooit. Tijdens meditatie doen we geen van de oefeningen die we in pranayama doen bewust. Merken we toch dat we in mulabandha zijn tijdens meditatie, dan geven we daar geen voorkeur aan of dwingen het te verdwijnen. We keren gemakkelijk terug naar de mantra. We willen onze meditatie zo eenvoudig en zuiver mogelijk te houden – alleen die simpele procedure van het gebruik van de mantra. Je kan een verandering van ervaringen tijdens de meditatie merken wanneer meer extatische energie op natuurlijke wijze doorheen het lichaam vloeit na pranayama. Extase is gewoon nog iets dat tijdens meditatie kunnen gebeuren, zoals gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen. We geven zachtjes de voorkeur aan de mantra, laten deze verfijnen en steeds weer verdwijnen. Dit maakt het opstijgen van seksuele essenties in het zenuwstelsel des te aangenamer. Meditatie wordt doeltreffender wanneer zuiver gelukzaligheidsbewustzijn opkomt, en het zich vermengt met en zich uitbreidt in de extatische energieën in het zenuwstelsel. Buitengewone vreugde!

Laten we nu omhoog gaan naar het andere uiteinde van de wervelkolomzenuw gaan, naar het punt tussen de wenkbrauwen en daar iets gaan doen. Geloof het of niet, ook dit heeft te maken met de stimulatie van het opkomen van seksuele energie.                     

De guru is in je.