Les 71 – yoga asana’s – een prachtige miljardenindustrie

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Een miljard is maar een gokje. Misschien is het meer, misschien is het minder.

Niemand kan ontkennen dat het lesgeven in yoga asana’s (lichaamshoudingen) een enorme wereldwijde business is. En dat is iets goeds.

Dat wat belangrijk is, is dat yoga bekend is geworden bij het grote publiek en er erg populair is geworden. Er komt zoveel goeds uit voort. Het maakt niet uit welke tak als eerste het populairst was. Alle takken van yoga zijn met elkaar verbonden. Als je asana’s doet dan zal je uiteindelijk aangetrokken worden tot pranayama en uiteindelijk meditatie. Als je meditatie beoefent, zal je uiteindelijk tot de asana’s aangetrokken worden. Dat is hoe het gaat. Ons zenuwstelsel herkent iets dat goed is als ze het tegenkomt. Maak het zenuwstelsel wat wakker en het zal meer willen. Alle stromingen van yoga zijn uiteindelijk uitdrukkingen van de natuurlijke manieren waarop ons zenuwstelsel zich opent voor de goddelijke ervaring. Het is ons zenuwstelsel dat de oefeningen bepaalt, en niet andersom. Ze komen tot ons wanneer we ze nodig hebben. Het is verbazingwekkend hoe dat gebeurt. Het is de kracht van bhakti. Na verloop van tijd zullen alle oefeningen automatisch samenkomen. We hoeven alleen maar hier en daar een zetje te geven. Een beetje bhakti is al genoeg om ons te bewegen om deze zetjes te gaan geven. Zie je hoe eenvoudig het is?

Het is geen verrassing dat yoga asana’s zo populair zijn. We leven in een wereld waar de menselijke ervaring voornamelijk gebaseerd is op het lichaam. Onze zintuigen moeten nog naar binnen gericht worden tot het punt waar de innerlijke ervaringen net zo echt worden (of echter) als de ervaringen in de uiterlijke wereld. Dus we zijn altijd op zoek naar een lichamelijke oplossing. Yoga asana’s beginnen ons mee te nemen van het fysieke naar de meer subtiele ervaringen van goddelijke energie in het zenuwstelsel. Dit is waarom asana’s zo ontspannend zijn. Het is de grootste aantrekking van asana’s. Mensen doen asana’s om te ontspannen, voor innerlijke rust. Yoga asana’s zijn hier erg goed voor. Ze zijn ook erg geschikt om het lichaam en de geest voor te bereiden voor pranayama en meditatie. Dit is de manier waarop we er naar zullen kijken in deze lessen – als voorbereiding in onze dagelijkse routine voor pranayama en meditatie.

Er zijn uitzonderingen op de ontspannende werking van asana’s. Tegenwoordig kun je power yoga of aerobic yoga volgen voor een goede training. Dit is prima. Het is alleen niet aangeraden om te doen voor meditatie. We gaan in dat geval namelijk de andere kant op, richting minder activiteit in het zenuwstelsel, niet meer.

Asana’s zijn in de traditionele zin bedoelt om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Maar er is nog meer. Ze zijn ontworpen om de stroom van prana in het lichaam te vergoten, vooral in de sushumna, de wervelkolomzenuw. Je ziet dus dat dit maakt dat asana’s een uitstekende voorbereiding zijn op pranayama, voor de wervelkolomademhaling.

Asana’s zijn onderdeel van een groter yogasysteem dat hatha yoga wordt genoemd. Andere yogasystemen bevatten ook asana’s. Ze zijn van niemand. In hatha yoga zijn er aanvullende oefeningen die een meer directe benaderingen zijn om de prana in het lichaam te bewegen. Er is een Indiaas geschrift, de “Hathayogapradipika” genaamd, die op deze oefeningen ingaat. Ze kunnen ook worden gevonden in andere systemen. Kundalini yoga en tantra yoga gebruiken ze bijvoorbeeld ook.

Het komt allemaal neer op waar we in de laatste les over spraken met betrekking tot het balanceren van kundalini – het samenbrengen van de vrouwelijke en mannelijke energieën in het zenuwstelsel, het samenbrengen van Shakti en Shiva. Hatha yoga betekent “de vereniging van de zon en de maan”, de mannelijke en vrouwelijke energieën. We zullen dit thema tegenkomen in iedere traditie, omdat het een essentiële eigenschap is van het menselijke zenuwstelsel. De taoïsten noemen het yin en yang. De christenen noemen het de heilige geest en God de vader. Het christelijk patriarchaat heeft geprobeerd de heilige geest androgyn te maken, maar het maakt niet uit wat ze zeggen. Het verandert niet wat ze in ons is. Er is wat overlap tussen de asana’s en de meer gevorderde oefeningen van hatha yoga. Sommigen van deze gevorderde yoga technieken houden de naam “asana”, terwijl sommigen de naam “mudra” of “bandha” dragen. Hoe je ze ook noemt, het zijn voornamelijk fysieke oefeningen die de beweging van prana en zuiver gelukzaligheidsbewustzijn in ons vergroten. We hebben een aantal van deze methoden al besproken – mulabandha en sambhavi (mudra). We staan op het punt om er nog een aantal aan toe te voegen.

Maar laten we eerst nog wat verder spreken over asana’s. Er zal geen poging gedaan worden om in deze lessen een volledig scala van yoga asana’s aan te leren. Het zou niet praktisch zijn. Als je in, of in de buurt van, een dorp of stad woont is er een goede kans dat er een yoga studio in de buurt is. Als je het niet al gedaan hebt, ga eens naar een yogales. Dit zal je een basisroutine geven die je thuis kunt doen als je dat wilt. Vijf of tien minuten van rustige asana’s voor pranayama en meditatie zijn een uitstekende manier om je sessie te starten. Als je niet geneigd bent tot het doen van asana’s, of er geen tijd voor hebt, is dat ok. Kijk nog een keer naar de lessen “tijd ervoor vinden” en “omgaan met de tijd” waar we gesproken hebben over het in stand houden van een dagelijkse beoefening van meditatie en pranayama. Deze zelfde timemanagement procedures zijn van toepassing als je asana’s toevoegt aan je schema. Wanneer er weinig tijd is, zijn asana’s het laatste in de pikorde. Als er maar tijd is voor een ding, is meditatie meestal de beste keuze. Bij twee dingen pranayama en meditatie. Bij drie dingen dan asana’s, pranayama en meditatie. Op die manier. Dit betekent niet dat de ene oefening beter is dan de ander. Het kan dat je van nature meer aangetrokken wordt tot asana en dat je pranayama en meditatie laat voor wat het is. Dat is ok. Het kan zelfs noodzakelijk zijn als je wat kundalini disbalans hebt. Asana’s kunnen helpen om de innerlijke stromen tot rust te brengen. Maar als je geen sterke neiging hebt voor het een of ander, doe je er over het algemeen het beste aan om meditatie te kiezen als je maar de tijd hebt voor een ding. Het is de diepste oefening. Het brengt ons direct in contact met zuiver gelukzaligheidsbewustzijn.

Als je niets over asana’s weet en ergens in de wildernis leeft, en je wilt ze leren, dan zijn er genoeg goede boeken en video’s over yoga asana’s beschikbaar. Je kunt ieder boek of video gebruiken. Voor onze doeleinden zijn we op zoek naar wat zeer eenvoudige buigingen en rekkingen voor onze pranayama en meditatie. Wat je doet is aan jou. Als je meer dan vijf of tien minuten asana’s wilt doen is dat ok. Sommige mensen vinden het heerlijk om asana’s te doen. Het kan een doel op zichzelf worden voor sommigen. Dat is ook ok. Welke oefeningen je ook kiest om te doen, zorg ervoor dat je een stabiele dagelijkse routine opbouwt die je kan volhouden zonder forceren of ongemak. Als het na de beoefening goed voelt voor de rest van de dag en nacht, dan heb je de juiste vorm gevonden. Dan ben je in de beste positie om, op een gegeven moment, te overwegen om meer gevorderde yoga oefeningen toe te voegen.

Nu zullen we gaan kijken naar verscheidene aanvullende gevorderde yoga oefeningen die de stroom van prana in het lichaam stimuleren.

De guru is in je.