Les 60 – V&A – Onverwachte onderbrekingen 

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Wat moet ik doen wanneer mijn oefening onverwacht onderbroken wordt?  

Antwoord: Als iemand “brand!” schreeuwt of je schoonmoeder komt eraan, doe dan wat je moet doen.  

Wanneer je de onderbreking hebt afgehandeld, dan, als het mogelijk is, hervat je oefening en ga verder vanaf het punt waarop je je sessie onderbrak. Begin niet opnieuw. Als je geen tijd meer hebt, mediteer dan nog enkele minuten, rust en ga verder met wat je moet doen. Als je prikkelbaar bent door de onderbreking, ga dan liggen en rust uit totdat je je beter voelt. Mediteer daarna niet meer. Ga dan door met je activiteiten, en kijk uit naar je volgende vaste sessie.

Als je je beoefening niet weer op kan pakken en vervolgens beëindigen, dan moet je er het beste van zien te maken. Weet dat rusten de beste remedie is tegen prikkelbaarheid. Je kan ook de procedure volgen van meditatie les 15 “Rusteloosheid” om om te gaan met ongemakkelijke sensaties die zich in het lichaam kunnen voordoen. Het goede nieuws is dat na een lange periode van beoefenen de belemmeringen in het zenuwstelsel steeds minder zullen worden en het proces in zijn totaliteit veel vlotter zal verlopen. Dan is het niet zo’n probleem wanneer je gestoord wordt. Je zal iedere minuut van de dag in zuiver gelukzaligheidsbewustzijn zijn.

Maar, ook dan, streven we naar privacy tijdens onze dagelijkse beoefening. Het is een erg belangrijke gewoonte om te hebben. Ons succes in yoga hangt er van af.  

De guru is in je.