Les 64 – V&A – De extatische zilveren draad

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik denk dat ik me een beetje heb mee laten slepen door mulabandha. Het voelt sensueel heel goed om te doen, speciaal om het te laten bewegen, en het op te trekken etc. Wel, ik wil er niet mee ophouden. Ik merkte gisteren na de beoefening toen ik buiten aan het wandelen was, dat de energie waarmee ik speelde tijdens mulabandha in een zeer fijne lijn opkwam, als een draad van genot die naar opkwam in mijn bekken en het lagere deel van de wervelkolom. Voor mijn geestesoog zag het er zilverkleurig uit, een verzengend zilver gevoel, en het is warm en koud tegelijkertijd. Is dit kundalini? Mijn hart raakt bedwelmd door deze nieuwe ervaring.

Antwoord: Ja. Een zeer goede ervaring. Een mijlpaal. Het is een andere wijze waarop kundalini zich kan manifesteren gedurende de beginfasen van het ontwaken. Het geeft ook helderheid aan de wervelkolomzenuw. Wees er maar zeker van en maak er gebruik van tijdens je wervelkolomademhaling. Je zal snel merken dat de draad tot helemaal boven naar het punt tussen de wenkbrauwen zal gaan, en een directe verbinding met sambhavi zal ontstaan. Dit is het opkomen van extatische geleiding in de wervelkolomzenuw.

Wat betreft het beoefenen van mulabandha voor het genot dat het verschaft, daar is niets mis mee. In feite, als je er ritmisch met mee beweegt, dan is dit asvini mudra, en dat is in orde zolang dat het beantwoordt aan een natuurlijke drang. Is er hier ooit gezegd dat spirituele beoefening niet aangenaam zou moeten zijn? Juist het tegenovergestelde. Is het aangenaam, dan klopt het. Het pad van de verlichting is een pad van vreugde.

Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat je de structuur en procedure van de oefeningen niet volledig verstoort met je extatische dromerijen. Herinner je dat je voor veel meer gaat dan eerste ervaringen van extase. Blijf je trouw aan je oefeningen, dan zullen de ervaringen gestaag vorderen.

Spirituele oefening kan evolueren naar een tweemaal daags wonderbaarlijk extatisch feest. Het zal zich verspreiden tot in ieder aspect van het leven. Maar zorg ervoor dat het een feest met een plan blijft. Blijf de eenvoudige procedure van pranayama en meditatie volgen. Onthoud dat wanneer je aandacht zich teveel richt op de ervaringen, dit ten koste gaat van de spirituele beoefening. Wat je ermee gaat doen wanneer het zich gaat uitbreiden naar je dagelijkse leven buiten de oefeningen, is helemaal aan jou. Geniet!

Dus feest verder, maar doe het met verantwoordelijkheid. Er is nog veel meer op komst als je je oefeningen intact houdt, hoe goed je ervaringen ook mogen zijn.    

De guru is in je.