Les 59 – V&A – Enkele bijzonderheden over de mantra 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik heb enkele vragen over de I AM mantra. Wat als ik van iemand een mantra heb gekregen voor meditatie? Heeft I AM hetzelfde effect als OM? Kan ik I AM gebruiken om te chanten? Kan ik het tijdens de dag op mijn werk gebruiken? Kan ik het gebruiken om in slaap te vallen? Je vertelde I AM niet te gebruiken tijdens pranayama. Wat als de mantra So-Ham samen met de ademhaling gebruikt wordt tijdens de pranayama? Naast de ochtend en de avond, kan ik ook overdag I AM gebruiken om te mediteren? 

Antwoord: Als je een andere leer of traditie volgt, en dit gaat goed, blijf er dan bij. Dat geldt ook voor elke andere mantra die je gegeven is. In dit geval kun je deze lessen beschouwen als “stof tot nadenken”. We wensen niet te interfereren met bestaande oefensystemen. Deze lessen zijn ontworpen om een “open systeem” van geïntegreerde spirituele oefeningen aan te bieden die door iedereen op welk niveau dan ook gedaan kunnen worden. Beginners starten helemaal vanaf het begin en doorlopen alle lessen. Ervaren beoefenaars kunnen beginnen waar ze willen en nemen een aantal aanwijzingen mee. Op die manier.

Heb je beslist om deze lessen als belangrijkste bron voor je beoefening te nemen, dan kun je beter alle andere gelijksoortige oefeningen stoppen en de lessen precies volgen. Je kunt maar een beperkt aantal dingen tegelijkertijd doen. Je ziet dat er hier veel oefeningen zijn om je mee bezig te houden. Er zullen nog veel meer gevorderde yoga technieken komen. Hou het simpel en doe een stap per keer. Als dit je voornaamste bron wordt, dan is er meer dan genoeg om te doen. We zullen iedere beschikbaar middel gebruiken.

De I AM mantra is vergelijkbaar met OM maar toch niet helemaal hetzelfde, Waardoor de effecten wat verschillen. I AM heeft zowel een lineaire als cirkelvormige eigenschappen in zich, terwijl OM cirkelvormig is. “I” is de lineaire eigenschap in I AM. “AM” is de cirkelvormige kwaliteit ervan. Zo zie je dat I AM iets extra heeft. Wat is dat extra? Het is een polariteit. OM is welbekend als het geluid van kundalini die doorheen het lichaam stroomt, het zenuwstelsel wordt verlevendigd wanneer seksuele essenties naar boven bewegen en een nieuwe biologie ontstaat. Velen kunnen dit horen. OM is het geluid van Moeder Natuur in ons, en ze is extatische gelukzaligheid. Ahhh…

OM is Moeder. Maar waar is Vader? Als we verlicht worden doet zich een romance in ons voor, een samensmelting (vereniging). In de I AM mantra, “I” is dat Vader vibratie, en “AM” is de Moeder vibratie. Bedenk dat yoga “één worden” betekent. Dit gebeurt op vele niveaus op vele manieren. In meditatie verfijnen we de vibraties van de mantra elke dag tot rust, tot stilte, tot zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, telkens weer. Door het gebruik van de I AM mantra zorgen we ervoor dat zuiver gelukzaligheidsbewustzijn door het gehele zenuwstelsel gaat stromen, dat het de natuurlijke polariteit doordringt die in ons aanwezig is. We verlevendigen zowel de goddelijke mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten die in ons aanwezig zijn. Dit heeft een rechtstreekse relatie met de dynamiek in de wervelkolomzenuw, en met de dynamiek van kundalini. Daarover later meer. Het gaat er hier om om te begrijpen dat I AM enkele speciale eigenschappen heeft. Het klinkt misschien theoretisch, maar zal na verloop van tijd juist een ervaring worden. Wanneer je ervaringen vorderen, dan zal je ontdekken dat de trilling kwaliteit van de mantra een directe band heeft met innerlijke extatische ervaringen die voortvloeien uit de vereniging van polariteiten in ons zenuwstelsel. Het is een complex, maar automatisch, proces dat we stimuleren door onze dagelijkse beoefening.

Blijf ontspannen en op je gemak tijdens je meditaties. Deze hele theorie betekent niets in vergelijking met het simpele meditatieproces. Vergeet de betekenissen wanneer je mediteert. Wanneer de betekenis opkomt tijdens meditatie, behandel dit dan zoals elke andere gedachte. Ga rustig terug naar de mantra. Mediteer simpelweg elke dag, en alles zal op natuurlijke wijze komen. Na een tijd zal je innerlijk ervaren wat hier genoemd wordt.

I AM chanten is niet aanbevolen wanneer je het gebruikt in je dagelijkse meditatie. De reden hiervoor is dat we de mantra gebruiken om ons naar binnen te keren naar de stilte van geest en lichaam. Chanten is een uiterlijke bezigheid. We willen de gewoonte aankweken om met de mantra naar binnen te keren. Na enige tijd denk je eenmaal aan de mantra en treedt je binnen in zuiver gelukzalig bewustzijn. Je zenuwstelsel zal er aangewend raken om onmiddellijk in de meditatieve geestestoestand te duiken – een wonderlijk vermogen in deze hectische tijden. Als je chanten houdt, zoek dan iets anders om te gebruiken. Chanten heeft zijn eigen voordelen en is wonderbaarlijk, speciaal in groepen. Blijf bij de I AM mantra om naar binnen te keren met de simpele maar krachtige meditatieoefening. Als je I AM ’s avonds wilt gebruiken bij het slapen gaan, dan is dat in orde, maar hou het innerlijk. Hou in gedachten dat het voor sommigen zeer stimulerend kan werken, speciaal wanneer we kundalini verder doen ontwaken. Dat zou je wakker kunnen houden. Het is natuurlijk in orde om I AM te gebruiken bij een gewone conversatie. Dat is ok. Dat speelt zich af op het niveau van betekenis. Meditatie is voorbij de woordelijke betekenis, op niveaus van innerlijke verfijning van de vibraties van gedachten waar veel meer kracht is.

Gedurende de dag aan de mantra denken tijdens onze activiteiten is niet aan te raden. Als je in de wereld bent, wees dan in de wereld. Als je in meditatie bent, wees dan in meditatie. Je activiteit zal zuiver gelukzaligheidsbewustzijn stabiliseren in je zenuwstelsel. Dat gebeurt op natuurlijke wijze wanneer je tweemaal daags mediteert. Over het algemeen houd je meditatie en activiteit gescheiden. Beide hebben hun doel. Om dezelfde reden gebruiken we de mantra niet tijdens pranayama en omgekeerd.

De reden waarom we de mantra niet in pranayama gebruiken is omdat we al een aantal andere gewoontes in de oefening aan het aankweken zijn die verband houden met wervelkolomademhaling. De wervelkolomademhaling is een gevorderde oefening, en die wordt nog meer gevorderd wanneer we de andere dingen gaan toevoegen die we tijdens pranayama doen. Er zijn ademhalingsmantra’s zoals So-Ham die sommigen tijdens pranayama gebruiken. Dat is in orde als oefening in het begin wanneer de aandacht niet gericht is op het op- en neergaan in de wervelkolomzenuw en wanneer andere gewoonten die nodig zijn voor gevorderde yoga technieken nog niet worden aangekweekt. Omdat we met de wervelkolomademhaling beginnen in deze lessen, slaan we de beginnersoefening van de ademhalingsmantra over. In plaat daarvan doen we eerst pranayama en meditatie als tweede. In deze lessen doen we de twee niet te samen.

Twee keer per dag is de formule voor meditatie. Als in de ochtend en middag beter voor je is dan ’s ochtends en ’s avonds, dan doe je dat. Zorg dat je erna goed uitrust zodat, wanneer je klaar bent met je meditatie, je bezigheden makkelijk gedaan kunnen worden. Drie keer per dag mediteren maakt je humeurig. Als je weekend of vakantie hebt, en je hebt verder geen verplichtingen, dan zou je drie keer per dag kunnen mediteren voor een dag of twee. Maar houd in gedachten dat je een krachtige oefening gebruikt die obstructies/onzuiverheden in je zenuwstelsel losmaakt. Wanneer deze te snel naar buiten komen dan kan dat oncomfortabel zijn. Daarom rusten we na meditatie, en hervatten dan pas onze bezigheden om het zuiver gelukzalig bewustzijn te laten stabiliseren in ons zenuwstelsel. Vind je vaste patroon, en maak er een routine van. Regelmaat in je beoefening gedurende lange tijd is de sleutel tot vooruitgang. Korte krachtige oefeningen zo nu en dan zullen niet veel uitmaken. Het is wat je elke dag weer doet, voor maanden en jaren, wat het verschil zal maken. Dan zal de stilte van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn zich manifesteren en ieder deel van je leven doordringen.

De guru is in jou.