Les 66 – V&A – Aankomen, niet weggaan

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik ben een beetje bang dat de pranayama oefening zo goed gaat voelen dat ik volledig de interesse in seksueel contact met mijn partner zal verliezen. Komt dit voor; en zo ja, wat kan je doen om het te voorkomen?  

Antwoord: Het opkomen van goddelijke extase is een uitbreiding, niet een weggaan. Seks is altijd een kwestie van keuze. Terwijl het waar is dat de aandacht op natuurlijke wijze naar de innerlijke extase wordt getrokken, is het tegelijkertijd waar dat uiterlijke seks er stralend van wordt, het wordt een bloesem van het goddelijke in plaats van een doel op zichzelf. Dit is wat zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en innerlijke extase doet voor het gehele leven – het verlicht van binnenuit. Dan wordt pure vreugde overal gevonden. Dat is een verbetering, toch?

Later zullen de lessen dieper ingaan op yoga en seks – hoe het verlichtingsproces zich verhoudt tot relaties, huwelijk en seks – helemaal geen onverenigbare zaken. Ook zullen essentiële tantra oefeningen besproken worden, zodat uiterlijke seks een deel van de goddelijke expansie wordt in plaats van een rem. Natuurlijk kan je zelf kiezen welke gevorderde yoga oefeningen je wilt doen. Dat geldt voor alles hier. Het is aan jou om uit te maken wat je belangrijk vindt en wat niet.

Als je echt de tocht wilt maken, dan zal je je weg vinden. Als je beslist de reis te maken, dan zal je merken dat je aankomt, en niet weggaat.

Jouw verlangen zal de weg banen, wat ons brengt bij het verder in overweging nemen van een zeer belangrijk onderwerp: Bhakti.      

De guru is in je.