Les 65 – V&A – De pijnappelklier en de hypofyse

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Wanneer ik sambhavi doe zoals hier geleerd, dan voel ik een naar voor trekkende beweging in mijn hersenen en een seksuele sensatie beneden zoals je noemde. Heeft deze verbinding iets te maken met de hypofyse of de pijnappelklier? 

Antwoord: Dat is prachtig, je voelt de verbinding tussen sambhavi en beneden. Er is iets goeds aan het gebeuren. Zonder twijfel zijn de pijnappelklier en de hypofyse betrokken bij het proces van menselijke spirituele transformatie. De wervelkolomzenuw komt heel dicht langs beide klieren, en sambhavi beïnvloed ze rechtstreeks. Op een later moment zullen we een andere gevorderde yoga oefening leren die “kechari” heet, en die ook inwerkt op de hypofyse en pijnappelklier, alsook op vele andere aspecten van onze biologie en neurologie.

De pijnappelklier bevindt zich in het midden van het hoofd dicht bij het punt waar de wervelkolomzenuw naar voren afbuigt. Wanneer je je vingers naar je hoofd brengt iets boven de gehoorgangen ter hoogte van de slapen, dan wijs je er recht naar toe. De hypofyse klier bevindt zich ter hoogte van de slapen, liggend in een beenderstructuur boven de neusholte, een grote holte boven het gehemelte.

Het ontwaken van de extatische conductiviteit in de wervelkolomzenuw activeert de verbinding tussen de pijnappelklier en de hypofyse, dit komt overeen met het openen van het derde oog, de opening van innerlijk zien. Het is een complex gebeuren waarin het gehele zenuwstelsel betrokken is. Ooit zal de wetenschap het chemische component ontrafelen dat betrokken is in de menselijke transformatie naar verlichting.

Voor nu doen we er het beste aan om zulke ingewikkelde details te beschouwen als “onder de motorkap”. Op dezelfde manier zoals we dat ook aanraden in verband met de chakra’s in les 47. Anders lopen we het risico te zeer op te gaan in de innerlijke details waardoor we onze aandacht verliezen voor de simpele procedures van de oefening die er voor zorgt dat we ons zenuwstelsel openen voor goddelijke ervaring.

In de gevorderde yoga oefeningen zijn we voornamelijk gericht op de voornaamste hendels die de complexe inwendige machinerie bedienen, die het zenuwstelsel en de gehele biologie naar een hoger bestaansniveau voeren – Wat op een natuurlijke wijze zorgt voor het opkomen van blijvend zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en extatische ervaringen in het dagelijks leven.

Als je een dokter, bioloog, neuroloog, of gewoon nieuwsgierig bent, dan zal dit alles fascinerende materie zijn. Als je beslist om enig onderzoek te doen naar de innerlijke werking van het verlichtingsproces, dan kan je dat beter vermijden tijdens het doen van de oefeningen. Blijf tijdens de vlucht de belangrijkste besturingsmechanismen bedienen. Daarna ben je vrij om te na te denken over het innerlijk functioneren van de machine zoveel als je wilt, maar dus wel nadat je veilig bent geland.      

De guru is in je.